Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Μεγαλύτερα κέρδη από τις μεταλλάξεις για τους φαρμακευτικούς ομίλους

 

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Εκκληση για «δράση» από τον ΠΟΥ πριν εμφανιστούν οι επικίνδυνες παραλλαγές

 

Copyright 2020 The Associated

Με φόντο την παγκόσμια ανισομετρία στους εμβολιασμούς και τη διαχείριση της πανδημίας από τα καπιταλιστικά κράτη χωρίς ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και χωρίς ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι «τα κέρδη που αποκτήθηκαν δύσκολα στον αγώνα κατά της COVID-19 χάνονται, καθώς εξαπλώνεται η μεταδοτικότερη παραλλαγή "Δέλτα"».

Η «Δέλτα» «είναι μια προειδοποίηση ότι ο ιός εξελίσσεται, αλλά και μια έκκληση για δράση, να κάνουμε κάτι πριν εμφανιστούν πιο επικίνδυνες παραλλαγές», σημείωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι απαιτούνται η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση μάσκας και άλλα μέτρα. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει ο ΠΟΥ παραμένουν αποτελεσματικά απέναντι στη σοβαρή νόσηση και στη νοσηλεία.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ανέφερε ότι κατά μέσο όρο στις 5 από τις 6 περιοχές του κόσμου που παρακολουθεί ο Οργανισμός τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 80% κατά τις τέσσερις τελευταίες βδομάδες, ενώ στην Αφρική οι νεκροί αυξήθηκαν επίσης κατά 80%.

Πιο ακριβά τα εμβόλια για τις μεταλλάξεις

Και ενώ η «Δέλτα» μεταδίδεται ραγδαία και μέχρι χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούσαν τα 199 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 4,244 εκατ., οι φαρμακευτικοί όμιλοι, κρατώντας «ομήρους» τους λαούς, ετοιμάζονται να βγάλουν μεγαλύτερα κέρδη από τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες «Pfizer» και «Moderna» θα αυξήσουν την τιμή των εμβολίων που θα παραδώσουν στην ΕΕ, διότι θα τα έχουν προσαρμόσει στις παραλλαγές του ιού, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα των «Financial Times».

«Θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε όλα αυτά κατά ορθολογικό τρόπο, προφανώς να μην εξαπατηθούμε, αλλά να έχουμε πιο απαιτητικά συμβόλαια, με προϊόντα προσαρμοσμένα στις παραλλαγές. Πιθανώς ναι, θα είναι λίγο πιο ακριβά, όχι μόνο για την ΕΕ αλλά για όλους τους αγοραστές», δήλωσε στο δίκτυο RFI. Οπως είπε ο ίδιος, στα συμβόλαια της ΕΕ απαιτείται προσαρμογή των εμβολίων στις παραλλαγές και επίσης το κύριο μέρος της παραγωγής, περίπου 300 συστατικών, να γίνεται σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα - που επικαλείται τα συμβόλαια της ΕΕ - το εμβόλιο της «Pfizer» θα αυξηθεί από τα 15,5 ευρώ/δόση στα 19,5 ευρώ και το εμβόλιο της «Moderna» από τα 19 ευρώ στα 21,5 ευρώ.

Στο μεταξύ, στη Βρετανία οι υγειονομικές αρχές θα προσφέρουν αναμνηστικές δόσεις εμβολίων σε 32 εκατ. ανθρώπους από αρχές Σεπτέμβρη μέχρι Δεκέμβρη, με περίπου 2.000 φαρμακεία να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Telegraph».

Συνεχίζεται η έξαρση στην Κίνα

Στο μεταξύ, εκατομμύρια κάτοικοι στην Κίνα έχουν λάβει εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα το παραλλαγμένο στέλεχος «Δέλτα», έχοντας φτάσει πλέον και στη Γουχάν, από όπου ξεκίνησε η πανδημία στα τέλη του 2019.

Χτες το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 98 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο και επιπλέον 60 ασυμπτωματικούς φορείς. Η Κίνα είχε καταφέρει σχεδόν να εξαλείψει την επιδημία στο έδαφός της από την άνοιξη του 2020, όμως η νέα εστία του παραλλαγμένου στελέχους «Δέλτα», που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλη στη Νανκίν, εξαπλώνεται γρήγορα και έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 12 επαρχίες, οι οποίες έχουν αναφέρει κρούσματα, όπως και το Πεκίνο.

Συνολικά η Κίνα έχει ανακοινώσει 93.103 κρούσματα και 4.636 θανάτους.

Στην Ταϊλάνδη, το νεκροτομείο ενός νοσοκομείου που έχει κατακλυστεί από σορούς θυμάτων COVID-19 άρχισε να μεταφέρει τους νεκρούς σε κοντέινερ - ψυγεία, καταφεύγοντας σε ένα μέτρο που είχε εφαρμοστεί και κατά το καταστροφικό τσουνάμι του 2004. Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε πάνω από 18.000 νέα κρούσματα και 133 θανάτους, με το σύνολο να ανέρχεται σε 615.314 μολύνσεις και σχεδόν 5.000 νεκρούς.

Νέα «στοιχεία» από τις ΗΠΑ για την προέλευση του κορονοϊού

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση με οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις γύρω από την προέλευση του νέου κορονοϊού, και οι πιέσεις που ασκούνται από τις ΗΠΑ. Χτες οι Ρεπουμπλικάνοι δημοσίευσαν έκθεση σύμφωνα με την οποία υπάρχουν «στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ιός που προκάλεσε την πανδημία COVID-19 διέρρευσε από κινεζική ερευνητική εγκατάσταση».

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», η έκθεση επικαλείται «άφθονα στοιχεία» ότι οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν (WIV) - που για ένα διάστημα είχε τη συνδρομή Αμερικανών εμπειρογνωμόνων και κινεζικών και αμερικανικών κυβερνητικών κονδυλίων - εργάζονταν για να τροποποιήσουν τους κορονοϊούς ώστε να μολύνουν ανθρώπους. «Επίσης η υπεροχή των στοιχείων αποδεικνύει ότι ο ιός διέρρευσε από το WIV και μάλιστα πριν από τις 12 Σεπτέμβρη του 2019», αναφέρεται.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στις μυστικές υπηρεσίες να ερευνήσουν «μέσα σε 90 μέρες» την προέλευση του νέου κορονοϊού. Σύμφωνα με το «Reuters», που επικαλείται πηγές από τις αμερικανικές υπηρεσίες, δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε συμπέρασμα αν ο ιός προήλθε από ζώα ή από το WIV.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου