Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η «πρόοδος» που διαφημίζει η κυβέρνηση μετριέται με νεκρούς και σακατεμένους εργάτες

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi/Motionteam

 

Τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο του 59χρονου λιμενεργάτη στο εμπορικό λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εκφράζουν Εργατικά Σωματεία της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως το τραγικό περιστατικό «έρχεται να προστεθεί στην τεράστια λίστα των εργατικών ατυχημάτων που συμβαίνουν καθημερινά μέσα στους χώρους δουλειάς» ενώ υπογραμμίζουν ότι «αυτή είναι η "πρόοδος" που διαφημίζει η κυβέρνηση, με τους χώρους δουλειάς να έχουν μετατραπεί σε κάτεργα, με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και εκατοντάδες συναδέλφους σακατεμένους ή νεκρούς».

Αναλυτικά η ανακοίνωση που υπογράφουν τα Σωματεία Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας,  Τύπου - Χάρτου και Γραφικών Τεχνών Κεντρικής Μακεδονίας και Εργαζομένων Στις Επιχειρήσεις του Ομίλου Σκλαβενίτη στη Βόρεια Ελλάδα, τα Συνδικάτα Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και συναφών επαγγελμάτων Κεντρικής Μακεδονίας, Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Θεσσαλονίκης, Κατεργασίας Ξύλου Νομού Θεσσαλονίκης, Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Νομού Θεσσαλονίκης και οι Ενώσεις Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης και Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης, έχει ως εξής:

«Τα σωματεία μας εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια και στους συναδέλφους του 59χρονου λιμενεργάτη, που βρήκε τραγικό θάνατο νωρίς το πρωί του Σαββάτου 19 Ιούνη στο εμπορικό λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών φόρτωσης πλοίου, από περονοφόρο μηχάνημα.

Ο θάνατος του συναδέλφου έρχεται να προστεθεί στην τεράστια λίστα των εργατικών ατυχημάτων που συμβαίνουν καθημερινά μέσα στους χώρους δουλειάς, που οι εργοδότες έχουν μετατρέψει σε σύγχρονες γαλέρες, πατώντας πάνω στο νομικό οπλοστάσιο που έχουν ψηφίσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τη συνεχή υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και το νέο εργασιακό νομοσχέδιο της σημερινής κυβέρνησης που έρχεται να επιβάλει εξαντλητικά ωράρια και ακόμα χειρότερους όρους δουλειάς για τους εργαζόμενους.

Αυτή είναι η "πρόοδος" που διαφημίζει η κυβέρνηση, με τους χώρους δουλειάς να έχουν μετατραπεί σε κάτεργα, με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και εκατοντάδες συναδέλφους σακατεμένους ή νεκρούς.

Στην ανάπτυξή τους, που μας έχουν ζαλίσει όλα τα χρόνια, δεν χωράνε μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Αποτελούν κόστος. Αυτή η ανάπτυξη, που είναι κομμένη και ραμμένη για να γεμίζουν τις τσέπες τους οι εργοδότες, δεν είναι μονόδρομος για εμάς.

Συνάδελφοι, δεν είναι στο κακό μας το ριζικό να σκοτωνόμαστε στους χώρους δουλειάς!

Μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, οργανωμένοι στο Συνδικάτο μας, μπορούμε να παλέψουμε και να επιβάλουμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μισθούς και ωράρια στο ύψος των σημερινών αναγκών μας.

Όλοι εμείς που παράγουμε τον πλούτο, οργανωμένα, να μη συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα αλλά, αντίθετα, να ανεβάσουμε τις απαιτήσεις μας διεκδικώντας όλο το καρβέλι, για να ζήσουμε όπως αξίζει εμείς και τα παιδιά μας».

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου