Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Θεσσαλονίκη: Δυνατά ακούστηκαν τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα έξω από το Αμερικανικό Προξενείο (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

 

Και στη Θεσσαλονίκη δεν πέρασε η απαγόρευση. Εκατοντάδες αντιδικτατορικοί αγωνιστές, εργάτες, επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές και γυναίκες, αιφνιδιάζοντας τις αστυνομικές δυνάμεις, συγκρότησαν μια μαχητική αντιϊμπεριαλιστική διαδήλωση μπροστά από το Αμερικάνικο Προξενείο, στην οδό Τσιμισκή, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (αποστάσεις, μάσκες).

Τίμησαν την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου, σπάζοντας στην πράξη τις αυταρχικές απαγορεύσεις και έστειλαν αποφασιστικό μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική  (δείτε εδώ βίντεο με στιγμιότυπα από τη συγκέντρωση). 

Εκεί μπροστά, πυρπόλησαν το σύμβολο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, την αμερικάνικη σημαία, φωνάζοντας ρυθμικά και δυνατά αντιϊμπεριαλιστικά συνθήματα: «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «αγώνας ρήξη ανατροπή, η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική», «το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι αμερικανοί» κ.α. (δείτε εδώ βίντεο). 

Στην πρώτη γραμμή οι υγειονομικοί με τις άσπρες ποδιές, να κρατούν πικέτες με τις διεκδικήσεις τους για «μαζικούς διορισμούς», για «λειτουργία, στελέχωση, εξοπλισμό, των νοσοκομείων Λοιμωδών και Παναγία», για «μαζικά τεστ - ιχνηλάτηση στο προσωπικό- επίταξη ιδιωτικών κλινικών και εργαστηρίων» (δείτε εδώ βίντεο).

Μέσα σε κλίμα αγωνιστικού ξεσηκωμού, με την εναλλαγή συνθημάτων και τραγουδιών του αντιδικτατορικού αγώνα του λαού μας, το μήνυμα ταξίδεψε και έφτασε στους αποδέκτες του.

Δείτε εδώ βίντεο με στιγμιότυπα της συγκέντρωσης από ψηλά, από το τοπικό σάιτ «gritmes».

Εκπρόσωποι του ΣΦΕΑ '67-'74 με το πανό τους διαμήνυαν: «Το Πολυτεχνείο μας καλεί αγώνας - ρήξη - ανυπακοή».

Τα εργατικά σωματεία με το κεντρικό πανό τους διαδήλωναν ότι «Ο αυταρχισμός και η καταστολή δεν θα περάσουν- το Πολυτεχνείο ζει και εμπνέει τους αγώνες μας».

Οι φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ δήλωναν ότι «το Πολυτεχνείο ζει! Οι αγώνες δεν παίρνουν αναβολή».

Και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σάλπιζε «εμπρός λαέ ξεσηκωμός ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για την τελική νίκη των λαών»

Στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς οι Εμμανουέλα Δημητριάδου - Πανίδου, μέλος του ΔΣ Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, ο Τάκης Εξαδάκτυλος, εκ μέρους του ΣΦΕΑ '67 - '74 και ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.

Κατήγγειλαν την πολιτική που τσακίζει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του λαού και των εργαζομένων, θυσιάζει για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων τα δικαιώματα του λαού και των παιδιών του στην παιδεία και την υγεία του και εμπλέκει τη χώρα όλο και περισσότερο στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού, στη μάχη για την επιτυχία της μεγάλης απεργίας στις 26 Νοέμβρη.

Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκε η συγκέντρωση στην Αθήνα από τις αστυνομικές δυνάμεις κατ' εντολήν της κυβέρνησης

Την ίδια ώρα με τη συγκέντρωση, εκπρόσωποι σωματείων, συνδικάτων, του ΣΦΕΑ, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατέθεταν στεφάνια στο μνημείο του Πολυτεχνείου.  

 

 











902gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου