Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων στην πόλη


 

Η παρουσίαση των έργων και παρεμβάσεων στον αστικό ιστό της Πάτρας, συνολικού προϋπολογισμού 43.880.000 ευρώ, έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 13 Δεκέμβρη από το Δήμο Πατρέων, σε εκδήλωση στην «Αγορά Αργύρη» στην Πάτρα. Τα έργα χρηματοδοτούνται από το ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης στάθηκε ιδιαίτερα στις προτεραιότητες των έργων και των παρεμβάσεων του δήμου, αλλά και στην ουσία των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα τόνισε:

«Θα ήθελα, εξαρχής, να απαντήσω, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής σε ερωτήματα που μπαίνουν στην κοινωνικοπολιτική ζωή της πόλης μας.

Τι είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ, θα λυθούν με αυτά τα προβλήματα του πατραϊκού λαού; Γιατί η Δημοτική Αρχή από τη μια κατεβάζει τα σύμβολα και όχι μόνο της ΕΕ, αλλά από την άλλη διεκδικεί και προβάλλει τα έργα που θα προκύψουν από αυτήν τη χρηματοδότηση; Ποιο είναι το συνολικό σχέδιό σας, ποια προγράμματα θα υλοποιηθούν ώστε η Πάτρα να γίνει όμορφη πόλη;


Ξεκινώντας, οφείλουμε να πούμε ότι κριτήριο για τις θέσεις μας είναι η άποψή μας ότι όμορφη πόλη είναι αυτή που δεν έχει ανεργία, φτώχεια, παιδιά στην εξάρτηση.

Το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπως λένε στα έντυπά τους, "έχει ως βασική επιδίωξη της στρατηγικής τους σημαντικό ποσοστό των πόρων του ΕΣΠΑ να δράσουν ως καταλύτης για την ενεργοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων την επόμενη δεκαετία". Το πρώτο πράγμα που απαιτείται γι' αυτό είναι να "συμφιλιωθούμε" με την επιχειρηματικότητα και το επιχειρηματικό κέρδος.

Παράλληλα, με διάφορα συνθήματα όπως ανάπτυξη - εργασία- αλληλεγγύη, επενδύσεις, καινοτομία, καλλιεργούν προσδοκίες στο λαό ότι έχει να κερδίσει από τα ΕΣΠΑ και ότι η ανάπτυξη που αυτά θα τροφοδοτήσουν, θα είναι προς όφελος της λαϊκής οικογένειας. 

Η ζωή όμως δεν επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Πρόσφατα υλοποιήθηκε το προηγούμενο ΕΣΠΑ (2007-2013). Η Ελλάδα πήρε 20 δισ. ευρώ, χρήματα περισσότερα απ' ό,τι παίρνουμε τώρα. Αυτό όμως σε τίποτα δεν εμπόδισε την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, δεν ανέκοψε την καταστροφή των μικρών ελευθεροεπαγγελματιών και των φτωχών αγροτών, δεν απέτρεψε τις περικοπές σε μισθούς και δικαιώματα, δεν βελτίωσε σε τίποτα τους όρους με τους οποίους ζει και βγάζει το μεροκάματο η συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Ποιος βγήκε τελικά κερδισμένος; Η απάντηση δίνεται προκλητικά από τους κατόχους του πλούτου. Μας πετούν στα μούτρα τους καταλόγους με τα δισεκατομμύριά τους, έτσι για να "συμφιλιωθούμε" με τα κέρδη τους και την εκμετάλλευση που τα γεννά.

Γι' αυτό διαφωνούμε με την κυβέρνηση και την Περιφέρεια, που παίρνουν διάφορες πρωτοβουλίες, όπως η σημερινή με θέμα "Συμμαχία για την επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη στην Δυτική Ελλάδα". Υιοθετούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, του κεφαλαίου και προωθούν τις επιθυμίες τους. Θέλουν τις επιλογές τους να τις περάσουν στο λαό, να τις θεωρήσει αναγκαίες και επωφελείς, τη στιγμή που η ζωή έχει αποδείξει το αντίθετο.

Ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από την ανάπτυξη του κεφαλαίου. Υπάρχει πλέον εμπειρία. Γνωρίζουμε ότι για να έχουν αυτοί κέρδη, ο λαός θα υποστεί ζημιά. 

Καλά θα πει κάποιος, δίκιο έχετε σ' αυτά που λέτε, αλλά τότε γιατί παίρνετε χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ και το ΕΣΠΑ; Η απάντηση είναι απλή. Αξιοποιούμε, όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, την οποιαδήποτε δυνατότητα αξιοποίησης προγραμμάτων, γιατί αυτά τα λεφτά προέρχονται από τη φοροληστεία και την εκμετάλλευση του ελληνικού λαού και των λαών της Ευρώπης. Προέρχονται από την περικοπή και εμπορευματοποίηση στοιχειωδών κοινωνικών υπηρεσιών.
Ο Δήμος Πατρέων διεκδίκησε την ένταξη και τη χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Δυτική Ελλάδα 2014-2020" έργα αναγκαία για την πόλη μας.

Τα έργα που παρουσιάζουμε, είναι μέρος των συνολικών προτάσεων του δήμου μας, οι οποίες δεν περιορίζονται στα όρια του αστικού περιβάλλοντος που θέτουν οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, αλλά στο σύνολο των γεωγραφικών ορίων του δήμου. Είναι ανάγκη στην περίοδο που διανύουμε και σημαδεύεται από τη βαθιά και παρατεταμένη καπιταλιστική οικονομική κρίση, να γίνουν παρεμβάσεις στην κατεύθυνση ανακούφισης των πλατιών λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται, αλλά και βελτιώσεις παραμέτρων στις κοινωνικές δομές και τη λειτουργία της πόλης.

Γνωρίζουμε ότι η μερίδα του λέοντος των χρημάτων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα δίνεται, με τον άλφα ή βήτα τρόπο, για τα μονοπώλια, τις πολυεθνικές. Έτσι εξηγείται γιατί σήμερα είναι "μη επιλέξιμα" βασικά έργα, όπως η αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία, τα δημόσια συνδυασμένα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, έργα που θα κάνουν τη ζωή του λαού μας καλύτερη.

Ένα άλλο μέρος από τα ΕΣΠΑ δίνεται στα προγράμματα της λεγόμενης ενεργητικής αντιμετώπισης της ανεργίας, που σημαίνει μετατροπή των εργαζομένων σε "ωφελούμενους" 5μηνων, 8μηνων, σε προγράμματα κατάρτισης κλπ. Υλοποιούνται ιδιαίτερες στοχεύσεις που αφορούν και το χτύπημα της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα και την επιτάχυνση των αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των εργαζόμενων μέσω ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς του δήμου μας, αλλά και των εργαζομένων στο "Βοήθεια στο Σπίτι".

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, διεκδικούμε από την εκάστοτε κυβέρνηση τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό έργων και υποδομών για την πόλη μας που να καλύπτουν το σύνολο των λαϊκών αναγκών».

Σημαντικό το έργο των εργαζομένων 

Στη συνέχεια ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε ορισμένα έργα που υλοποιήθηκαν επί των ημερών της σημερινής δημοτικής αρχής, όπως αυτό της Κανακάρη, την ανάπλαση της Γούβας, που χρηματοδοτήθηκαν και ξεκίνησαν την προηγούμενη δημοτική περίοδο και αυτά που ξεκίνησαν στην περίοδο της σημερινής δημοτικής αρχής, όπως η κατασκευή του δρόμου για τους μυκηναϊκούς τάφους στη Βούντενη, οι εργασίες στο Αρσάκειο που ξεκινούν άμεσα ώστε να μετατραπεί σε Δημαρχείο, η ανακατασκευή του Παλιού Πειραματικού της οδού Μανιακίου σε νέο παιδικό σταθμό, οι εργασίες για το Εργοστάσιο Τέχνης και στα Παλαιά Σφαγεία που λεηλατήθηκαν από το "επιχειρείν", το Παλαιό Νοσοκομείο, η μετατροπή των σταφιδικών αποθηκών του ΑΣΟ σε Πολιτιστικό - Αθλητικό Κέντρο, η κατασκευή του Νότιου Πάρκου από τις υπηρεσίες του δήμου, κόντρα στις πολιτικές που ξεπουλούν τους ελεύθερους χώρους και τη δημόσια περιουσία και το πλούσιο έργο των υπηρεσιών αυτεπιστασίας πρασίνου καθαριότητας, διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών. «Όλα αυτά τα έργα φέρνουν στην επιφάνεια το σημαντικό έργο των εργαζομένων του δήμου. Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε γιατί έδωσαν και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, ώστε να γίνουν όλα αυτά πράξη», είπε.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, χαιρετισμό απηύθυνε η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Άλκηστις Σταθοπούλου. Ακολούθησαν οι ομιλίες του αντιδήμαρχου Αρχιτεκτονικού Έργου, Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού Εξοπλισμού, Χρήστου Κορδά και του προέδρου της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέα Παπανικήτα.

Τα έργα παρουσίασαν η διευθύντρια Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Έργου, Ελένη Αλεξοπούλου, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΠ, Κώστας Καλογερόπουλος, ο διευθυντής Διεύθυνσης Έργων Υποδομής, Γιώργος Σπηλιωτόπουλος και ο προϊστάμενος Τμήματος Σχεδιασμού Μελετών, Πέτρος Γανός.

Τα έργα

Τα έργα και οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν είναι: Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπτυξη Ιστορικού Κέντρου Πάτρας, Άνω  και Κάτω Πόλης: 17.000.000. Ανπάπλαση - Αξιοποίηση Περιοχής Camping Έλους Αγυιάς: 3.000.000. Αστική Ανάπτυξη Περιοχής Ζαρουχλέικων: 500.000. Βασικές Υποδομές Αποχέτευσης Λυμάτων: 11.300.000. Συντήρηση Θεάτρου «ΑΠΟΛΛΩΝ»: 5.000.000. Παρεμβάσεις Έξυπνης Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: 1.500.000. Ανάπτυξη δικτύου έξυπνων αισθητήρων για τη βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος: 150.000. Κατασκευή παραλιακής διαδρομής ποδηλατοδρόμου (Τερψιθέας - Παπαφλέσα): 500.000. Έξυπνες εφαρμογές για την προώθηση του θεματικού τουρισμού: 
200.000. Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών και ψηφιοποίηση συλλογών: 500.000. €Αξιοποίηση των ΤΠΕ για την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών  τοπικών επιχειρήσεων: 850.000. Παραγωγική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων από τοπικές επιχειρήσεις στους τομείς περιφερειακής έξυπνης εξειδίκευσης: 3.000.000. Υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων στην αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων στους τομείς περιφερειακής έξυπνης εξειδίκευσης: 150.000. Συμβουλευτικό Κέντρο Ενημέρωσης Ανέργων: 150.000. Τεχνική βοήθεια: 80.000.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου