Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Ποιο σπίτι Παουτζή κάηκε από του Γερμανούς;» (Ένα ντοκουμέντο για τον πραγματικό ρόλο της ΠΑΟ)






Από iraklis3 στο Φεβ 9, 2019 Ιστορία
 

Πολλές φορές έγινε και στις μέρες προσπάθεια να χαρακτηριστεί η ΠΑΟ ως «πατριωτική οργάνωση» που απλά ήταν αντιστασιακή οργάνωση «εθνικοφρόνων-μη κομμουνιστών» γι’αυτό και καταδιώχτηκε από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Ενώ σε ορισμένες περιοχές καλούνται ακόμη σε εκδηλώσεις εκπρόσωποι της…

Παρουσιάζουμε σήμερα ένα μοναδικό ντοκουμέντο. Βρίσκεται στο ψηφιακό αρχείο των ΑΣΚΙ, αλλά και στα ΓΑΚ Ν. Ημαθίας και αφορά αποκαλυπτικές πλευρές της δράσης της στην περιοχή της Ημαθίας, που όμως δεν είναι διαφορετικές όσον αφορά την ουσία τους από άλλες περιοχές όπου είχε δράση. Ταυτόχρονα στο δημοσίευμα παρουσιάζονται ανάγλυφα και πλευρές της κατοχικής ζωής.


Είναι δημοσίευμα της εφημερίδας «ΣΠΙΘΑ» («Όργανο της Περιφερειακής Επιτροπής Βέροιας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας- 26 Δεκέμβρη 1943- αριθ. Φύλου 2). Η εφημερίδα κυκλοφορούσε παράνομη κατά τη διάρκεια της κατοχής. Σ’αυτό το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά:

«ΚΑΤΑΧΤΗΤΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ (ΠΑΟ και ΣΙΑ)

Ο Χιτλερικός Φασισμός μέσα στη μεγάλη κρίση που περνά σήμερα ύστερα απ’ τα συγκλονιστικά χτυπήματα που δέχεται στο Ανατολικό Μέτωπο απ’ τον δοξασμένο Κόκκινο Στρατό, στην Ιταλίαν από τους Συμμάχους, με τους καθημερινούς καταστρεπτικούς βομβαρδισμούς στα βιομηχανικά και συγκοινωνιακά του κέντρα από τη Συμμαχική αεροπορία και την ηρωική δράση των ανταρτών που του παραλύει τα μετόπισθεν, γίνεται ακόμα πιο άγριος και λυσσασμένος. Οι καθημερινές τεράστιες απώλειες του στα μέτωπα του δημιουργούν μεγάλα κενά που δεν μπορεί να καλύψει με δικές του δυνάμεις.

Για να μπορέσει να ξεπεράσει τις αδυναμίες του και να συμπληρώσει κάπως τα κενά του δια την συνέχιση του πολέμου ρίχνεται ακράτητος από λύσσα στην άγρια καταλήστεψη του πλούτου μας και ιδιαίτερα των γεωργικών προϊόντων μας. Ο αγροτικός κόσμος της επαρχίας μας, που μ΄αίμα και ιδρώτα έβγαλε λίγο σιτάρι, βλέπει τώρα τον καταχτητή να του το αρπάζει απ’τα’ αμπάρι του.

Τα λίγα ζώα, που απόμεναν για τη διατροφή του πληθυσμού και την καλλιέργεια της γης επιτάσσει για το στρατό του, σα «λεία πολέμου». 
Εφαρμόζει τις αγγαρείες για στρατιωτικά έργα (αεροδρόμια κλπ) κι αφαιρεί μ’ αυτό τον τρόπο και το ένα μεροκάματο που μπορούσε να βγάλει ο εργάτης για το ψωμί της οικογένειας του. Η ακρίβεια της ζωής αυξάνεται με την συνεργασία των μεγαλομαυραγοριτών και ο λαός καταδικάζεται στην πείνα και στο θάνατο απ’ τις στερήσεις.

Ο κατακτητής για να πνίξει την πάλη κι’ αντίσταση του Λαού πάνω στα εξοντωτικά του μέτρα, δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει όλα τα άγρια τρομοκρατικά μέσα. Συλλήψεις, εκτελέσεις, κάψιμο σπιτιών είναι τα «νέα του όπλα.»


Μα στα εγκλήματα αυτά κατά του Λαού συμμετέχουν ενεργά κι’ ανοιχτά οι προδότες του λαού και του Έθνους. Τα υπολείμματα της Τετροαυγουστιάτικης τυραννίας που βλέπουν πως ο Λαός δε θα του ανεχτεί πια να τον έχουν σκλάβο και πως έτσι σβύνουν τα ονειρά τους, δίνουν όλες τους τις δυνάμεις και βοηθούν τον Καταχτητή για να πνίξουν στο αίμα τον τίμιον αγώνα του Λαού.

Η ΠΑΟ η γκεσταμπίντικη φασιστική κλίκα, που για την περιφέρειαν μας κατάντησεν εφιάλτης, άνοιξεν επίσημα τον εμφύλιο συμμαχώντας στα φανερά με τον καταχτητή. Οι εκτελέσεις των πατριωτών στο Νησέλι, το κάψιμο εφτά σπιτιών στο Βρυσάκι καιβ δύο στο Μικροβούζι, οι ομαδικές συλλήψεις στο Μικροβούζι είναι έργο των καθαρμάτων της ΠΑΟ με την υποστήριξη γερμανικών όπλων.

Ο Καταχτητής που σ’ αυτήν την δύσκολη στιγμή γι’αυτόν δε θα μπορούσε να βρη καλύτερους συμμάχους από τους προδότες αυτούς τους δίνη όλα τα μέσα για το εθνοπροδροτικό τους έργο.

Οι Γερμανοί ξεσκίζονται μέσα από την κουρελλοφυλάδα «Νέα Ευρώπη» ενάντια στο ΚΚΕ, στο ΕΑΜ και στον ΕΛΑΣ για τη διάσωση του Έθνους και την ενότητα του Λαού.

Μα κι’ οι Παουτζήδες ούτε χιλιοστό δεν ξεφεύγουν από την γραμμήν της Γκεσταμπίτικης προπαγάνδας. Προδότες αποκαλεί η Γκεσταπό με τη φυλλάδα της το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, προδότες τους αποκαλεί και η ΠΑΟ ΕΔΕΣ κλπ.

Ήρωες υμνολογεί ο Κατακτητής τους Εθνοπροδότες (τον αδελ. Αριστ. Παπαδόπουλο, τον Παπαμπαϊράμη του Νησελίου κλπ) ήρωες τους αποκαλούν και σαν τέτοιους τους τίμησαν και τους τιμούν η ΠΑΟ και η παρέα της, πλέκοντας εγκόμια γι’αυτούς στον δήθεν παράνομο τόπο τους.

Κάθε αγώνα των εργατών και του λαού για το ψωμί και τη ζωή που χτυπάει ο καταχτητής, τον χτυπάνε κι’ αυτή, προδίδοντας στους Γερμανού τους αγωνιστές και ηγέτες του Λαού. Τίνων σπίτια κάψανε στο Βρυσάκι, και Μικροβούζι; Των Κομμουνιστών και Εαμιτών, των αγωνιστών του Λαού για τη ζωή και τη λευτεριά. Τους Κομμουνιστάς και Εαμίτες συλλαμβάνουν και καταδιώκουν οι Καταχτητές αυτούς δολοφονούν και προδίδουν οι Παουτζήδες. Τους εχθρούς των καταχτητών, εχθρούς του έχουν η ΠΑΟ και συντροφιά. Ποιο σπίτι Παουτζή κάηκε από του Γερμανούς; Ποιος Παουτζής πιάστηκε και στάλθηκε σε στρατόπεδο, εκτελέσθηκε και καταδιώχτηκε από τους Γερμανούς; Κανένας Παουτζής δεν πειράχτηκε από του καταχτητές. Ποιοι συμμάχησαν με τους προδότες ΕΔΕΣ (Ζέρβα); Οι Καταχτητές και η ΠΑΟ.

Σύμφωνο κάνανε οι Γερμανοί με τον Ζέρβα να χτυπήσουν το ΕΑΜ και τους αντάρτες του ΕΛΑΣ, σύμφωνο υπόγραψε και η ΠΑΟ με τον ΕΔΕΣ. Και σαν αντιπρόσωπος της επιτροπής ΠΑΟ Βέροιας ήταν ο πολύς Ταγματάρχης Χοντρόπουλος. Οι Γερμανοί δώσανε αμνηστία στους αξιωματικούς της ΠΑΟ, για να μένουν στις πόλεις και να καταδίδουν τους Έλληνες πατριώτες στην Γκεσταπό.

Μας ανοίξανε διμέτωπο αγώνα πρέπει σ’ αυτόν να βγη νικητής πάλι ο Λαός μας για να μπορέσει να εξασφαλίσει μία δική του Λεύτερη και ευτυχισμένη ζωή.

Το δυνάμωμα του ΚΚΕ με νέες εκατοντάδες και χιλιάδες τίμιων Ελλήνων θα εξασφαλίσει την νίκη στο Λαό, θα εξαφανίσει από το πρόσωπο της τιμημένης μας Πατρίδος τα φασιστικά καθάρματα που θέλουν να κρατούν αιώνια στην σκλαβιά και την απαθλίωση τον εργαζόμενο Λαό.

Νέες καινούργιες χιλιάδες στις γραμμές του ηρωϊκού Κομματός μας για την γρήγορη Εθνική Απελευθέρωση για την πραγματοποίηση της Λαϊκής Δημοκρατίας , για τη Νίκη του Σοσιαλισμού.

Ζήτω το ηρωικό ΚΚΕ

Ζήτω το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ

Θάνατος στους Καταχτητές

Θάνατος στους Εθνοπροδότες»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου