Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

«Πραγματικά σημαντικές ευκαιρίες» για τα αμερικανικά μονοπώλια LNG

 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Εντεινόμενα ενδοαστικά παζάρια στην ΕΕ για τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία

 

Με αμερικανικά ενεργειακά μονοπώλια να τρίβουν τα χέρια τους για τις «πραγματικά σημαντικές ευκαιρίες» που τους παρουσιάζονται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία - μεταξύ άλλων με δυνατότητες για μεγαλύτερες εξαγωγές αμερικανικού LNG στην Ευρώπη - αλλά και με εντεινόμενα παζάρια και αντιθέσεις εντός της ΕΕ γύρω από τις κυρώσεις στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, συνεχίστηκαν και τις προηγούμενες μέρες οι σύνθετες διεργασίες στα ζητήματα της Ενέργειας και της διεθνούς οικονομίας.
Διαβουλεύσεις για αύξηση εισαγωγών αμερικανικού LNG στην Ευρώπη

Διευθυντικά στελέχη 12 μεγάλων αμερικανικών μονοπωλίων σχιστολιθικού φυσικού αερίου συναντήθηκαν την Τετάρτη στο Χιούστον του Τέξας με Ευρωπαίους αξιωματούχους και στελέχη των υπουργείων Ενέργειας, Οικονομίας και Εξωτερικών χωρών της ΕΕ (Βουλγαρία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λετονία) και της Βρετανίας, για να συζητήσουν την αύξηση των εισαγωγών αμερικανικού LNG στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου «Reuters», στις συναντήσεις συζητήθηκαν και τρόποι μείωσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, άνθρακα και υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο επικεφαλής του «LNG Allies», φορέα εμπορίας αμερικανικών μονοπωλίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, Φρ. Χάτσισον, αφού χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ευρώπη από ενεργειακή άποψη «αβέβαιη», επισήμανε πως μολονότι η δημιουργία νέων αποθηκών LNG παίρνει χρόνο, οι «ευκαιρίες τα επόμενα λίγα χρόνια είναι πραγματικά σημαντικές» για τις αμερικανικές εταιρείες.

Συνέχεια σε έντονα παζάρια και αντιθέσεις στην ΕΕ

Την ίδια ώρα στην ΕΕ συνεχίστηκαν και χτες τα έντονα παζάρια και οι διαφωνίες στο φόντο των προτάσεων της Κομισιόν για εμπάργκο σε ρωσικό άνθρακα και - σε δεύτερο χρόνο - στο ρωσικό πετρέλαιο.

Χτες το πρωί, ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ανέφερε πως η ΕΕ ενδέχεται να συμφωνήσει σε ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα, «ίσως σήμερα το απόγευμα ή αύριο, το αργότερο».

Μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα τίποτα σχετικό, ωστόσο αξιωματούχοι της ΕΕ μιλώντας στο πρακτορείο «Reuters» δεν απέκλειαν να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός και να συμφωνηθεί η απαγόρευση ρωσικού άνθρακα όχι πριν τα μέσα Αυγούστου του 2022. Καμία σοβαρή κουβέντα πάντως δεν έγινε, πάντα σύμφωνα με το «Reuters», για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, από τα οποία έχουν υψηλό βαθμό εξάρτησης οι καπιταλιστικές οικονομίες χωρών όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, κ.ά.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, M. Μπρούνερ, επανέλαβε πως η Βιέννη δεν πρόκειται να συναινέσει σε εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς μια τέτοια κίνηση θα έπληττε περισσότερο την Αυστρία από ό,τι τη Ρωσία.

Ο δε Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ντράγκι, δήλωσε προχτές ότι η διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία δεν εξετάζεται σε επίπεδο ΕΕ. Ανέφερε κατά τα άλλα ότι εάν επιτευχθεί συναίνεση για το θέμα - η οποία βέβαια δεν φαίνεται καθόλου πιθανή επί του παρόντος - η Ιταλία θα συνταχθεί με την κοινή απόφαση.

Στο μεταξύ, ο Ζαν Πιερ Κλαμαντιέ, πρόεδρος της μεγαλύτερης γαλλικής εταιρείας παραγωγής Ενέργειας «Engie» προειδοποίησε ότι ένα εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία. «Εάν σταματήσουν οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, θα μπορούσαμε πιθανώς να αντικαταστήσουμε περίπου το μισό, αλλά το υπόλοιπο, βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να αντισταθμιστεί από τη μείωση της κατανάλωσης, ιδίως στους βιομηχανικούς τομείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη Γερμανία, μετά τη θυγατρική της «Gazprom» που τέθηκε υπό τον έλεγχο του κράτους, στο τραπέζι της γερμανικής κυβέρνησης βρίσκεται και το θέμα της θυγατρικής της ρωσικής πετρελαϊκής Rosneft στη Γερμανία, της «Rosneft Deutschland». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και αντικαγκελάριος, Ρ. Χάμπεκ, εστιάζει στο μέλλον των μεγάλων διυλιστηρίων πετρελαίου στο Σβεντ της ανατολικής Γερμανίας, όπου η «Rosneft PCK» κατέχει το 54% του μετοχικού κεφαλαίου - ενώ η βρετανο-oλλανδική «Shell» έχει ήδη ανακοινώσει την αποχώρησή της. Το Βερολίνο εξετάζει την κρατικοποίηση της εταιρείας, εξαιτίας της σημασίας των υποδομών της για την τροφοδοσία της γερμανικής αγοράς με πετρέλαιο και παράγωγά του.

Η δε Εσθονία εξέφρασε την επιθυμία να σταματήσει πλήρως την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο πριν από το τέλος του 2022, όπως δήλωσε χτες η Εσθονή ΥΠΕΞ, Εβα Μαρία Λίιμετς.

Νωρίτερα το εσθονικό υπουργείο Οικονομικών και Τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ότι η Εσθονία και η Φινλανδία συμφώνησαν να προχωρήσουν από κοινού σε έναν πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου με τη μέθοδο λίζινγκ, ώστε να εξασφαλιστούν και στις δύο χώρες οι εισαγωγές Ενέργειας.

Τον ταχύτερο ανεφοδιασμό στρατηγικών αποθεμάτων αερίου στην ΕΕ ενόψει της επόμενης χειμερινής περιόδου ενέκρινε χτες με τη διαδικασία κατεπείγοντος το Ευρωκοινοβούλιο. Η πρόταση αφορά τη θέσπιση ενός υποχρεωτικού ελάχιστου ποσοστού (που φθάνει το 80%) αποθήκευσης φυσικού αερίου στις 27 χώρες - μέλη έως την 1η Νοέμβρη 2022. Τις επόμενες χρονιές αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 90%, ώστε να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια από πιθανές διαταράξεις στις εισροές ρωσικού φυσικού αερίου. Επιπλέον, όλοι οι αρμόδιοι για την αποθήκευση φορείς θα υποβάλλονται σε νέα υποχρεωτική διαδικασία πιστοποίησης, ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι που προκύπτουν από εξωτερικές παρεμβάσεις.

Βρετανία: «Ενεργειακή στρατηγική» με έμφαση σε νέα πυρηνικά εργοστάσια

Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, ανακοίνωσε τη νέα ενεργειακή στρατηγική της κυβέρνησής του με επίκεντρο τα σχέδια για την ανέγερση 8 νέων πυρηνικών αντιδραστήρων και αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω αιολικών πάρκων.

Στόχος η ενεργειακή ενίσχυση του βρετανικού κεφαλαίου και η μείωση της εξάρτησης όχι μόνο από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες (που είναι μικρή σε σχέση π.χ. με τη Γερμανία), αλλά και από άλλους «ξένους προμηθευτές».

Ο Τζόνσον είπε επίσης πως θα επιταχυνθούν σχέδια ανάπτυξης ηλιακής ενέργειας και παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου, τριπλασιάζοντας, παράλληλα, την παραγωγή Ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες σε 24 GW έως το 2050.

«Επιταχύνουμε θαρραλέα σχέδια για προσιτή, καθαρή και ασφαλή Ενέργεια στη Βρετανία για τη Βρετανία, από νέους πυρηνικούς σταθμούς έως υπεράκτια αιολικά πάρκα», είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Οι επόμενες κινήσεις σε ΗΠΑ και G7

Στο μεταξύ στις ΗΠΑ, τα 100 μέλη της Γερουσίας ψήφισαν ομόφωνα νομοσχέδιο για την αναστολή των ομαλών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία, στέλνοντας μήνυμα διακομματικής «ενότητας» σε ό,τι αφορά την ολομέτωπη ιμπεριαλιστική σύγκρουση με το Κρεμλίνο. Το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο στον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ώστε να αυξήσει περαιτέρω τους δασμούς σε διάφορες εισαγωγές ρωσικών προϊόντων, όπως ο χάλυβας και το αλουμίνιο. Τη διακοπή ομαλών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία είχε ζητήσει ο Μπάιντεν από τις 11 Μάρτη.

Οι δε χώρες της G7 - σε αντιστοιχία με τις προχτεσινές ανακοινώσεις του Αμερικανού Προέδρου - αποφάσισαν την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως την απαγόρευση κάθε νέας επένδυσης σε τομείς - κλειδιά. Προανήγγειλαν επίσης «πρόσθετες κυρώσεις στον ρωσικό αμυντικό τομέα» καθώς και «στα μέλη της ελίτ και τους συγγενείς τους». Αποφάσισαν επίσης επέκταση της απαγόρευσης εξαγωγής ορισμένων προϊόντων αλλά και κυρώσεις σε τράπεζες και κρατικές ρωσικές εταιρείες.

Πάντως, παρά το μπαράζ ευρωατλαντικών κυρώσεων, η συναλλαγματική αξία του ρωσικού νομίσματος ανέκαμψε σε επίπεδα που είχε πριν την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Χτες η ισοτιμία για το ρούβλι με το δολάριο ήταν 74,25 ρούβλια προς 1 δολάριο, η υψηλότερη από τις 11 Φλεβάρη.

Σε κάθε περίπτωση, καθώς τον λογαριασμό των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών τον πληρώνουν οι λαοί, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, παραδέχτηκε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο διακοπής των προμηθειών τροφίμων «για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Υπογράμμισε επίσης ότι «παγκοσμίως, οι διαρροές από την κρίση ενισχύουν τις οικονομικές ευπάθειες σε πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν ήδη υψηλότερα βάρη χρέους».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου