Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Γιατροί ΕΟΠΥΥ Θεσ/νίκης: Τα 12 ψέμματα του υπουργού Υγείας

 

Γιατροί ΕΟΠΥΥ Θεσ/νίκης: Τα 12 ψέμματα του υπουργού Υγείας
Πάνω από 670 εκατ. ευρώ το χρόνο κοστίζουν στον ΕΟΠΥΥ οι επισκέψεις των ασφαλισμένων του στους συμβεβλημένους γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα, όταν τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ κοστίζουν περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Παράλληλα, οι μικροβιολογικές εξετάσεις που γίνονται στα Πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ είναι 5 φορές φθηνότερες από τις αντίστοιχες των ιδιωτικών εργαστηρίων.
Με τα δεδομένα αυτό, όπως τα παρουσιάζουν, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρός τους Σάββας Παρασκευόπουλος, καταρρέουν όλα τα επιχειρήματα του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για εξοικονόμηση δαπανών με τις αλλαγές που προωθούνται στον ΕΟΠΥΥ.
Ο Σύλλογος Γιατρών ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης καταγράφει 12 ψεύδη  του υπουργού Υγείας ‘Αδωνι Γεωργιάδη, τα οποία τα χρησιμοποιεί ως επιχειρηματα για τις επικείμενες απολύσεις των γιατρων του ΕΟΠΥΥ.
Αναλυτικά ο ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης, αναφέρει τα εξής:
«Είναι γνωστό ότι όταν θέλεις να διαλύσεις έναν οργανισμό κατά πρώτον τον υπονομεύεις, σε δεύτερη φάδη τον δυσφημείς και στο τέλος τον κλείνεις. Στον ΕΟΠΥΥ η πρώτη φάση ξεκίνησε σχεδόν από την έναρξη λειτουργίας του τον Ιανούάριο του 2012. Στον τωρινό υπουργό Υγείας «χρεώνεται» η δεύτερη φάση της δυσφήμισης και η διαφαινόμενη διάλυσή του.

Ψεύδος 1ο
Οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ, νυν ΕΟΠΥΥ, εργάζονται στις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ το πρωί, και το απόγευμα έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για να εξετάζουν ασθενείς στα ιδιωτικά τους ιατρεία.
Απάντηση:
Αποδείχθηκε ότι μόνο το 10% αυτών των γιατρών είχαν σύμβαση, η οποία είχε δοθεί ως απεργοσπαστικός μηχανισμός στις αρχές εφαρμογής του ΕΟΠΥΥ (αρχές 2012) και εκβιαστικά αφαιρέθηκε κατά την τρέχουσα απεργία.

Ψεύδος 2ο
Οι χειρουργικές ειδικότητες δεν χρειάζονται στον ΕΟΠΥΥ
Απάντηση:
Γιατί τότε προσλήφθηκαν κατα τη διάρκεια της απεργάις χειρουργικές ειδικότητες, όπως πλαστικός χειρουργός, αγγειοχειρουργός, κ.λπ. Επίσης, ο υπουργός υποστήριζε ότι υπάρχουν στον οργανισμό περίπου 200 πλαστικοί χειρουργοί, ενώ αυτοί αριθμούσαν μόλις 12.

Ψεύδος 3ο
Οι γιατροί των χειρουργικών ειδικοτήτων που εργάζονται στον ΕΟΠΥΥ είναι «άσχετοι» και έχουν πιάσει νυστέρι 20 χρόνια.
Απάντηση:
Ύψιστη συκοφαντία η οποία θα επιλυθεί στα δικαστήρια.

Ψεύδος 4ο
Οι γιατροί στον ΕΟΠΥΥ έχουν μειωμένο ωράριο
Απάντηση:
Το ωράριο των 5,5 ωρών των εξωτερικών ιατρείων θεωρείται και είναι πλήρες ωράριο.

Ψεύδος 5ο
Οι γιατροί στον ΕΟΠΥΥ εργάζονται από τις 10 π.μ. -2 μ.μ.
Απάντηση:
Είναι γνωστό σε όλους ότι υπάρχουν δύο βάρδιες, 7:30π.μ. -1 μ.μ. και 1:30μ.μ. – 7 μ.μ., και επειδή υπα΄ρχουν και τα προγραμματισμένα ραντεβού δεν μπορούν να καταστρατηγηθύν τα ωράρια αυτά.

Ψεύδος 6ο
Όλοι οι γιατροί πρέπει να έχουν τις ίδιες εργασιακές σχεσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Απάντηση:
Γιατί τότε την επόμενη ημέρα μετά την τελευταία συνάντησή αμς, κατέβασε τροπολογία στη Βουλή για την ένταξη των γιατρών-οδοντιάτρων του ΕΟΠΥΥ για θέσεις ΠΕ στις ΥΠΕ, ενώ η σύμβαση των νοσοκομειακών γιατρών είναι κλάδου ΕΣΥ. Υπεθυμίζουμε ότι υφίστανται οι θέσεις των Πανεπιστημιακών και στρατιωτικών γιατρών που δεν ανήκουν στο ανωτέρω καθεστώς.

Ψεύδος 7ο
Διατείνεται ότι επιθυμεί να βρούνε εργασία οι νέοι γιατροί
Απάντηση:
Γιατί δεν τους δίνει άμεσα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και δεν προκηρύσσει αμεσα θέσεις επιμελητών του ΕΣΥ, ιδίως στην περιφέρεια;

Ψεύδος 8ο
Η απςργία στον ΕΟΠΥΥ δεν επηρεάζει την κοινωνία και ο κόσμος δεν αντιδρά, άρα δεν είναι χρήσιμα τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.
Απάντηση:
Με τη λογική αυτή, άρα ο κόσμος αποδέχεται και την επιβολή μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, επιβολή δυσβάσταχτων φόρων κ.λπ.

Ψεύδος 9ο
Οι γιατροί – οδοντίατροι των στεγασμένων μονάδων του ΕΟΠΥΥ στοχιίζουν 350 εκατ. ευρώ, ενώ οι συμβεβλημένοι γιατροί μόνο 85 εκατ. ευρώ.
Απάντηση:
Το ποσό των 350 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά όχι μόνο τους γιατρούς – οδοντιάτρους,  αλλά και νοσηλευτές, διοικητικό και άλλο προσωπικό, όπως επίσης και τις εργοδοτικές εισφορές τους, καθώς και τα έξοδα λειτουργάις των δομών και εργαστηρίων του Οργανισμού. Σημειωτέον ότι ενώ οι συμβεβλημένοι γαιτροί είχαν δικαίωμα μόνο για 200 περιστατικά τον μήνα, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ εξετάζουν πάνω από 600 ασθενείς ανά μήνα. Επιπλέον ο υπουργός «παρέλειψε» να προσθέσει και τα 600 εκατ. ευρώ παρακλινικών εξετάσεων που έγιναν στα ιδιωτικά ιατρεία και ιατρεία, μη συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων οι οποίες έγιναν στις συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές.

Ψεύδος 10ο
Ο ΕΟΠΥΥ αν γίνει μόνο αγοραστή υπηρεσιών υγείας (και όχι και πάροχος όπως είναι σήμερα) θα στοιχίζει πιο φθηνά και όταν στην τελευταία συνάντηση ενώπιον όλων των θεσμικών εκπροσώπων, ρωτήσαμε τον υπουργό τι έκπτωση θα πάρει από τα ιδιωτικά εργαστήρια, απάντησε 20%.
Απάντηση:
Του απαντήσαμε πως με οικονομοτεχνική μελέτη, την οποία έχουν καταθέσει ενσωματωμένη στην αναφορά μας στον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος για την κατασπατάληση πόρων του ΕΟΠΥΥ, κατά τη διετία 2012-2013 αποδεικνύουμε ότι οι μικροβιολογικές εξετάσεις, π.χ. στοιχίζουν 5 φορές φθηνότερα στις δομές του Οργανισμού απ’ ότι στα ιδιωτικά εργαστήρια.  Εκεί βέβαια ο λαλίστατος υπυργός δεν απάντησε.

Ψεύδος 11ο
Και οι Γερμανοί υποστηρίζουν και θεωρούν αναγκαία τη μεταρρύθμιση αυτή.
Απάντηση:
Παραλείπει βέβαια ο υπουργός να αναφέρει ότι οι Γερμανοί προτείνουν επίσης η μεταρρύθμιση αυτή να έχει μεταβατικό στάδιο τουλάχιστον 5ετίας. Οι ίδιοι είχαν μεταβατικό στάδιο δεκαετίας. Ο υπουργός αρνείται πεισματικά οποιοδήποτε μεταβατικό στάδιο, θέλοντας να εφαρμόσει άμεσα τη λεγόμενη μεταρρύθμιση.

Ψεύδος 12ο
Ο υπουργός υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμισης ήταν προιόν διαλόγου εις βάθος με όλους τους φορείς και έχει ως στόχο τη βελτίωση ποιότητας περίθαλψης στους ασφαλισμένους.
Απάντηση:
Ο υπουργός στις επίσημες συναντήσεις μας τον Αύγουστο και τον σεπτέμρβιο υποστήριζε εντελώς διαφορετικά πράγματα, και σε καμμία περίπτωση δεν έχει δεχθεί υπ όψιν του τις προτάσεις των εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου, είτε είναι της Ομοσπονδίας, είτε του ΠΙΣ, είτε των κατά τόπων ιατρικών συλλόγων. Δεν έχει δοθεί ως σήμερα κανένας προγραμματισμός ή οργανωμένο σχέδιο που να αποδεικνύει την βελτίωση της περίθαλψης στην οποία αναφέρεται ο υπουργός.
Κύρια επιδίωξη του υπουργού είναι συτυχώς η απόλυση ή η «αυτο-απόλυση» 2.500-3.000 γοατρών – οδοντιάτρων του ΕΟΠΥΥ και η παραχώρηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγεάις στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα».


Πηγή: onmed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου