Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Βρώμικες συκοφαντίες

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

 

Την ίδια στιγμή που ο αριθμός των κρουσμάτων σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, την ώρα που δεκάδες διασωληνωμένοι δίνουν μάχη για ένα κρεβάτι ΜΕΘ, τη στιγμή που το δημόσιο σύστημα Υγείας καταρρέει και ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει ανενόχλητος να βγάζει κέρδη, τζογάροντας με την υγεία του λαού, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε άλλο από το να συκοφαντήσει και να στοχοποιήσει τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν φορείς και συνδικάτα, με κεντρικό αίτημα τη λήψη εδώ και τώρα ουσιαστικών μέτρων προστασίας του λαού από την πανδημία, με ευθύνη του κράτους!

Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η στοχοποίηση από την κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία των μεγάλων διαδηλώσεων στη Νέα Σμύρνη ενάντια στην κρατική βία και τον αυταρχισμό. Η ανακοίνωση ότι τα κρούσματα στην περιοχή αυξήθηκαν την περασμένη βδομάδα από 138 σε ...176, έδωσε αφορμή σε υπουργούς και τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης να επιτεθούν στη μεγάλη κινητοποίηση που οργάνωσαν σωματεία και φορείς στη Νέα Σμύρνη πριν από τρεις βδομάδες, αποδίδοντας στις διαδηλώσεις την έξαρση της πανδημίας συνολικά στην Αττική.

Πίσω από τέτοιες βρώμικες επιθέσεις και ψέματα προσπαθεί η κυβέρνηση να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της για το γεγονός ότι ακόμα και τώρα δεν επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας χωρίς καμιά αποζημίωση για να σωθούν ζωές. Ότι δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των εργαζομένων σε χώρους που είναι αποδεδειγμένα υπερμεταδότες του ιού, και κυρίως στους χώρους δουλειάς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με τα οποία κινούνται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι από και προς την εργασία τους.

Αλήθεια, στον Πειραιά, που «βράζει» από κρούσματα σταθερά τους τελευταίους μήνες, πόσες μαζικές διαδηλώσεις έχουν γίνει, που να δικαιολογούν τη μεγάλη διασπορά, σύμφωνα με όσα λέει η κυβέρνηση; Αντίθετα, το κράτος δεν κάνει τίποτα για να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των σωματείων της πόλης, που αποκαλύπτουν ότι το πρόβλημα βρίσκεται στους μεγάλους χώρους δουλειάς και διεκδικούν μέτρα προστασίας στη Ζώνη, στο ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ, στα καράβια, στους μεγάλους βιομηχανικούς χώρους της περιοχής, αλλά και στους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπως στο Σχιστό, όπου οι εκατοντάδες κατατρεγμένοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους και σε ό,τι αφορά την υγεία τους.

Η κυβέρνηση λοιπόν όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα, όχι μόνο υποθάλπει τα πρωτόκολλα της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς, αλλά ταυτόχρονα μεταθέτει ακόμα περισσότερο την ευθύνη στον λαό για την προστασία του από την πανδημία, καθιερώνοντας τώρα και τα self tests, δηλαδή την «αυτοδιάγνωση», ως βασικό εργαλείο διαχείρισης της πανδημίας για το επόμενο διάστημα! Πίσω από εκεί προσπαθεί να κρύψει την πλήρη απουσία του κράτους από την αναγκαία ιχνηλάτηση και επιδημιολογική παρακολούθηση της Covid-19, που έχει καθοριστική συμβολή στην έκρηξη κρουσμάτων και θανάτων.

Ας αφήσουν λοιπόν τη συκοφάντηση των διαδηλώσεων, που συν τοις άλλοις επιβεβαιώνει ότι στόχος τους δεν είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά να αξιοποιήσουν την πανδημία ως ευκαιρία για να ξεμπερδέψουν με τη λαϊκή διαμαρτυρία και κινητοποίηση, μπροστά στον επόμενο γύρο κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης. Άλλωστε, πολλοί γιατροί και λοιμωξιολόγοι με δηλώσεις τους, αλλά και η διεθνής εμπειρία, επαληθεύουν ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετείται συσχετισμός των κινητοποιήσεων σε εξωτερικούς χώρους με τη διασπορά του κορονοϊού, ακόμα και όταν μιλάμε για μαζικές διαδηλώσεις, όπως αυτές που γίνονταν πέρυσι για πολλούς μήνες και σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ με αφορμή τη δολοφονία Φλόιντ.

Οι ώρες και οι μέρες είναι πολύ κρίσιμες. Και είναι αναγκαίο τώρα να παρθούν μέτρα προστασίας παντού, ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς, να τρέξει ο εμβολιασμός του πληθυσμού με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα, να γίνει άμεσα επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων. Αυτό διεκδικούν με τις διαδηλώσεις τους εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και η νεολαία, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα ότι η καταστολή δεν θα περάσει! Για την κλιμάκωση αυτού του αγώνα, που μας αφορά όλους, σωματεία και φορείς αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αναλογεί, για να σωθούν ζωές, για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού!

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Πέμπτης 1 Απρίλη 2021.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου