Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ Η διεκδίκηση λύσεων για την Υγεία πρέπει να έχει προοπτική την ανατροπή αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος

 

 

«Η ανάπτυξη της πάλης και η διεκδίκηση λύσεων στα σοβαρά λαϊκά προβλήματα της υγείας πρέπει να έχει προοπτική την ανατροπή αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος». Αυτό σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Λαμπρούλης, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος και βουλευτής του ΚΚΕ, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Documento».

Ολόκληρο το άρθρο:

«Ήδη μετράμε σχεδόν 2 χρόνια πανδημίας, αλλά "όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν"! Δυστυχώς…

Ενώ κρούσματα, νοσηλευόμενοι, διασωληνωμένοι και κυρίως οι νεκροί από COVID-19 συνεχώς αυξάνονται, αυτά τα 2 χρόνια δεν αξιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση για να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να προστατευτεί ο λαός από την πανδημία, να υπερασπιστεί την υγεία και τη ζωή του. Τα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας παραμένουν παροπλισμένα και υποστελεχωμένα, με εξουθενωμένο προσωπικό. Οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για νέες κλινικές COVID, μετατρέπουν τα δημόσια νοσοκομεία σε νοσοκομεία "μιας νόσου", σπρώχνοντας τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος -εν καιρώ κρίσης και πανδημίας- θησαυρίζει. Η δε κυβέρνηση αρνείται -σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες- να επιτάξει τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά εργαστήρια, τα οποία διαθέτουν υποδομές, προσωπικό και εξοπλισμό που θα μπορούσαν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των ασθενών Covid, αλλά και αυτών με άλλες νόσους.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, προσπαθώντας να κρύψει τις ευθύνες της για την παταγώδη αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, με την παντελή έλλειψη συστηματικής και προσωποποιημένης ενημέρωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν δικαιολογημένες απορίες, φοβίες σχετικά με τα εμβόλια, στρέφεται εκδικητικά έναντι των ανεμβολίαστων και τους στοχοποιεί ως την κύρια αιτία των προβλημάτων, τόσο για τα χάλια των δημόσιων μονάδων Υγείας, αλλά και για τη διασπορά της νόσου. Και ενώ πλέον είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο εμβολιασμός δεν προστατεύει 100% από τη μόλυνση και άρα δεν αρκεί από μόνος του για να σταματήσει την πανδημία, αλλά κυρίως παίζει ρόλο στο να αποτρέψει τη βαριά νόσο, η κυβέρνηση συνεχίζει να τον παρουσιάζει ως μονόδρομο και πανάκεια, ώστε να μην αναγκαστεί να πάρει συνδυαστικά όλα τα υπόλοιπα μέτρα που είναι αναγκαία. Η αιτία είναι ότι αυτά κοστίζουν στο κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους, γιατί αφαιρείται κρατικό "ζεστό χρήμα" και άλλα κίνητρα προς όφελος της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους.

Η κυβέρνηση με το πρόσφατο εκβιαστικό μέτρο, της ποινής των 100 ευρώ κάθε μήνα για τους μη εμβολιασμένους, ακόμα και αν αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών, δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά οι επιπτώσεις της πανδημίας. Διότι ήδη υπάρχει μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων είτε και πιθανή ακύρωσή τους στην περίπτωση σοβαρών μεταλλάξεων και φυσικά στο έδαφος απουσίας όλων των άλλων μέτρων για τη δημόσια υγεία.

Η κυβέρνηση παίζει το παιχνίδι του "κοινωνικού αυτοματισμού", ισχυριζόμενη ότι οι ανεμβολίαστοι με ευθύνη τους χρησιμοποιούν υποδομές των νοσοκομείων και τις στερούν από τις ανάγκες των εμβολιασμένων. Επιδιώκει να κρύψει το γεγονός ότι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, ακόμα και πριν την πανδημία, εξαναγκάζονταν είτε να χρυσοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, ή να εντάσσονται στις μακροχρόνιες λίστες αναμονής για ένα χειρουργείο, κάποια θεραπεία κλπ.

Με το μέτρο αυτό ανοίγει παραπέρα ο δρόμος της ανταποδοτικότητας στην παροχή υπηρεσιών Υγείας ανάλογα την ηλικία, την πάθηση κλπ., δηλαδή βαθύτερη προσαρμογή της Υγείας στους κανόνες της αγοράς. Ευθύνη φέρουν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες, εφαρμόζοντας την ίδια πολιτική, μέσω της συνειδητής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ, το οδήγησαν στα όριά του, ήδη πριν από την πανδημία.

Στις συνθήκες της ανάπτυξης με όχημα τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα φάρμακα και τα εμβόλια, ενώ είναι προϊόν κοινωνικής εργασίας, αποτελούν εμπορεύματα με σκοπό το κέρδος των φαρμακευτικών εταιρειών, διασφαλίζεται η ατομική ιδιοκτησία τους μέσω των πατεντών. Γι' αυτόν το λόγο π.χ., οι "φτωχότερες" χώρες του πλανήτη παραμένουν σε τεράστιο βαθμό ανεμβολίαστες και η συσσώρευση τεράστιων αποθεμάτων εμβολίων στις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες καταστρέφονται και πετιούνται, αλλά και χρησιμοποιούνται ως όπλο στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς.

Η ανάπτυξη της πάλης και η διεκδίκηση λύσεων στα σοβαρά λαϊκά προβλήματα της υγείας πρέπει να έχει προοπτική την ανατροπή αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος. Για μια ανάπτυξη, με λαϊκή εξουσία, που μπορεί να διασφαλίσει για όλους την αντιστοίχιση ενός δωρεάν συστήματος Υγείας με τις σύγχρονες ανάγκες του λαού».

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου