Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Σαν το σκυλί στ' αμπέλι

 

Από το Κεντάκι Πηγή: Associated Press

 

Εκατομμύρια κάτοικοι σε πέντε Πολιτείες των νότιων και κεντρικών ΗΠΑ βρέθηκαν ξανά εκτεθειμένοι στην ...«επιλεκτική ανικανότητα» του κράτους να τους προστατέψει από τα καιρικά φαινόμενα που σάρωσαν τις προηγούμενες μέρες την περιοχή.

Οπως με την πανδημία, έτσι και με τις φυσικές καταστροφές στη «μητρόπολη» του καπιταλισμού, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι η προστασία των εργαζομένων και του λαού είναι ασυμβίβαστη με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που στο όνομα της κερδοφορίας απαξιώνουν ακόμα και την ανθρώπινη ζωή.

Ετσι, ενώ μέρες πριν οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν σε Κεντάκι, Ιλινόι, Τένεσι και Αρκανσο για το σύστημα ισχυρών ανεμοστρόβιλων που τελικά εξαφάνισε από τον χάρτη τουλάχιστον δύο κωμοπόλεις (και μαζί τα σπίτια και τις επιχειρήσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών), ο κρατικός μηχανισμός έλαμψε διά της απουσίας του στην οργάνωση της πρόληψης.

Κι όταν τελικά σήμανε συναγερμός και άρχισαν να καταφθάνουν στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών μηνύματα άμεσης εκκένωσης λόγω επικίνδυνων ανεμοστρόβιλων, χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά αφέθηκαν στην τύχη τους: Οχι μόνο δεν τους προσφέρθηκε καταφύγιο ή δρόμος διαφυγής, αλλά οι μεγαλοεργοδότες αρνήθηκαν σε εργαζόμενους ακόμα και να φύγουν εγκαίρως από τους χώρους δουλειάς, για να μη σταματήσει ούτε λεπτό η παραγωγή και χαθούν κέρδη.

* * *

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το εργοστάσιο αρωματικών κεριών «Mayfield Consumer Products» στο Κεντάκι, όπου η εργοδοσία αρνήθηκε στους περίπου 110 εργάτες, που δούλευαν την ώρα του μεγάλου κινδύνου, να πάνε στα σπίτια τους. Και ο λόγος είναι ότι «έτρεχε» να προλάβει τις παραγγελίες ενόψει Χριστουγέννων! Μία 21χρονη εργάτρια που επιβίωσε από την καταστροφή έγινε αδιάψευστη μάρτυρας των απειλών της εργοδοσίας, ακούγοντας τον προϊστάμενό της να της λέει πως «αν φύγεις, είναι πολύ πιθανό να απολυθείς».

Εγκληματική ήταν η στάση της εργοδοσίας και στην τεράστια αποθήκη του μονοπωλιακού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου «Amazon», στο Εντουαρντσβιλ του Ιλινόι, προτού το μεγαλύτερο μέρος της κολοσσιαίας εγκατάστασης γίνει σωρός ερειπίων από τους ανεμοστρόβιλους. Η εργοδοσία εμπόδισε τους εργάτες να φύγουν από τα εργοτάξια, απειλώντας με απόλυση, για να μη διαταραχθεί το πρόγραμμα παραγωγής.

Επιπλέον, εκπρόσωπος της «Amazon» δεν ήταν σε θέση να αναφέρει ούτε τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων που δούλευαν την ώρα της καταστροφής, επειδή γινόταν αλλαγή βάρδιας και στις επίσημες λίστες δεν συμπεριλαμβάνονται οι υπάλληλοι ημιαπασχόλησης.

* * *

Το χειρότερο όμως δεν είχε έρθει ακόμα. Το θράσος της εργοδοσίας στις γαλέρες της «Amazon» κορυφώθηκε όταν εργάτες, που έχασαν τουλάχιστον έξι συναδέλφους τους, κλήθηκαν να ξαναπάνε «κανονικά για δουλειά» στην επόμενη βάρδια, εκεί όπου οι εγκαταστάσεις της αποθήκης είχαν υποστεί μικρότερες ζημιές από το σαρωτικό πέρασμα του ανεμοστρόβιλου.

Στην αδυναμία καταμέτρησης όσων εκτέθηκαν στον κίνδυνο του ανεμοστρόβιλου, άρα και στο εμπόδισμα της διάσωσής τους αν εγκλωβίζονταν κάτω από τα συντρίμμια, συνέβαλε ο πολυκερματισμός των σχέσεων εργασίας, με εκατοντάδες απ' όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα στις εγκαταστάσεις της «Amazon» να είναι οδηγοί φορτηγών που ανήκουν σε εργολάβους, για τους οποίους η εταιρεία εμφανίζεται ως έμμεσος εργοδότης, αποποιούμενη κάθε ευθύνη.

Τέλος, σύμφωνα με καταγγελίες πολλοί από τους εργαζόμενους κατάφεραν στο «τσακ» να κινηθούν προς πιο ασφαλή μέρη, όταν η εταιρεία ειδοποίησε με SMS για την επικινδυνότητα του φαινομένου δέκα λεπτά πριν αυτό πλήξει την εγκατάστασή της. Επειδή όμως το κινητό απαγορεύεται εν ώρα εργασίας, για «να μην αποσπώνται» οι εργαζόμενοι και πέφτει η παραγωγικότητά τους, είτε το μήνυμα έγινε αντιληπτό από σπόντα είτε οι εργαζόμενοι ειδοποιήθηκαν από συναδέλφους για να τρέξουν και να σωθούν.

* * *

Με άλλα λόγια, πριν, στη διάρκεια και μετά τη βιβλική καταστροφή, το κράτος και η εργοδοσία δεν ήταν απλά απόντες, αλλά ειδικά η δεύτερη συνέβαλε αποφασιστικά στο να κινδυνέψουν ζωές για να μην κινδυνεύσουν τα κέρδη της. Αυτό βέβαια σε τίποτα δεν εμπόδισε τον Μπάιντεν να εκφράσει τη λύπη του για τους νεκρούς και τις καταστροφές, ή τον ιδρυτή της «Amazon» να δηλώσει συντετριμμένος «για την απώλεια των συνεργατών μας» και να ενώσει τις ...προσευχές του με αυτές των συγγενών των θυμάτων.

Μια λεπτομέρεια: Ο ιδρυτής της «Amazon», ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, εκείνο το πρωί βρισκόταν στο Τέξας για την εκτόξευση ενός πυραύλου της εταιρείας διαστημικών πτήσεων που έχει φτιάξει, με διάσημους ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένου και ενός πρώην αστέρα του αμερικανικού ποδοσφαίρου.

Η αντίθεση είναι κραυγαλέα: Η πρόοδος της επιστήμης και η εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν κάνει εφικτό τον τουρισμό στο Διάστημα, αλλά ακόμα και σήμερα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων κάτω στη Γη, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές. Επειδή ακριβώς τα επιτεύγματά τους βρίσκονται στην υπηρεσία του κεφαλαίου και όχι των αναγκών του λαού.


Ο. Π.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου