Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Κουρελόχαρτο το απαγορευτικό της κυβέρνησης από την υποδειγματική συγκέντρωση στα Προπύλαια


Αποφασιστική απάντηση η διαδήλωση του ΚΚΕ. Με όργιο απρόκλητης καταστολής απάντησε η κυβέρνηση

 

Τραυματισμένος διαδηλωτής στα χέρια της αστυνομίας
Τραυματισμένος διαδηλωτής στα χέρια της αστυνομίας
Στο καλάθι των αχρήστων! Εκεί πετάχτηκε με τη συγκέντρωση του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, συνδικάτων, φορέων και του ΣΦΕΑ 1967 - 1974, χτες το μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας, το κατάπτυστο φιρμάνι της κυβέρνησης, με το οποίο απαγόρευε την αντιιμπεριαλιστική πορεία του Πολυτεχνείου.

Δημιουργώντας κλίμα αγωνιστικής ανάτασης μπροστά στην αναγκαία κλιμάκωση της πάλης για την υγεία, τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού, η αποφασιστικότητα του Κόμματος και των συνδικαλιστικών φορέων τσάκισε στην πράξη την προσπάθεια να μπει στο «γύψο» η λαϊκή διεκδίκηση, κάνοντας ξανά κουρελόχαρτο το απαγορευτικό, κάτι για το οποίο είχε άλλωστε προειδοποιήσει το οργανωμένο εργατικό κίνημα.

Το «παρών» στη συγκέντρωση στα Προπύλαια έδωσαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, βουλευτές και ευρωβουλευτές του Κόμματος. Επίσης, συνδικαλιστικά στελέχη από το εργατικό κίνημα, εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων και δεκάδων μαζικών φορέων.

Με αυτήν την πράξη «οργανωμένης απειθαρχίας» έσπασε το κρεσέντο τρομοκρατίας, το οποίο ξεκίνησε να καλλιεργεί η κυβέρνηση από την περασμένη βδομάδα, συνεχίστηκε με το «ανακοινωθέν» της αστυνομίας που απαγόρευε τις «συναθροίσεις άνω των 4 ατόμων» και κορυφώθηκε χτες με το όργιο καταστολής ενάντια στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση.

Δεν πέρασε το «φίμωτρο»
 
Οι βουλευτές του ΚΚΕ προπηλακίζονται
Οι βουλευτές του ΚΚΕ προπηλακίζονται
Ομως, ο σχεδιασμός της ΝΔ, των αστικών επιτελείων, της πρεσβείας των ΗΠΑ να μπει «φίμωτρο» στη λαϊκή πάλη, μέσα από την ακύρωση μιας εμβληματικής αντιιμπεριαλιστικής κινητοποίησης όπως του Πολυτεχνείου δεν πέρασε! Τα συνθήματα ενάντια στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ακούστηκαν δυνατά και φέτος, μαζί με εκείνα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού.

Η ώρα είναι 2 μ.μ., και τα πανό των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ, συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων ξεδιπλώνονται αστραπιαία στην Πανεπιστημίου, ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές παίρνουν τις θέσεις τους, καταλαμβάνοντας τη λεωφόρο από το ύψος του Οφθαλμιατρείου μέχρι την Ομόνοια. Μια συγκέντρωση, που έδειξε ξανά τι σημαίνει υποδειγματική διοργάνωση με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας: Αποστάσεις, μάσκες, αντισηπτικά και τίποτα στην τύχη του. Ολα οργανωμένα στην εντέλεια.

Από τις ντουντούκες, κάθε τόσο ακούγεται η παρότρυνση: «Κρατάμε αποστάσεις!». Κάτι που τηρείται απαρέγκλιτα από όλους, χωρίς να μειώνει ούτε στο ελάχιστο τη μαχητικότητα και τη δυναμικότητα των συνθημάτων. Τελικά η Πανεπιστημίου διαμορφώνεται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, παρά το κλίμα αστυνομοκρατίας, στο πιο ασφαλές σημείο της Αθήνας. Καμιά σχέση με την άθλια κατάσταση συνωστισμού, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι καθημερινά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε χώρους δουλειάς.

Η Ομόνοια μετατρέπεται σε θάλαμο αερίων
Η Ομόνοια μετατρέπεται σε θάλαμο αερίων
Είναι χαρακτηριστικά τα σχόλια που ακούγονται από τους συγκεντρωμένους: «Δύο εικόνες, διαμετρικά αντίθετες»: Από τη μία η υποδειγματική συγκέντρωση με τους διαδηλωτές να προστατεύονται απολύτως, συγκροτώντας πεντάδες και με αποστάσεις τουλάχιστον 2 μέτρων ο καθένας από τον άλλον. Και από την άλλη, τα μπουλούκια των χιλιάδων αστυνομικών, που με ευθύνη της κυβέρνησης απλώνονταν χωρίς κανένα μέτρο από το πρωί σε κάθε γωνιά της Αθήνας, δημιουργώντας παντού εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Κι έτσι, μέσα στην καρδιά της σιδερόφραχτης πόλης, των δεκάδων μπλόκων και των απανωτών ελέγχων προς εφαρμογή των κατευθύνσεων της κυβέρνησης «να μην κουνηθεί κανείς», ο λαός δίνει απάντηση. Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα δονούν όλο το κέντρο: «Το Πολυτεχνείο ζει - Εξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί», «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία». Προφανώς ξεχωριστή θέση έχουν τα συνθήματα για την προστασία του λαού από την πανδημία: «Μέτρα προστασίας στην πανδημία, θέλουμε δημόσια και δωρεάν Υγεία», ακούγεται ανάμεσα σε άλλα, συμπληρώνοντας αυτά που φωνάζουν οι νεολαίοι, δίνοντας ξεχωριστό τόνο στη συγκέντρωση: «Οι νέοι δεν ξεχνούν το '73, Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία».

 

Οργιο καταστολής για να κρυφτούν οι ευθύνες της κυβέρνησης


Οι εικόνες αυτές, που προκαλούν αλλεργία στο κράτος, στην κυβέρνηση, στο κεφάλαιο και τα επιτελεία τους έδωσαν το έναυσμα για να μπει σε εφαρμογή ένα βρώμικο κατασταλτικό σχέδιο, που απέδειξε ότι το τελευταίο πράγμα που νοιάζει την κυβέρνηση είναι η πανδημία και η προστασία του λαού.

Αυτό φάνηκε από την πρώτη στιγμή, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, της ΔΙ.ΑΣ. και άλλες ομάδες της αστυνομίας να πέφτουν κατά κύματα πάνω στους διαδηλωτές, μήπως και καταφέρουν έστω την ύστατη στιγμή να μην πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση. Αυτό φάνηκε και από τις κλούβες που πήραν θέσεις, υψώνοντας φραγμό στην Πανεπιστημίου για να μην πορευτεί η συγκέντρωση προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Οι απανωτές απρόκλητες επιθέσεις, όμως, αποδείχθηκαν ανίκανες να περιορίσουν την κινητοποίηση. Κάθε τέτοια επίθεση, κάθε χειροβομβίδα κρότου - λάμψης, κάθε δακρυγόνο που έσκαγε στα πόδια των διαδηλωτών, όλο και δυνάμωνε το πείσμα των συγκεντρωμένων, όλο και πιο δυνατά έκανε τα συνθήματα, χωρίς να διαταράσσεται η συγκρότηση.

Οι αποστάσεις εξακολουθούν να τηρούνται, οι μάσκες μένουν στις θέσεις τους, τα συνθήματα δυναμώνουν: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει!».

Την ίδια στιγμή, οι αστυνομικές δυνάμεις με μεγαλύτερη λύσσα ξεκινούν να περνούν χειροπέδες στους πρώτους διαδηλωτές, να τους ρίχνουν κάτω, να τους χτυπούν με τα γκλομπ, να ανοίγουν κεφάλια, με αποτέλεσμα τρεις διαδηλωτές να βρεθούν στο νοσοκομείο.

Υποδειγματική η διοργάνωση της συγκέντρωσης
Υποδειγματική η διοργάνωση της συγκέντρωσης
Είναι τέτοιος ο παροξυσμός τους που φτάνουν να προπηλακίζουν τους βουλευτές, τους ευρωβουλευτές και τα στελέχη του ΚΚΕ που ζητούν την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων: Επιχειρούν να διώξουν τον Γιώργο Μαρίνο, σπρώχνουν βίαια τον Χρήστο Κατσώτη, όπως και την Μαρία Κομνηνάκα και τον Κώστα Παπαδάκη, τραβάνε από το πουκάμισο τον Θανάση Παφίλη. Βρίζουν χυδαία όποιον τολμάει να διαμαρτυρηθεί.

Στο σημείο όπου διαδραματίζονται οι πρωτοφανείς αυτές σκηνές σπεύδει ο ίδιος ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απαιτώντας να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι διαδηλωτές που πιάστηκαν από την αστυνομία, με τους αστυνομικούς να γίνονται ακόμα πιο προκλητικοί και προς τον ΓΓ, να απαντούν με μεγαλύτερη βιαιότητα σε όσους ήδη είχαν «δεμένους», ενώ άλλους τους σέρνουν στα πεζοδρόμια, ψάχνοντας κλούβα για να τους χώσουν μέσα.

Την ίδια στιγμή, ο αστυνομικός διοικητής, που υποτίθεται ότι θα ήταν «παρών», παραμένει άφαντος, και τελικά εμφανίζεται μετά από ώρα για να εξαπολύσει απειλές στους συγκεντρωμένους και στον ίδιο τον Δ. Κουτσούμπα: «Αν δεν διαλυθεί η συνάθροιση, θα τη διαλύσουμε εμείς...», κατόπιν εντολής του Αρχηγείου!

Χαρακτηριστικό του προσχεδιασμένου οργίου τρομοκρατίας είναι το ότι πριν προλάβει ο αξιωματικός να ολοκληρώσει την παραπάνω απειλή κι ενώ τα στελέχη του ΚΚΕ απαιτούν να αφεθούν ελεύθεροι οι διαδηλωτές, οι δικυκλιστές της ΔΙ.ΑΣ. εξαφανίζονται ταχύτατα και την ίδια στιγμή κάνουν την εμφάνισή τους στην κορυφή της πορείας τα ειδικά οχήματα υδροβολής της αστυνομίας («Αίαντες»), συνοδευόμενα από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ. Κυκλοφορούν για παράδειγμα βίντεο που δείχνουν την κεφαλή της πορείας να υποχωρεί συντεταγμένα, με συνθήματα και χέρια υψωμένα, και παρόλο που βαδίζουν με τις πλάτες γυρισμένες στους «Αίαντες» και τα ΜΑΤ, τα χημικά πέφτουν βροχή ανάμεσά τους.

«Θάλαμος αερίων» το κέντρο για ...υγειονομικούς λόγους

Είναι η στιγμή που το σχέδιο καταστολής περνάει στην επόμενή του φάση: Ενα σύννεφο από χημικά και δεκάδες χειροβομβίδες κρότου - λάμψης πέφτουν στη συγκέντρωση, οι αύρες εκτοξεύουν νερό, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας, με ολόκληρη την Πανεπιστημίου να μετατρέπεται σε θάλαμο αερίων. Ακόμα και τότε, όμως, οι εκατοντάδες διαδηλωτές διατηρούν την ψυχραιμία τους, οι ντουντούκες καλούν σε τήρηση των αποστάσεων, κάτι που, παρά τη δυσκολία, γίνεται κι εκείνη την ώρα κατορθωτό, παρά την τεράστια πίεση της αστυνομίας, κι ενώ η διαδήλωση υποχωρεί συντεταγμένα προς την Ομόνοια.

Οι «αύρες» και τα ΜΑΤ επιχειρώντας να δημιουργήσουν συνθήκες έντονου συγχρωτισμού αυξάνουν κι άλλο την πίεση, «σπρώχνωντας» προς μέχρι το Μεταξουργείο! Σε όλη αυτή την πορεία δεκάδες είναι οι διαδηλωτές που πιάνονται στο σωρό από την αστυνομία, τους περνάνε χειροπέδες, και μεταφέρονται στη ΓΑΔΑ (βλ. θέμα δίπλα). Είναι χαρακτηριστικές μάλιστα οι εικόνες με αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. να ρίχνουν τα μηχανάκια τους με φόρα πάνω σε διαδηλωτές που αποχωρούσαν από την πλατεία Μεταξουργείου ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης, επιβεβαιώνοντας τις εγκληματικές ευθύνες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου