Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ξέπλυμα της τουρκικής επέμβασης στη Συρία και των προκλήσεων σε Αιγαίο - Κύπρο


«Ξεγύμνωμα» όσων διαφημίζουν την εμπλοκή ως διασφάλιση
 
 

Σε «ξεγύμνωμα» όσων παραμυθιάζουν το λαό ότι το ΝΑΤΟ και οι υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες στις οποίες συμμετέχει η αστική τάξη μπορούν να υπερασπιστούν την ασφάλεια, την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου εξελίχθηκε η χτεσινή επίσκεψη του γγ του δολοφονικού Οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον Κυρ. Μητσοτάκη, στο φόντο των εξελίξεων στην περιοχή και της επίσκεψής του σήμερα στην Τουρκία, όπου θα συναντήσει τον Ρ. Τ. Ερντογάν και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, Τσαβούσογλου και Ακάρ, αντίστοιχα.
 
«Νομικά ζητήματα» τα κυριαρχικά δικαιώματα, με το ΝΑΤΟ... αναρμόδιο
 
Στις κοινές τους δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός είπε πως ενημέρωσε τον γγ του ΝΑΤΟ για τις «έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες», σημειώνοντας ότι αυτές «υπονομεύουν τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό», επί των γνωστών διχοτομικών σχεδίων.

Ενώ σε ό,τι αφορά το Αιγαίο και σε μια προσπάθεια να εμφανίσει την ιμπεριαλιστική συμμαχία περίπου ως «εγγυητή» των κυριαρχικών δικαιωμάτων απέναντι στις πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης είπε: «Επανέλαβα την προσήλωσή μας στην αρχή της αλληλεγγύης, η οποία παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της Συμμαχίας. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασα στον κ. Στόλτενμπεργκ και την κατάσταση στο Αιγαίο, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά πως κάθε συμπεριφορά εκτός διεθνούς δικαίου και διεθνών συνθηκών είναι άγονη και εν δυνάμει επικίνδυνη».


Η απάντηση του Γ. Στόλτενμπεργκ ήταν για μια ακόμα φορά... εκκωφαντική, μην αφήνοντας αμφιβολία ότι είναι εντός του αμερικανοΝΑΤΟικού πλαισίου και των σχεδίων συνδιαχείρισης τα οποία προωθούνται με ομπρέλα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που φουντώνει η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.

Οπως είπε, για το Κυπριακό, χρειάζεται «πλήρης στήριξη στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να βρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα, περιλαμβανομένης της υφαλοκρηπίδας (σ.σ. όπως και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Πομπέο πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα, απέφυγε να μιλήσει για ΑΟΖ). Στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες (...) Αναμένουμε όλα τα κράτη να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο (...), αλλά δεν είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ να παίρνει θέση επί των νομικών αυτών προβλημάτων. Υπάρχουν διεθνείς θεσμοί που έχουν αυτό το καθήκον».

Αιγαίο: Ενιαίος επιχειρησιακός χώρος με «συντονιστή» το ΝΑΤΟ
 
Θέση βέβαια που αφορά και το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα.

Εξάλλου, ο γγ του ΝΑΤΟ - παίρνοντας την «πάσα» από τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος χαιρέτισε την έλευση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο (επί ΣΥΡΙΖΑ) με πρόσχημα το Προσφυγικό ζητώντας «ενεργότερη συμμετοχή της Συμμαχίας για την αντιμετώπιση του θέματος», με αποστολή περισσότερων πλοίων (είπε ότι θα βάλει το θέμα και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Δεκέμβρη στο Λονδίνο) - τόνισε ότι «είμαστε παρόντες ως ΝΑΤΟ στο Αιγαίο (με τη SNMG2 για το Προσφυγικό). Η παρουσία μας είναι σημαντική γιατί φέρνει μαζί ΝΑΤΟ, Ελλάδα, Τουρκία και ΕΕ (μέσω Frontex)», ενώ προηγουμένως σε σχέση με το Κυπριακό είχε σημειώσει πως «ακόμη και με ανεπίλυτη τη διαφορά προχωρήσαμε στην αντιμετώπιση από κοινού του Μεταναστευτικού».

Επιβεβαίωσε δηλαδή πως το ΝΑΤΟ βλέπει το Αιγαίο ως «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο», δίνοντας αέρα στα πανιά για τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, ενώ σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει περισσότερα πλοία από τα κράτη - μέλη για τη SNMG2, που με πρόσχημα το Προσφυγικό παρατάσσει δυνάμεις απέναντι στο ρωσικό στόλο, στο δρομολόγιό του από τα Δαρδανέλια μέχρι τα ανοιχτά της Συρίας.

Κατόπιν αυτών στην ανταπάντησή του ο πρωθυπουργός επέμεινε να εντάσσει τα Ελληνοτουρκικά εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «αν δύο χώρες έχουν ζητήματα θα πρέπει (το ΝΑΤΟ) να βρεθεί σε μια θέση που να λάβει υπόψη τους προβληματισμούς των χωρών» και προσθέτοντας πως η Ελλάδα βάζει τα «ζητήματά» της στο ΝΑΤΟ και «μπορεί η τακτική των ίσων αποστάσεων σε ένα βαθμό να είναι αναμενόμενη, αλλά είναι μια τακτική που αδικεί την Ελλάδα γιατί είναι θύμα των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, και το ίδιο ισχύει για την Κύπρο».

ΑμερικανοΝΑΤΟικές «πλάτες» στην τουρκική επέμβαση στη Συρία
 
Σε ό,τι αφορά την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε χρέος του ΝΑΤΟ και της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας να κινηθούν για την κατάπαυση πυρός στη Συρία, και ζήτησε να μην ακυρωθούν οι προσπάθειες πολιτικής επίλυσης της συριακής κρίσης. Ταυτόχρονα, βέβαια, διαβεβαίωσε ότι «συνέπεσαν» με τον Στόλτενμπεργκ στην «εκτίμηση» πως το ΝΑΤΟ «καλείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα για να διατηρήσει την αποτελεσματικότητα και το κύρος του». Ετσι, ενώ από τη μια είπε ότι η Ελλάδα καταδικάζει την τουρκική επέμβαση, από την άλλη αναπαρήγαγε το προπαγανδιστικό της υπόβαθρο, λέγοντας ότι «κοινός τόπος της διεθνούς κοινότητας είναι η απόλυτη εξαφάνιση των πυρήνων ισλαμιστικής τρομοκρατίας εντός των συριακών εδαφών».

Ο γγ του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας ότι η τουρκική επέμβαση στη Συρία γίνεται με τις πλάτες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, έσπευσε να πει ότι αναμένει από την Αγκυρα να δείξει ...«αυτοσυγκράτηση και οι ενέργειές της να είναι μετρημένες και αναλογικές». Ταυτόχρονα, κάλεσε «να συνεχίσουμε να στεκόμαστε μαζί ενάντια στο ISIS», παραπέμποντας και στο σχετικό συνασπισμό, όπου όπως θύμισε ηγούνται οι ΗΠΑ, και είναι μέλη και οι Ελλάδα, Τουρκία και ΝΑΤΟ.

«Κοινός τόπος» βρέθηκε και σε άλλα θέματα, αφού, όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ, συζήτησαν την ανάγκη να αυξηθούν οι ετοιμότητες των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, όπως και στην αντίδραση ενάντια στη Ρωσία, λόγω της ακύρωσης από μέρους της - όπως την κατηγορούν - της Συνθήκης INF. Θέμα που, όπως είπε, θα συζητηθεί στην επερχόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, μαζί με την τρομοκρατία και το Προσφυγικό.

Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός είπε προηγουμένως ότι η Ελλάδα παίζει «στρατηγικό ρόλο» ως «παράγοντας σταθερότητας» σε Βαλκάνια και Ανατ. Μεσόγειο, ότι είναι από τα λίγα μέλη της λυκοσυμμαχίας που τηρεί τη ΝΑΤΟική νόρμα 2% του ΑΕΠ να πηγαίνει για στρατιωτικές δαπάνες και διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ».

Υπόδειγμα για το ΝΑΤΟ η Ελλάδα
 
Προηγουμένως ο Στόλτενμπεργκ είχε πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος του είπε πως «η Ελλάδα έχει αποδείξει - και αποδεικνύει καθημερινά, κατά γενική ομολογία - πως αποτελεί υπόδειγμα συνεπούς και αποτελεσματικού συμμάχου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ως προς όλο το φάσμα των υποχρεώσεών της», ζητώντας «η Συμμαχία μας, το ΝΑΤΟ (...) να συμπαρασταθεί εμπράκτως στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού (...) και να υπερασπισθεί εμπράκτως την Ελλάδα έναντι οιουδήποτε θα διανοείτο να προσβάλει τα σύνορά της, την επικράτειά της και την κυριαρχία της».

Ο Στόλτενμπεργκ απάντησε με βάση τις υπηρεσίες που παρέχει διαχρονικά η ντόπια αστική τάξη στη λυκοσυμμαχία λέγοντας πως «είναι αναγνωρισμένη η δέσμευση και η αφοσίωση στην συμμαχία της Ελλάδος (...) σε θέματα συλλογικής άμυνας και ασφάλειας, μετέχει σε επιχειρήσεις, είτε αυτές είναι θαλάσσιες είτε αφορούν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην ξηρά, για παράδειγμα στο Αφγανιστάν, είτε άπτονται των Δυτικών Βαλκανίων με ειρηνευτικές επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο».

Για, δε, τα υπόλοιπα ζητήματα που έθιξε ο ΠτΔ, δεν είπε κουβέντα.

Μέχρι τέλους ο επικίνδυνος εφησυχασμός
 
Να καταγραφεί και ότι νωρίτερα χτες το πρωί, μιλώντας ο Κυρ. Μητσοτάκης στο «Athens Democracy Forum», επιδόθηκε σε άλλη μια αναπαραγωγή μυθευμάτων, τύπου ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου προστατεύονται από τις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου. Οπως είπε, η συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι δυνατόν να μην προκαλέσει την αντίδραση της ΕΕ, κάνοντας μάλιστα την εκτίμηση πως «η ΕΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες σχετικά σύντομα», παραπέμποντας εμμέσως στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα, πιθανόν και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη της επόμενης βδομάδας. Σε ανάλογο φόντο, υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει «ισχυρούς συμμάχους».

Εξάλλου, στη γνωστή τακτική του ξεπλύματος αυτών των «συμμάχων», π.χ. στο πώς έδωσαν το πράσινο φως στον Ερντογάν να εξαπολύσει νέο γύρο σφαγής στη Συρία, ο Κυρ. Μητσοτάκης επεχείρησε να το παρουσιάσει σαν απόφαση αποκλειστικά της Αγκυρας. Ερωτηθείς, μάλιστα, για την στάση του Τραμπ, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως ο ίδιος συγκρατεί τη δήλωση ότι η Ουάσιγκτον ουδέποτε έδωσε «πράσινο φως» στην Αγκυρα, εκφράζοντας την «ελπίδα» αυτή να είναι και η επίσημη πολιτική των ΗΠΑ...

Ριζοσπάστης   Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου