Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας


Eurokinissi
«Στη βάση αυτού του σκανδάλου δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ίδια η φύση του αστικού κράτους ως θεματοφύλακα των συμφερόντων του κεφαλαίου. Η σύμφυση πολιτικής εξουσίας με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων βρίσκεται στη βάση των σκανδάλων της σήψης και της διαφθοράς. Αυτή ακριβώς αποτελεί και πηγή της αναπαραγωγής τους», ανέφερε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και τακτικό μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής.
 Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι το σκάνδαλο «Novartis» δεν είναι κάτι μεμονωμένο, καθώς αυτό που έκανε η «Novartis» το κάνουν όλες οι φαρμακοβιομηχανίες για να αποκτήσουν μερίδιο στην αγορά. Τα όσα βγήκαν στο φως είναι απόρροια των ανταγωνισμών και του πολέμου ανάμεσα στις πολυεθνικές, χαρακτηριστικό δείγμα των οποίων είναι ο πόλεμος τώρα ανάμεσα στις πολυεθνικές για το ποια θα κατασκευάσει πρώτη το εμβόλιο για τον κορονοϊό, ποια δηλαδή «θα βγάλει αμύθητα κέρδη εκμεταλλευόμενη τον ανθρώπινο πόνο και την υγεία του κόσμου».


Στον πόλεμο αυτό, τόνισε, τα αστικά κράτη και οι κυβερνήσεις τους - στην προκειμένη περίπτωση οι ελληνικές - παίζουν το ρόλο του διαιτητή. Με άλλα λόγια, σημείωσε, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί καβγαδίζουν «για να συγκαλύψουν την μπόχα που αναδίδουν τα πάρε - δώσε τα οποία έχουν ως κυβερνήσεις με μεγαλοεπιχειρηματίες, παιχνίδια τα οποία εμπλέκονται ακόμη και με γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς», π.χ. παρέμβαση του πρωθυπουργού του Ισραήλ στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Μιωνή.

Αλλωστε, συνέχισε, η πρώτη Προανακριτική του ΣΥΡΙΖΑ και η δεύτερη τώρα της ΝΔ δεν είχαν καμία σχέση με την ουσιαστική διερεύνηση του σκανδάλου, ενώ αυτό που επιδιώχθηκε πάνω από όλα ήταν να συγκαλυφθεί ότι «με την πολιτική τους, μια πολιτική η οποία στηρίζει τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών, θα συνεχίζεται ανενόχλητη η κερδοσκοπία των φαρμακοβιομηχανιών σε βάρος της υγείας του λαού».

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ, χωρίς να έχει αυταπάτες για την εξέλιξη, συμμετείχε στις Προανακριτικές με την επιδίωξη να φωτιστούν πλευρές του σκανδάλου. Ωστόσο «συναντήσαμε έναν τοίχο απροσπέλαστο ο οποίος είχε δημιουργηθεί από τις άλλες δυνάμεις, με τη συνδρομή μάλιστα και κύκλων του δικαστικού σώματος», του οποίου η ηγεσία εξάλλου, με τη συμφωνία όλων των αστικών κομμάτων (τα οποία απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ για εκλογή της από ευρύ εκλεκτορικό σώμα), διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ως κομβικά σημεία της παρεμπόδισης του ερευνητικού έργου των Επιτροπών ανέφερε τη μη αποστολή του συνόλου της δικογραφίας, με διάφορα προσχήματα, καθώς και τους προστατευόμενους μάρτυρες. Στο σημείο αυτό θύμισε ότι το ΚΚΕ εξαρχής είχε αναδείξει πως θα έπρεπε να πέσουν οι μάσκες, για να διακριβωθεί η αξιοπιστία των μαρτύρων και αν έχουν ιδιοτέλεια. Στηλίτευσε δε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που είχε καταγγείλει αρχικά αυτό τον θεσμό, ενώ τώρα είναι υπέρμαχός του.

Εκανε σαφές ότι το ΚΚΕ δεν θα νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες και «δεν θα συμμετέχουμε» στην ψηφοφορία. Τόνισε πως «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ενημερώσουμε το λαό για τα πραγματικά γεγονότα, θα συνεχίσουμε την πάλη μας ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και για την εξάλειψη των αιτιών που γεννούν αυτά τα σκάνδαλα, δηλαδή για την εξάλειψη του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου