Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΡΟΥΧΩΝ: Νέο εργοδοτικό έγκλημα με 13 νεκρούς


Την αλληλεγγύη της εκφράζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας

Από τη διαδήλωση κλωστοϋφαντουργών στην Ντάκα
Από τη διαδήλωση κλωστοϋφαντουργών στην Ντάκα
Αλλοι 13 εργάτες πλήρωσαν με τη ζωή τους την εργοδοτική ασυδοσία στα εργοστάσια ρούχων (φασονάδικα για μεγάλες πολυεθνικές), ενώ πάνω από 50 τραυματίστηκαν, μετά την έκρηξη κακοσυντηρημένου καυστήρα, τη Δευτέρα, που προκάλεσε τη μερική κατάρρευση 6όροφου κτιρίου στη βιομηχανική ζώνη Γκαζιπούρ της πρωτεύουσας Ντάκα του Μπαγκλαντές.
 Η έκρηξη που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης του καυστήρα, στο εργοστάσιο που ανήκει στην εταιρεία «Multifabs», η οποία παράγει ενδύματα για ευρωπαϊκές εταιρείες, έγινε ενώ στο εργοστάσιο βρίσκονταν λίγοι εργαζόμενοι (μερικές δεκάδες από τους συνολικά 5.000 εργαζόμενους που έλλειπαν λόγω της αργίας). Αυτό απέτρεψε την ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία. Εδώ και καιρό υπήρχαν προειδοποιήσεις για κακή λειτουργία του καυστήρα, αλλά η επιδίωξη μεγαλύτερων κερδών από την εκμετάλλευση των εργατών δεν ...επέτρεπε διακοπή της παραγωγής.


Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα δώσει 300.000 τάκα (3.800 δολάρια) αποζημίωση για κάθε νεκρό και ...προσφέρει δουλειά σε μέλη των οικογενειών των νεκρών. Η δε κυβέρνηση του Μπαγκλαντές ανακοίνωσε αποζημίωση 500.000 τάκα (περίπου 6.000 δολάρια) για κάθε νεκρό εργάτη.

Χτες οι εργαζόμενοι του Συνδικάτου των Κλωστοϋφαντουργών στην Ντάκα πραγματοποίησαν διαδήλωση, ζητώντας την τιμωρία των υπευθύνων και την αξιοπρεπή αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) εκφράζει συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του νέου εργοδοτικού εγκλήματος σε εργοστάσιο της βιομηχανικής ζώνης στην περιοχή Ντάκα του Μπαγκλαντές, ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών και την αμέριστη αλληλεγγύη της στην Ομοσπονδία και τους εργαζόμενους του κλάδου στο Μπαγκλαντές.

Σε ανακοίνωσή της, ανάμεσα σε άλλα σημειώνει:

«Η πραγματική αιτία για την έκρηξη είναι ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν ως θεό τους το κέρδος, αυτό είναι το εμπόδιο που δεν τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας γιατί θεωρούνται κόστος για τους καπιταλιστές, μπροστά του δεν υπολογίζουν καν τη ζωή των εργαζομένων».

Και συνεχίζει: «Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για έρευνα του δυστυχήματος και αποζημίωση των εργαζομένων, καθώς και τα κροκοδείλια δάκρυα μόνο ως πρόκληση μπορούν να χαρακτηριστούν από τους εργαζόμενους. Μόλις πριν λίγους μήνες, απάντησε με διώξεις και φυλακίσεις κομμουνιστών και πρωτοπόρων εργατών στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων του κλάδου, ενώ δεν δίστασαν να διαλύσουν με τη βία συγκέντρωση πρώην εργαζομένων, που διεκδικούν ακόμα τις αποζημιώσεις, ανάμεσά τους και σακατεμένων εργατών, του φασονατζίδικου "ΡΑΜΑ ΠΛΑΖΑ" που κατέρρευσε το 2013, θάβοντας στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους 1.137 εργάτες του κλάδου.

Εκφράζουμε τη στήριξή μας στον αγώνα των εργαζομένων του κλάδου για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στην προοπτική για την ανατροπή της σύγχρονης σκλαβιάς».

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου