Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Η υποκρισία στο αποκορύφωμά της

 

  Πηγή: Eurokinissi

Του Συμεών Τομπουλίδη *

 

Η κυβέρνηση επικαλούμενη την πανδημία και κατ΄ επέκταση τον υγειονομικό κίνδυνο που τάχα θα διέτρεχε ο κόσμος, προχώρησε σε απαγόρευση των συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα με απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας, μία απόφαση που αναδεικνύει τον αυταρχισμό της και το έλλειμμα δημοκρατικών ευαισθησιών. Παρόμοιο μέτρο είχε παρθεί από την χούντα των συνταγματαρχών στις 21/4/1967 και 17/11/1973. Η απόφαση αυτή στόχο είχε την απαγόρευση των ετήσιων εκδηλώσεων στο Πολυτεχνείο (17/11/2020), μία επέτειο που ως γνωστό φέρνει δυσανεξία και απέχθεια στην κυβέρνηση, καθώς επίσης και για οποιαδήποτε άλλη διαδήλωση και διαμαρτυρία που επιδιώκει διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων.

Η εφαρμοζόμενη όμως μέχρι σήμερα πολιτική της στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης καταδεικνύει με το πιο εύγλωττο τρόπο την υποκρισία της και την ανύπαρκτη δήθεν ευαισθησία της.

Δεδομένου ότι δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ήταν αυτή η ίδια κυβέρνηση που αρνήθηκε μετά την έξοδό μας από το πρώτο lockdown, για μεγάλο χρονικό διάστημα να μεριμνήσει για την πρόσληψη και εκπαίδευση υγειονομικού προσωπικού (γιατρών και νοσηλευτών), ερχόμενη σήμερα άρον - άρον να προσφέρει στους ιδιωτικούς γιατρούς μισθό 2.000 ευρώ αφορολόγητα και ο πανελλήνιος ιατρικός σύλλογος τους ανερυθρίαστα και εκβιαστικά να ζητά μισθό 3.000 ευρώ, όταν ένας νοσοκομειακός γιατρός με τον βαθμό του επιμελητή λαμβάνει σήμερα μόνο 1.200 ευρώ. Όταν επί εξ μήνες δεν προχώρησαν στο άνοιγμα νοσοκομείων που είχαν κλείσει κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και συνακόλουθα στη γενναία και πραγματική αύξηση κλινών ΜΕΘ.

Είναι η ίδια κυβέρνηση που εξέθεσε στον υγειονομικό κίνδυνο μαθητές, καθηγητές και τις οικογένειές τους αρνούμενη πεισματικά στην αύξηση των αιθουσών διδασκαλίας και στην πρόσληψη διδακτικού προσωπικού προκειμένου να λειτουργήσουν τμήματα μέχρι είκοσι ατόμων και όχι των 27-30 ατόμων ανά τάξη.

Είναι η ίδια η κυβέρνηση που στον βωμό της δήθεν εισροής τουριστικού συναλλάγματος άφησε ανοχύρωτη τη χώρα (ένα ξέφραγο αμπέλι) δίχως να επιβάλλει υποχρεωτικά τεστ για τους εισερχομένους.

Είναι η ίδια κυβέρνηση που αδιαφόρησε εγκληματικά και δεν επέβαλε τα απαιτούμενα μέτρα υγιεινής για τους στοιβαγμένους εργαζόμενους σε εργοστάσια και δεν έλεγξε τη τήρησή τους, καθώς επίσης η επίμονη αδιαφορία της για τον συγχρωτισμό του κόσμου στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς να κάνει τη παραμικρή προσπάθεια για αύξηση των δρομολογίων.

Τέλος είναι η ίδια κυβέρνηση που αρνείται με εμμονή να προχωρήσει σε δωρεάν μαζικά τεστ, εντάσσοντας την όλη διαδικασία στον ΕΟΠΠΥ για να γνωρίζουν επιτέλους και οι μη έχοντες αυτής της χώρας αν έχουν προσβληθεί από τον ιό ή όχι.

Κατόπιν όλων αυτών αν αποδεχθούμε με απάθεια και αδιαφορία τα τεκταινόμενα αυτής της κυβέρνησης, τότε θα παρακολουθούμε δυστυχώς την σταδιακή της ροπή προς τον αυταρχισμό, τους αποκλεισμένους συμπολίτες μας από τη πρόσβασή τους σε στοιχειώδη περίθαλψη και τους νεκρούς από την πανδημία να αυξάνονται επικίνδυνα και παράλληλα την φτώχεια, την ανέχεια και την εξαθλίωση να καλπάζει σε αυτή τη χώρα.

Μπορούμε όμως και πρέπει, μόνο και για την διατήρηση της στοιχειώδους ανθρώπινης αξιοπρέπειας μας, μέσα από κινηματικές διαδικασίες, πορείες και διαδηλώσεις να αντιδράσουμε, τηρώντας στην παρούσα φάση τα μέτρα συλλογικής υγειονομικής αυτοπροστασίας, ελαχιστοποιώντας έτσι τον υγειονομικό κίνδυνο.

Θεσσαλονίκη 15 Νοέμβρη 2020

* Ο Συμεών Τομπουλίδης είναι μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων Εφετείου Θεσσαλονίκης

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου