Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Μαζική συγκέντρωση και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας

 

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ - ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ


Από τη συγκέντρωση στο Καρπενήσι
Από τη συγκέντρωση στο Καρπενήσι
Μαζική ήταν η συμμετοχή των κατοίκων της Ευρυτανίας στη συγκέντρωση ενάντια στην επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας που διοργάνωσαν δεκάδες σύλλογοι και φορείς την Κυριακή 1 Αυγούστου στο Καρπενήσι.

Από νωρίς το πρωί η κεντρική πλατεία της πόλης γέμισε από κατοίκους που προσήλθαν από κάθε γωνιά της Ευρυτανίας, αλλά και από τη Φθιώτιδα. Ο λαός της περιοχής έστειλε δυναμικό μήνυμα ενάντια στην εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στο σύνολο σχεδόν του ορεινού όγκου της Ευρυτανίας, δεκάδων υδροηλεκτρικών εργοστασίων, αλλά και ενός τεράστιου φωτοβολταϊκού πάρκου στη δυτική πλευρά του νόμου, απαιτώντας παράλληλα η Ενέργεια να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων.

Στη συγκέντρωση προσήλθαν μαζικά και συγκροτημένα με αυτοκινητοπομπή και προσυγκέντρωση οι αγρότες και οι νεολαίοι της Δυτικής Ευρυτανίας, με το πανό της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στα φωτοβολταϊκά στη Βαλαώρα, όπου σχεδιάζεται η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου σε έκταση πάνω από 3.000 στρέμματα, η οποία καλύπτει το 80% περίπου των βοσκοτόπων που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.

Μαζικό «παρών» έδωσαν οι κάτοικοι του Κρίκελλου και των χωριών της Ανατολικής Ευρυτανίας, οι οποίοι με πρωτοβουλία των τοπικών συλλόγων δίνουν συνέχεια στον αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση πληθώρας ανεμογεννητριών σε όλες τις κορυφές των βουνών της περιοχής και στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Ηδη μάλιστα στην κορυφή Τύμπανο - Τρυπήρι της Σαράνταινας έχουν ξεκινήσει εργασίες για τη διάνοιξη δρόμου και τη διαμόρφωση πλατειών για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, που πάγωσαν προσωρινά, μετά και την προσφυγή κατοίκων στη Δικαιοσύνη και την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.

Ακόμα έδωσαν το «παρών» δεκάδες φορείς και κινήσεις πολιτών για την προστασία των Αγράφων, της Οξυάς, ενάντια στη λεηλασία του ορεινού περιβάλλοντος. Μαζική ήταν η παρουσία και των εργατικών σωματείων του Καρπενησίου, με το δικό τους δυναμικό μπλοκ.

Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι φορέων, μεταξύ άλλων ο Γιάννης Γιαννούλης από την Επιτροπή Αγώνα Βαλαώρας και τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Αγράφων και ο Βασίλης Ελευθερίου από το Συντονιστικό Αγράφων με έδρα την Καρδίτσα. Παρευρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στερεάς, τον Τάσο Χρονά περιφερειακό σύμβουλο, και τον Δημήτρη Γκορόγια, δημοτικό σύμβουλο Καρπενησίου.

Ακολούθησε μαζική και δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης, με θυροκόλληση ψηφίσματος στην ΠΕ Ευρυτανίας και στο Δασαρχείο Καρπενησίου, ενώ τις επόμενες μέρες η Οργανωτική Επιτροπή των συλλόγων της περιοχής θα συνεδριάσει προκειμένου να πάρει αποφάσεις για την κλιμάκωση του αγώνα.

Στο πλευρό του λαού το ΚΚΕ

Την κινητοποίηση των κατοίκων της Ευρυτανίας χαιρετίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Ευρυτανίας του ΚΚΕ, σημειώνοντας:

«Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι, αγρότες, νεολαίοι που έδωσαν το "παρών" στη σημερινή κινητοποίηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι η "απελευθέρωση" της αγοράς Ενέργειας συνεπάγεται, από τη μία, νέα επέλαση στο λαϊκό εισόδημα μέσω των αυξημένων λογαριασμών ρεύματος, ενεργειακή φτώχεια, βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, καταστροφή του περιβάλλοντος και της παρθένας φύσης των ευρυτανικών βουνών. Από την άλλη, τα κέρδη του κεφαλαίου αυγαταίνουν, λεηλατώντας τις κρατικές επιδοτήσεις (που τα επόμενα χρόνια θα φτάσουν τα 25 - 30 δισ.) και το ενεργειακό δυναμικό του τόπου μας.

Η σημερινή, ιστορικού μεγέθους για τα δεδομένα της Ευρυτανίας ενωτική κινητοποίηση δεκάδων φορέων, συλλόγων, κινήσεων, εργατικών σωματείων, έδειξε ότι οι Ευρυτάνες είναι αποφασισμένοι να πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους, να υπερασπιστούν τη γη τους. Γυρνάνε την πλάτη στους παλιούς και νέους σωτήρες που υπόσχονται ότι από το ξεκοκάλισμα του ενεργειακού πλούτου θα περισσέψουν και μερικά ψίχουλα για τον λαό. Δεν διστάζουν μπροστά σε απειλές, αγωγές και τρομοκρατία. Θα παλέψουν μέχρι τέλους για να μη δοθεί η χαριστική βολή στην Ευρυτανία των λαϊκών αγώνων, στην Ευρυτανία - κοιτίδα της λαϊκής αντίστασης.

Οι κομμουνιστές της Ευρυτανίας θεωρούμε ότι είναι η ώρα να βαθύνουν ο συντονισμός και η κοινή δράση όλων των φορέων, στη βάση της ξεκάθαρης καταδίκης της πολιτικής που θυσιάζει τη φύση και τα δικαιώματα του λαού στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση τα μέλη, οι οπαδοί και οι φίλοι του ΚΚΕ σε όλο τον νόμο θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό».

Συναυλία διαμαρτυρίας στη Σπερχειάδα Φθιώτιδας

Συναυλία διαμαρτυρίας ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών στην Οίτη, στη Σαράνταινα, στην Οξυά, στα Βαρδούσια και στα Αγραφα, και ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Ενέργειας, διοργανώνει η ΚΟ Μακρακώμης του ΚΚΕ τη Δευτέρα 16 Αυγούστου, στις 20.30, στο παλιό Γυμνάσιο Σπερχειάδας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του Κόμματος, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Νίκο Ζιώγαλα, Μανώλη Φάμελλο και PopCakes Duet.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου