Για άλλη μια χρονιά, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις χειρότερες χώρες του κόσμου αναφορικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (International Trade Unions Confederation).

Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στην δεύτερη χειρότερη κατηγορία (Rating 5), ανάμεσα σε χώρες όπου τα δικαιώματα των εργαζόμενων δεν είναι εγγυημένα και καταπατούνται κατά κόρον από τους εργοδότες. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται χώρες όπως, μεταξύ άλλων, το Αφγανιστάν, η Αλγερία, η Γουατεμάλα, το Ιράκ, το Πακιστάν, η Ταϊλάνδη και η Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατέχει την χειρότερη θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

 


 

 

Η έρευνα της ITUC καταγράφει αύξηση του αριθμού των χωρών που αρνούνται ή περιορίζουν την πρόσβαση των εργαζόμενων στη δικαιοσύνη, ενώ αυξητική τάση έχει ο κυβερνητικός έλεγχος βασικών συνδικαλιστικών οργάνων που λειτουργούν υπέρ του κεφαλαίου και ενάντια στα συμφέροντα των εργαζόμενων.

 

Οι δέκα χειρότερες χώρες για τα εργασιακά δικαίωματα είναι οι εξής: Μπαγκλαντές, Βραζιλία, Κολομβία, Αίγυπτος, Ονδούρα, Ινδία, Καζακστάν, Φιλιππίνες, Τουρκία, Ζιμπάμπουε.

 

katataxi ITUC

 

Στις Βολιβία, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Ισημερινό, Ονδούρα, Ιράκ, Φιλιππίνες και Νότια Αφρική παρατηρήθηκαν οι περισσότερες δολοφονίες εργαζόμενων εξαιτίας της συμμετοχής τους σε συνδικαλιστικές δραστηριότητες.

 

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και σε χώρες που, σύμφωνα με την έκθεση της ITUC, έχουν θεωρητικά καλύτερες συνθήκες δικαιωμάτων και ελευθεριών για τους εργαζόμενους (π.χ. Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία, Ολλανδία, κλπ) κυριαρχεί η καπιταλιστική εκμετάλλευση, η εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία αλλά και η εξαπάτηση μεγάλου τμήματος των εργαζόμενων από πολιτικά εκφυλισμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.