Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Η ομιλία του Φιντέλ Κάστρο στο 7ο Συνέδριο του ΚΚ Κούβας – Βίντεο και φωτογραφικό αφιέρωμα




fidel84a

 

Η ομιλία του Φιντέλ Κάστρο στο 7ο Συνέδριο του ΚΚ Κούβας – Βίντεο και φωτογραφικό αφιέρωμα


Επιμέλεια – μετάφραση: Οικοδόμος //
Την Τρίτη 19 Απρίλη του 2016 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 7ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας. Οι 1.000 αντιπρόσωποι που συμμετείχαν στις εργασίες από τις 16 έως τις 19 Απρίλη ανέδειξαν τη νέα Κεντρική Επιτροπή,  Α’ Γραμματέας της οποίας επανεκλέχτηκε ο Ραούλ Κάστρο, Β’ Γραμματέας ο Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα, ενώ το νέο Πολιτικό Γραφείο  αποτελείται από 17 συνολικά μέλη, ανάμεσά τους ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης, 4 υπουργοί και δύο αναπληρωτές, 4 στρατηγοί, δύο πρόεδροι μαζικών οργανώσεων, με τα 5 μέλη να εκλέγονται για πρώτη φορά.

fidel58a 

Στο Συνέδριο παραβρέθηκε ο ιστορικός ηγέτης  της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, που μίλησε μέσα σε κλίμα φορτισμένο από τη συγκίνηση, με τα λόγια του πολλές φορές να σκεπάζονται από το παρατεταμένο χειροκρότημα των 1000 συνέδρων.





Η ομιλία του ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο Ρουζ, κατά τη λήξη των εργασιών του 7ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, στις 19 Απρίλη του 2016

Αποτελεί υπεράνθρωπη προσπάθεια να ηγείσαι ανθρώπων σε περιόδους κρίσης. Χωρίς τους ανθρώπους, οι αλλαγές θα ήταν αδύνατες. Η συνάντηση αυτή φέρνει κοντά περισσότερους από χίλιους αντιπροσώπους επιλεγμένους από τον ίδιο τον επαναστατημένο λαό που τους ανέθεσε την εξουσία, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη τιμή που έχουν λάβει στη ζωή τους, στο οποίο προστίθεται το προνόμιο του να είσαι επαναστάτης ως προϊόν της δικής μας συνείδησης.

fidel55a
Γιατί έγινα σοσιαλιστής, ή, για να είμαι πιο ακριβής, γιατί έγινα  κομμουνιστής; Αυτή είναι η  λέξη που εκφράζει την πιο διαστρεβλωμένη και δυσφημισμένη  έννοια στην ιστορία, από εκείνους που έχουν το προνόμιο να εκμεταλλεύονται τους φτωχούς, τους στερημένους από τον υλικό πλούτο που η εργασία,  το ταλέντο και η ανθρώπινη ενέργεια παρέχουν. Έκτοτε ο άνθρωπος ζει σε αυτό το δίλημμα διαχρονικά. Γνωρίζω ότι αυτή η επεξήγηση ενδεχομένως να είναι περιττή, ωστόσο κάποιοι ακροατές μπορεί να τη χρειάζονται.

Με τον Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα, Β' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας

Με τον Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα, Β’ Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας
Μιλώ απλά ώστε να γίνει περισσότερο κατανοητό ότι δεν είμαι αδαής, εξτρεμιστής, ή τυφλός, ούτε έχω αποκτήσει την ιδεολογία μου από τις σπουδές μου στα οικονομικά.

fidel_7pcc9
Δεν είχα κάποιον να με καθοδηγήσει όταν ήμουν φοιτητής νομικής και πολιτικών επιστημών, τομείς στους οποίους ασκούν μεγάλη επιρροή. Φυσικά τότε ήμουν περίπου 20 χρονών και λάτρης του αθλητισμού και της ορειβασίας. Χωρίς έναν καθοδηγητή να με βοηθήσει στη μελέτη του μαρξισμού-λενινισμού· δεν ήμουν τίποτα περισσότερο από ένας θεωρητικός και, βέβαια, είχα απόλυτη εμπιστοσύνη στη Σοβιετική Ένωση. Το έργο του Λένιν παραβιάστηκε 70 χρόνια μετά την Επανάσταση. Τι μάθημα ιστορίας! Μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι δεν χρειάζεται να περάσουν άλλα 70 χρόνια για να συμβεί κάποιο γεγονός, όπως η Ρωσική Επανάσταση, έτσι ώστε η ανθρωπότητα να έχει ακόμα ένα παράδειγμα μιας θαυμάσιας κοινωνικής επανάστασης, ένα τεράστιο βήμα στον αγώνα ενάντια στην αποικιοκρατία και τον αχώριστο σύντροφό της, τον ιμπεριαλισμό.

fidel_7pcc8
Ίσως, ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει στον πλανήτη στην εποχή μας προέρχεται από την καταστροφική δύναμη των σύγχρονων όπλων, που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ειρήνη και να κάνουν αδύνατη την ανθρώπινη ζωή στη γη.

fidel_7pcc12
Τα είδη θα εξαφανιζόντουσαν, όπως εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι, ίσως να υπάρξει χρόνος για τη δημιουργία νέων μορφών  «ευφυούς» ζωής, ή, ίσως,  η θερμότητα του ήλιου θα αυξηθεί μέχρι να λιώσει όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και τους δορυφόρους του, όπως  ένας μεγάλος αριθμός επιστημόνων αναγνωρίζει ότι θα συμβεί.

fidel_7pcc3 

Εάν επιβεβαιωθούν πολλά από τα παραπάνω, κάτι  το οποίο δεν αγνοούμε, ο πρακτικός άνθρωπος θα πρέπει να μάθει περισσότερα και να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα. Αν το είδος επιβιώσει για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οι μελλοντικές γενιές θα γνωρίζουν πολύ περισσότερα από ό,τι εμείς γνωρίζουμε, αλλά πρώτα θα πρέπει να λύσουν ένα τεράστιο πρόβλημα. Πώς να θρέψεις δισεκατομμύρια ανθρώπων όταν  αναπόφευκτα έρχεσαι αντιμέτωπος με τις περιορισμένες ποσότητες πόσιμου νερού και φυσικών πόρων;

fidel_7pcc2 

Κάποιοι ή ίσως πολλοί από εσάς αναρωτιέστε πού είναι η πολιτική σε αυτή την ομιλία. Πιστέψτε με, λυπάμαι που το λέω, αλλά η πολιτική είναι εδώ σε αυτές τις μέτριες λέξεις. Μόνο λοιπόν αν πολλούς από εμάς, τους ανθρώπους, απασχολήσουν αυτού του είδους οι πραγματικότητες και δε συνεχίσουμε όπως στην εποχή του Αδάμ και της Εύας να τρώμε απαγορευμένα μήλα. Ποιος θα θρέψει τον διψασμένο λαό της Αφρικής χωρίς την τεχνολογία στη διάθεσή του, χωρίς βροχή, δεξαμενές, χωρίς άλλους  υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες παρά εκείνους που καλύπτονται από την άμμο; Θα δούμε τι θα πουν οι κυβερνήσεις, οι οποίες σχεδόν όλες έχουν  υπογράψει το πλαίσιο για την κλιματική αλλαγή.

fidel56a
Πρέπει να σφυρηλατούμε συνεχώς επί αυτών των θεμάτων και δεν θα ήθελα να επεκταθώ πέρα από τα βασικά.

fidel_7pcc13
Σύντομα θα γίνω 90 χρονών. Κάτι τέτοιο δεν μου πέρασε ποτέ απ’ το νου και δεν ήταν αποτέλεσμα μιας κάποιας προσπάθειας, ήταν απλά θέμα τύχης. Σύντομα θα είμαι όπως όλοι. Για όλους έρχεται η ώρα μας, αλλά οι ιδέες των Κουβανών Κομμουνιστών θα παραμείνουν ως απόδειξη ότι σε αυτόν τον πλανήτη το να λειτουργείς με θέρμη και αξιοπρέπεια, μπορεί να παράγει  τα υλικά και τα πολιτιστικά αγαθά που χρειάζονται οι άνθρωποι και πρέπει να πολεμάμε  ακατάπαυστα για την απόκτησή τους.

CUBA-LA HABANA-ASISTEN FIDEL Y RAÚL A SESIÓN FINAL DEL 7MO. CO
Στα αδέρφια μας στη Λατινική Αμερική και στον κόσμο πρέπει να μεταφέρουμε ότι ο κουβανικός λαός θα τα καταφέρει.

fidel_7pcc6
Αυτή μπορεί να είναι μια από τις τελευταίες φορές που μιλάω σε αυτή την αίθουσα. Ψήφισα για τους υποψηφίους που υποβάλλονται για εκλογή από το συνέδριο και εκτιμώ την πρόσκληση και την τιμή να με ακούτε. Σας συγχαίρω όλους και πρώτα τον σύντροφο Ραούλ Κάστρο για την εξαιρετική του προσπάθεια.

fidel_7pcc4 

Θα τραβήξουμε μπροστά και θα τελειοποιήσουμε ό,τι πρέπει να τελειοποιήσουμε, με τη μεγαλύτερη δυνατή αφοσίωση και ενωμένη δύναμη, ακριβώς όπως ο Μαρτί, ο Μασέο και ο Γκόμεζ, σε μια ασταμάτητη πορεία.

* Η μετάφραση έγινε από την ιστοσελίδα της Granma, της εφημερίδας του ΚΚ Κούβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου