Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

ΤΙ ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ



ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
   ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αριστοτέλους 32 & Ολύμπου 77,   Τ.Κ. 546 31,   Ε.Κ.Θ. ,  Τηλ: 2310 237694
www.syntaxio.blogspot.com    -- --       e-mail: suntax.ika@gmail.com
 
   
                    
ΤΙ ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ                     

Πέρασαν δέκα χρόνια από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση του καπιταλισμού και η μαζική, σαρωτική επίθεση του κεφαλαίου στα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις. Ιδιαίτερα σφοδρή ήταν η επίθεση που δέχθηκε το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων. Οι συντάξεις σαν σύνολο αποδοχών που συμπληρώθηκαν σε όλο τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο τους (κύριες, επικουρικές, 13η και 14η, επιδόματα οικογενειακά, εφάπαξ, ΕΚΑΣ, χηρεία κ.α.) σφαγιάσθηκαν στην κυριολεξία, για να γεμίσουν τα ταμεία των τραπεζών, να πληρωθούν τα δάνεια των δανειστών, να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό, το οργανωμένο, αγωνιστικό συνταξιουχικό κίνημα δεν έμεινε απαθές, δεν σταύρωσε τα χέρια, δεν είπε «σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω», δεν αφέθηκε στην τύχη των ατελείωτων «πήγαιν’ έλα» στα δικαστήρια.

Ύψωσε ανάστημα οργανωμένης και συντονισμένης αντίστασης, αγώνα, πλούσιας δράσης, που δεν μπόρεσε μεν να ανατρέψει συνολικά τη σφοδρή επίθεση και τα τραγικά αποτελέσματά της, κατάφερε όμως να μετριάσει ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις, να καθυστερήσει κάποια μέτρα, να αποσπάσει μερικές παροχές από τις κυβερνήσεις, να πετύχει ακυρώσεις ή διορθώσεις μέτρων και ρυθμίσεων.

Θα κάνουμε και πάλι μια απαρίθμηση των θετικών αυτών αποτελεσμάτων της δράσης μας.


1.    Με επανειλημμένες παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες μας, μαζί με το εργατικό κίνημα, αποτρέψαμε την επιβολή του 5ευρου για είσοδο στα νοσοκομεία.

2.    Τα Χριστούγεννα του 2016, με συνεχείς παρεμβάσεις και αγωνιστικές πιέσεις υποχρεώσαμε την κυβέρνηση ΣΥΡΥΖΑ-ΑΝΕΛ να δώσει επίδομα 300 ευρώ σε όλους τους συνταξιούχους.

3.    Το 2017 υποχρεώσαμε επίσης την κυβέρνηση να υπολογίσει τις κρατήσεις υπέρ ΕΟΠΥ σωστά πάνω στα πραγματικά ποσά των συντάξεων, να τις μειώσει και να επιστρέψει τα παράνομα παρακρατηθέντα αναδρομικά.



4.    Το 2018 διορθώθηκε ο σκόπιμα «λαθεμένος» επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων χιλιάδων συναδέλφων (με επικουρικές πάνω από 300 ευρώ), που έγινε κατά παράβαση του 4387/2016 και πήραν το πραγματικό (αυξημένο) ποσό, μαζί με τα αναδρομικά.

5.    Το 2018 επίσης η κυβέρνηση κάτω από τη συνεχή και αποφασιστική αγωνιστική πίεσή μας υποχρεώθηκε να ακυρώσει τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας και να τις επαναφέρει στα προηγούμενα επίπεδα.

6.     Επίσης την ίδια χρονιά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υποχωρώντας στην πίεση που άσκησε η αγωνιστική δράση του κινήματος συνολικά (να θυμίσουμε τους δίχρονους μαραθώνιους κινητοποιήσεων) ακύρωσε την περικοπή της προσωπικής διαφοράς σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, που είχε χρόνο έναρξης την 1-1-2019. Όπως είχαμε επισημάνει στα κείμενά μας της περιόδου εκείνης, η περικοπή αυτή θα στερούσε από κάθε συνταξιούχο τουλάχιστον μία σύνταξη το χρόνο.

7.    Την ίδια χρονική στιγμή η κατακραυγή και οι έντονες αγωνιστικές αντιδράσεις του εργατικού και συνταξιουχικού κινήματος πέτυχαν την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου από τα 8.900  στα 5.600 ευρώ, που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μέτρο που αν εφαρμόζονταν, θα είχε επίσης αποτέλεσμα την περικοπή μιας μέχρι δύο συντάξεων το χρόνο από όλους τους συνταξιούχους, αλλά και από το σύνολο των εργαζομένων.   

Αυτές οι δύο παραπάνω επιτυχίες των αγώνων μας ήταν πραγματικά κρίσιμες και πολύ σημαντικές, συνέβαλαν αποφασιστικά στην συγκράτηση της κατρακύλας του         εισοδήματος εκατομμυρίων συναδέλφων.

8.    Οι κινητοποιήσεις μας στην αρχή του 2019 είχαν σαν αποτέλεσμα την απόδοση του επιδόματος των 400-500 ευρώ το Πάσχα, που η κυβέρνηση για καθαρά εκλογικούς, ψηφοθηρικούς  λόγους βάφτισε δώρο ….Χριστουγέννων !!!

9.    Η ασταμάτητη παρέμβασή μας έφερε σαν αποτέλεσμα την διόρθωση (που πρόσφατα έγινε) των επικουρικών συντάξεων περίπου 300.000 συναδέλφων και την απόδοση των αναδρομικών κρατήσεων από τον 10/2019, μέσα από το  ν. 4670/2020.

10.Με τον ίδιο νόμο θα διορθωθούν (αυξηθούν) και οι κύριες συντάξεις όσων συναδέλφων είχαν πάνω από 9.000 ένσημα (πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης), που για τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους με το ν. 4387/16 δεν είχαν ληφθεί υπ΄ όψη τα αυξημένα αυτά ασφάλιστρα.

11.Με πρόσφατη παρέμβαση της ΣΕΑ η κυβέρνηση συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού και τους συνταξιούχους (ειδικά με χαμηλές συντάξεις), που μέχρι τη στιγμή εκείνη άφηνε έξω, παρ’ όλο που είχαν πληρώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια εισφορές για τα προγράμματα αυτά.



12.Η σημερινή κυβέρνηση αποδέχθηκε αίτημα της ΣΕΑ να προβεί σε ρυθμίσεις για να διορθωθεί η παράλογη φορολόγηση των αναδρομικών, που λαμβάνουν συνάδελφοι των οποίων εκδίδονται και αποδίδονται οι τελικές συντάξεις τους, απ[ό εκκρεμότητα χρόνων (έπαιρναν προσωρινές).

13.Με τις πιέσεις που ασκήσαμε, οι υπουργοί όλων των κυβερνήσεων δεσμευόντουσαν πως θα πάρουν μέτρα για να προωθήσουν τη σύντομη έκδοση και απόδοση των συντάξεων που εκκρεμούν. Φυσικά για λόγους δικούς τους και κύρια για να παρακρατούν τα ποσά αυτά στα ταμεία του κράτους και να εμφανίζουν πλεονάσματα, μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιήσει τις πολλαπλές σχετικές δεσμεύσεις τους. Συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση.

14.Υπήρξαν παρεμβάσεις στις Διοικήσεις του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ για τη θετική αντιμετώπιση επί μέρους ζητημάτων που απασχολούσαν συναδέλφους ειδικών περιπτώσεων (πχ συνταξιούχους από τράπεζες, ΟΤΕ κ.α.).

15.«Μικρές» θετικές επιτυχίες είχε η δράση των συλλόγων μας σε όλη τη χώρα και για άλλα τοπικά προβλήματα, μαζί με το εργατικό κίνημα, ειδικά για την υγεία (προσλήψεις προσωπικού σε νοσοκομεία, ΚΥ, ΕΟΠΥΥ για ραντεβού κλπ), επανασύνδεση ρεύματος σε νοικοκυριά, ρυθμίσεις για χρέη στην εφορία, στις τράπεζες κ.α. 


                        Τι έχει αξία να σημειώσουμε.

Πως στην επίτευξη αυτών των στόχων, την ικανοποίηση των αιτημάτων, το μόνο στήριγμά μας είναι το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, που μαζί του δώσαμε τους αγώνες αυτούς, με κοινά αιτήματα. Καμία στήριξη δεν μας πρόσφερε η ξεπουλημένη ηγετική «μαφία» της ΓΣΕΕ, η υποταγμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, άλλων συνδικάτων του κυβερνητικού- εργοδοτικού συνδικαλισμού της μακριάς αυτής περιόδου.
 Οι δυνάμεις της ΔΑΚΕ, της ΠΑΣΚΕ, του ΜΕΤΑ, του ΛΑΕ και άλλων μικροομάδων όχι μόνο απείχαν από τις δράσεις αυτές, αλλά βρέθηκαν στην αντίπερα όχθη, στηρίζοντας τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων. 

Τον ίδιο ρόλο έπαιξαν και οι ηγεσίες σε συλλόγους συνταξιούχων ορισμένων χώρων, κύρια από ΔΕΚΟ και τράπεζες, η «ΑΓΣΕΕ», το «δίκτυο συνταξιούχων». Ομάδες μισθοδίαιτων παραγοντίσκων, που σε αγαστή συνεργασία με γραφεία μεγαλιδικηγόρων, αποτέλεσαν ένα δίχτυ παγίδευσης συνταξιούχων, που τους οδήγησαν στα ταμεία δικολάβων της αρπαχτής.

ΕΜΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ. ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΜΨΙΜΟΙΡΟΥΣ ΡΙΨΑΣΠΙΔΕΣ ΝΑ ΚΛΑΨΟΥΡΙΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΠΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΒΑΜΕ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ.

Συνάδελφοι, οι αγώνες μας είχαν αποτελέσματα. Με μαζικές εγγραφές δυναμώνουμε τα σωματεία μας, για να ακουστεί πολύ πιό δυνατά το σύνθημά μας "ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΏΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ", τη νέα οικονομική τους κρίση, αλλά και γιατί μόνο με ισχυρά σωματεία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα νέα αντισυνταξιουχικά μέτρα που μας ετοιμάζουν, αλλά και να πάρουμε πίσω όλα όσα μας έκλεψαν όλες οι κυβερνήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου