Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Από τη «Νέα Σούδα» έως την Αλεξανδρούπολη


ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ


Η ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνα σχέδια των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, φαίνεται και από μια σειρά συμβολαίων που μοιράζουν οι Αμερικανοί για ενίσχυση του στρατιωτικού αποτυπώματός τους στην Ελλάδα, είτε με επέκταση υποδομών τους είτε με διευκόλυνση της διεκπεραίωσης στρατευμάτων τους.

Ο «Ριζοσπάστης» ήδη από το Δεκέμβρη του 2020 είχε αποκαλύψει ότι στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2021 («τρέχει» από την 1η Οκτώβρη 2020 μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη 2021), σε ό,τι αφορά ειδικά το υπουργείο Αμυνας και τα «προγράμματα κατασκευών» του, προβλέφθηκαν 50,18 εκατ. δολάρια για ένα νέο Κέντρο επικοινωνιών του Ναυτικού («Souda Bay Communication Center») στη βάση τους στη Σούδα, που γιγαντώνεται ακόμα περισσότερο με μέσα και δυνατότητες.

Υπάρχει και συνέχεια. Το κλιμάκιο της αρμόδιας υπηρεσίας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (Naval Facilities Engineering Systems Command Europe Africa Central - NAVFAC EURAFCENT), που διαχειρίζεται αυτές τις ανάγκες τους στη βάση τους στη Σούδα, δημοσίευσε συμβόλαιο αναζητώντας κατασκευαστική εταιρεία, με τον κωδικό «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΛΛΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» («CONSTRUCTION OF OTHER ADMINISTRATIVE FACILITIES AND SERVICE BUILDINGS»).


Στην περιγραφή του έργου δίνεται χρόνος περάτωσης έως 60 μήνες, με αμοιβή 40 εκατ. δολάρια, «...για την πραγματοποίηση ανακαινίσεων, επισκευών, συντήρησης, αντικαταστάσεων, αλλαγών, κατεδαφίσεων και κατασκευής έργων τύπου NAVFAC (ναυτικών εγκαταστάσεων) κατηγορίας II, III και IV». Επίσης, «στον ανάδοχο θα παρέχονται σχέδια και προδιαγραφές για την εκτέλεση κατασκευαστικών εργασιών ή μπορεί να απαιτείται να παρέχει σχέδια για κατασκευαστικές εργασίες».

Στην παρούσα φάση αυτό το συμβόλαιο δείχνει να έχει μπει στην κατηγορία των «εκκρεμών», ενώ στο νεότερο προγραμματισμό τους φαίνεται να μπαίνει ορίζοντας για να κλείσει το συμβόλαιο το 4ο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2021.

Εντυπωσιακός είναι και ο τίτλος του έργου, «Νέα Σούδα» («New Souda Bay»). Δείγμα κι αυτό της μεγέθυνσης των δυνατοτήτων της βάσης για να αναλάβει ακόμα μεγαλύτερο βάρος για τους δολοφονικούς σχεδιασμούς των ΑμερικανοΝΑΤΟικών σε Ανατ. Μεσόγειο, Β. Αφρική και Περσικό Κόλπο.

Με «αγκωνάρι» τη Συμφωνία για τις βάσεις

Θυμίζουμε ότι στις αρχές Μάρτη, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, έκανε καθαρό πως τέτοιες κινήσεις διευκολύνονται από τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις, MDCA (υπογράφτηκε τον Οκτώβρη του 2019, ενώ τώρα οι δύο κυβερνήσεις σχεδιάζουν να την επεκτείνουν, με το σχετικό κείμενο να προγραμματίζεται για υπογραφή φέτος τον Οκτώβρη).

Ο πρέσβης αναφέρθηκε σε κινήσεις που ήρθαν ως απότοκο της νέας MDCA, π.χ. ο ορισμός της Σούδας ως βάσης του γιγαντιαίου πλοίου των Αμερικανών «Hershel "Woody" Williams», «ο πρώτος υπερπόντιος» παρόμοιος ορισμός βάσης «που το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έκανε οπουδήποτε στον κόσμο εδώ και 5 χρόνια».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην περιοδική ανάπτυξη ομάδων SEAL (Αμερικανών βατραχανθρώπων) στον Κόλπο της Σούδας, για ασκήσεις και εκπαιδεύσεις. Διόλου τυχαία, φέτος στελέχη της U.S. Naval Special Warfare Task Unit Europe έχουν πραγματοποιήσει στη Σούδα ήδη δύο συνεκπαιδεύσεις με στελέχη από Ελλάδα και Κύπρο, η πρώτη στο διάστημα 11 - 29/1, και μια δεύτερη που ξεκίνησε αυτήν την Τρίτη, με συμμετοχή μάλιστα και της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών της Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο πλαίσιο της παραπέρα στρατιωτικοποίησης του Λιμενικού, με σκοπό να αναλάβει ακόμα πιο ...σύνθετα καθήκοντα στον ευρωατλαντικό καταμερισμό σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Πρόκειται για δραστηριότητες που απαιτούν επέκταση των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί στην περιοχή. Εξ ου και στο πρόγραμμα εργασιών της NAVFAC EURAFCENT για το 2021 προβάλλουν άλλα τρία έργα με στόχο τα συμβόλαια να κλείσουν τους επόμενους μήνες:

-- Το προαναφερόμενο Communication Center με προϋπολογισμό μάλιστα που φεύγει πολύ πάνω κι από τα αρχικώς προϋπολογισθέντα 50 εκατ. δολάρια και αγγίζει πλέον τα 75.

-- «Ανακαινίσεις» των ξενώνων (Navy Gateway Inns and Suites) της βάσης, με προϋπολογισμό έως 5 εκατ. δολάρια. Εργο ακριβώς για να στεγάσει πρόσθετο προσωπικό που μετασταθμεύει περιοδικά στη βάση.

-- «Δρόμος πρόσβασης στα καύσιμα και πύλες ελέγχου», με προϋπολογισμό έως 250.000 δολάρια.

Στρατηγικές μεταφορές

Συμβόλαια που αφορούν την Ελλάδα δίνει και η διοίκηση Στρατιωτικών Ναυτιλιακών Μεταφορών (Military Sealift Command) του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, με άξονα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που αναδεικνύεται σε βασικό κόμβο διεκπεραίωσης στρατιωτικών δυνάμεων, μέσων και οπλισμού τους προς, όπως οι ίδιοι ονοματίζουν, το ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων. Αυτό δείχνει και η πρόσφατη «απόβαση» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών για την άσκηση «Defender Europe 21», όπου χρησιμοποιήθηκε το φορτηγό πλοίο «Endurance» της ναυτιλιακής εταιρείας «ARC».

Αναμένεται να ακολουθήσουν άλλες 6 προσεγγίσεις τέτοιων πλοίων για είσοδο ή απομάκρυνση δυνάμεων από την Ευρώπη, οι απαιτήσεις των οποίων σε φόρτο είναι τεράστιες, εξ ου και ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες ακόμα και των μεταγωγικών του αμερικανικού ΠΝ.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η Military Sealift Command δημοσίευσε πρόσφατα νέα προκήρυξη αναζητώντας «έως 2 πλοία» ικανά να υλοποιήσουν δύο «σενάρια», ένα εκ των οποίων είναι η «μεταφορά στρατιωτικού φορτίου τουλάχιστον 56.025 τετραγωνικών ποδών (sqft). Προβλεπόμενη περίοδος εκτέλεσης είναι ένα ταξίδι από την Αλεξανδρούπολη (Ελλάδα) προς το Τζάκσονβιλ - Φλώριδα (ΗΠΑ), με απαιτούμενη ημερομηνία φόρτωσης στις 23 Μαρτίου 2021, και ημερομηνία άφιξης την 1η Μαΐου 2021».

Το άλλο «σενάριο» είναι το αντίστοιχο ταξίδι από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας, επίσης προς τον Τζάκσονβιλ.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου