Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

«Να πάτε να ζήσετε στην Κούβα»



«Να πάτε να ζήσετε στην Κούβα»

Γράφει ο Νίκος Μόττας //


 

«Να πάτε να ζήσετε στην Κούβα»



Από  atexnos


Γράφει ο


Γράφει ο  Νίκος Μόττας




Η πρόσφατη τραγωδία στη Δυτική Αττική, με τους 15 νεκρούς συνανθρώπους μας, τους δεκάδες τραυματίες και τις ανυπολόγιστες καταστροφές φέρνει στο προσκήνιο άλλη μια πτυχή της βαρβαρότητας του καπιταλιστικού συστήματος. Αυτή της έλλειψης απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών που δε χρηματοδοτούνται και δεν υλοποιούνται επειδή δεν είναι «κερδοφόρα». 

Στο βωμό της κερδοφορίας, που αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής της Ε.Ε. και των αστικών κυβερνήσεων, χάνουν τις ζωές τους άνθρωποι. Μια ισχυρή νεροποντή ήταν αρκετή για να φέρει το χάος, την καταστροφή και το θάνατο στην Αθήνα του 2017. «Όπου φτωχός και η μοίρα του», θα πει κάποιος. 


Μόνο που σε ένα μακρινό νησί της Καραϊβικής, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπου οι φτωχοί έχουν πάρει τη μοίρα στα χέρια τους, η κατάσταση είναι διαφορετική. Αναφερόμαστε στην Κούβα – τη σοσιαλιστική Κούβα- η οποία παρά τα 57 χρόνια αποκλεισμού από τις ΗΠΑ- έχει καταφέρει όχι μόνο να επιβιώσει από δεκάδες πανίσχυρους τυφώνες αλλά και να διδάξει μαθήματα πολιτικής προστασίας στις καπιταλιστικές χώρες. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόσφατοι τυφώνες Χάρβεϊ και Ίρμα, απέναντι στους οποίους οι κουβανικές αρχές με την συνδρομή, κινητοποίηση και αλληλεγγύη του κουβανικού λαού, ανταπεξήλθαν υποδειγματικά. Τόσο υποδειγματικά που την στιγμή που στο Τέξας διαδραματίζονταν τριτοκοσμικές εικόνες βιβλικής καταστροφής, η συντριπτική πλειοψηφία των κουβανών ήταν προστατευμένοι σε ασφαλή σημεία, με τις κατάλληλες προμήθειες. 

Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά; Τα αναφέρουμε για να θυμίζουμε σε αυτούς που στην προτροπή για σοσιαλισμό απαντάνε «να πάτε να ζήσετε στην Κούβα», πως οι τυφώνες, οι καταιγίδες, οι νεροποντές είναι φυσικά φαινόμενα. Η πραγματική «θεομηνία», που οφείλεται για τους πνιγμούς των συνανθρώπων μας, είναι η πολιτική που υπηρετεί το κέρδος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των μονοπωλίων, σε βάρος της ανθρώπινης ζωής. 
Αυτός είναι ο καπιταλισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου