Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ Δ. Κουτσούμπας: «Πανσπουδαστική 1η δύναμη παντού» (ΦΩΤΟ)

 

 

«Πανσπουδαστική 1η δύναμη παντού!» να γίνει πράξη το σύνθημα της σημερινής συγκέντρωσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του καλώντας τους φοιτητές με το ΚΚΕ «να ανοίξουμε μαζί έναν νέο δρόμο, να βαδίσουμε μαζί στον δρόμο της ανατροπής!».

Σημείωσε πως «ήδη, εδώ στη Θεσσαλονίκη, οι φοιτητές, οι καθηγητές και εργαζόμενοι του ΑΠΘ, με τη μαχητική, αποφασιστική σας στάση αποδείξατε τη δύναμη που έχει ο οργανωμένος αγώνας! Κάνατε κουρελόχαρτο τα σχέδια της κυβέρνησης για την περιβόητη πανεπιστημιακή αστυνομία. Τα βάλατε με τους φασίστες, τους απομονώσατε, μαζί με το λαϊκό-εργατικό κίνημα. Διεκδικήσατε και κερδίσατε το δικαίωμά σας για δωρεάν σίτιση. Αντιμετωπίσατε τις προσπάθειες καταστολής του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος».

Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και το άνοιγμα έγινε από την Άννα Μαρία Ηλιού, γραμματέα του περιφερειακού συμβουλίου σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης ΚΝΕ.

Ολόκληρη η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα

1

Σήμερα, εδώ, από το κέντρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αυτή η μαζική, μαχητική συγκέντρωση δηλώνει ξεκάθαρα ότι οι φοιτητές μπορούν! Μπορούμε να ανοίξουμε μαζί έναν νέο δρόμο, να βαδίσουμε μαζί στον δρόμο της ανατροπής! Να γίνει πράξη το σύνθημα της σημερινής εκδήλωσης και στις φοιτητικές εκλογές σε λίγες μέρες, με Πανσπουδαστική 1η δύναμη παντού!

Για δυνατούς, ζωντανούς, μαχητικούς φοιτητικούς συλλόγους.

  • Ικανούς να ανατρέψουν τα νέα αντιλαϊκά και αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης, τα σχέδια για πανεπιστημιακή αστυνομία.

  • Στήριγμα στους φοιτητές και τις οικογένειές τους, ιδίως τώρα, σε στιγμές έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης. Τώρα που φορτώνουν πιο πολλά βάρη στις πλάτες του λαού για τα κέρδη των λίγων.

  • Έτοιμους να οργανώσουν την πάλη των φοιτητών απέναντι στην πολεμική εμπλοκή της χώρας μας και τα επικίνδυνα σχέδια που ετοιμάζουν για την περιοχή μας.

Τώρα είναι πιο σημαντικό να δυναμώσει το φοιτητικό κίνημα στο πλάι του εργατικού-λαϊκού κινήματος, για να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή της διεκδίκησης:

  • Για δωρεάν σπουδές, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

  • Για επιστημονική γνώση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου που θα εξασφαλίζεται από το ίδιο το πτυχίο.

  • Για να αποτελεί το πτυχίο τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά, χωρίς πανάκριβα πιστοποιητικά και εξετάσεις, γιατί η νέα γενιά μπορεί και πρέπει να ζήσει καλύτερα από τις προηγούμενες.

  • Για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με δικαιώματα, στο αντικείμενο σπουδών.

  • Για επιστήμη και έρευνα που θα τίθεται άμεσα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Ήδη, εδώ στη Θεσσαλονίκη, οι φοιτητές, οι καθηγητές και εργαζόμενοι του ΑΠΘ, με τη μαχητική, αποφασιστική σας στάση αποδείξατε τη δύναμη που έχει ο οργανωμένος αγώνας! Κάνατε κουρελόχαρτο τα σχέδια της κυβέρνησης για την περιβόητη πανεπιστημιακή αστυνομία.

Τα βάλατε με τους φασίστες, τους απομονώσατε, μαζί με το λαϊκό-εργατικό κίνημα. Διεκδικήσατε και κερδίσατε το δικαίωμά σας για δωρεάν σίτιση. Αντιμετωπίσατε τις προσπάθειες καταστολής του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Αλλά και οι συμφοιτητές σας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, του ΔΙΠΑΕ, μίλησαν και έσπασαν το απόστημα της βίας και νοθείας που είχε επιβληθεί για δεκαετίες στο πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης! Οργανώθηκαν στους συλλόγους τους, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Ανέδειξαν την Πανσπουδαστική ΚΣ σε 1η δύναμη στις εκλογές των συλλόγων τους!

Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Τώρα είναι πιο κρίσιμο να βαδίσουμε μαζί στον ίδιο δρόμο, για να ανατραπούν όλα αυτά που έχουν γίνει θηλιά στον λαιμό του λαού και της νεολαίας, για να αντιμετωπίσουμε όλα όσα βλέπουμε γύρω μας και μας ανησυχούν.

Μπορούμε να βαδίσουμε μαζί, ακόμη κι αν υπάρχουν πράγματα που μας χωρίζουν.

Μπορούμε να βαδίσουμε μαζί όλοι όσοι ανησυχούμε για τον κίνδυνο γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, μετά την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όλοι όσοι αγανακτούμε με την κραυγαλέα ΝΑΤΟϊκή προπαγάνδα. Όλοι όσοι αρνούμαστε να διαλέξουμε ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, είτε των Ρώσων, είτε των Αμερικάνων. Αρνούμαστε να στοιχηθούμε πίσω από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ – ΕΕ. Γιατί εκεί είναι ενταγμένη η ελληνική κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα, για λογαριασμό των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Και ξέρουμε ότι ένα σημαντικό κομμάτι νεολαίας ακούει, μαθαίνει, συμφωνεί με τη θέση και τη στάση του ΚΚΕ για τον πόλεμο. Γι’ αυτό ανησυχούν και τα επιτελεία τους. Γι’ αυτό και κατέβασαν βίντεο από το youtube στελέχους του ΚΚΕ, που εξηγούσε τη θέση του για τον πόλεμο. Τόση είναι η ελευθερία που διαφημίζουν στο σύστημά τους...

Μπορούμε να βαδίσουμε μαζί όσοι δεν συμφωνούμε με τη συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, όσοι δεν θέλουμε η χώρα μας να γίνεται θύτης άλλων λαών, με κίνδυνο αυτός να γίνει το επόμενο θύμα, όσοι αρνούμαστε ο τόπος μας να γίνεται ορμητήριο πολέμου.

Μια θέση δίπλα και μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, επίσης, έχουν όλοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, που βλέπουν μπροστά τους τον Γολγοθά που τους περιμένει μετά το πτυχίο, με ένα ατελείωτο κυνηγητό νέων δεξιοτήτων, πτυχίων και σεμιναρίων, με την ετεροαπασχόληση να βασιλεύει και τη μισή δουλειά - μισή ζωή να κυριαρχεί για τη νέα γενιά.

Όσοι παλεύουν, μαζί με τις σπουδές τους, και για το μεροκάματο, για την καθημερινή επιβίωση από την ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και την Ενέργεια, όσοι ζουν ήδη έναν άλλο πόλεμο που ξεκίνησε πριν τον πόλεμο.

Θα βρεθούμε πλάι - πλάι με όλα τα νέα παιδιά που ετοιμάζονται για το δικό τους «Survivor» της καλοκαιρινής σεζόν. Τους λέμε: Δεν είστε μόνοι, σηκώστε κεφάλι! Έχετε δικαιώματα, δε θα μετατρέψουν τη νέα γενιά σε σύγχρονους, καλοκαιρινούς σκλάβους, για τα κέρδη των αφεντικών.

Μαζί με τους κομμουνιστές, μαζί με τα σωματεία παλέψτε για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, για δουλειά με δικαιώματα, χωρίς απλήρωτες υπερωρίες!

Είμαστε μαζί με όποιον παίρνει κουράγιο από το “βαρύ ζεϊμπέκικο” που έχουν χορέψει οι εργάτες της COSCO την εργοδοσία στο λιμάνι του Πειραιά, από τον αγώνα των εργατών στη ΛΑΡΚΟ.

Είμαστε μαζί με όποιον σήκωσε κεφάλι, με τις κατακτήσεις των οικοδόμων και άλλων κλάδων.

Με όλους τους φοιτητές της Θεσσαλονίκης που πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης, επανειλημμένα τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς να περιμένουν τίποτα από παλιούς και νέους σωτήρες!

Απευθυνόμαστε, όμως, πιο πολύ, σε όλους όσοι τα ακούν αυτά ίσως για πρώτη φορά. Είμαστε το μόνο Κόμμα, η μόνη πολιτική δύναμη μέσα στο λαό, που μπορούμε να σας κοιτάξουμε καθαρά στα μάτια και να σας απευθυνθούμε ανοιχτά, γιατί εμείς δεν φύγαμε ποτέ από το πλάι του λαού και της νεολαίας.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μπήκαν μπροστά αυτά τα χρόνια, στις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να κάνουμε πίσω ούτε μια στιγμή!

- Για να υπερασπιστούμε την υγεία του λαού και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας.

- Για να σπάσουν οι απαγορεύσεις και η καταστολή ενάντια στο λαϊκό κίνημα, η προσπάθεια να μπει «σε καραντίνα» η λαϊκή διεκδίκηση.

- Για να μην περάσει η κλιμάκωση της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα της δικής σας γενιάς, που οργάνωσαν κυβέρνηση και κεφάλαιο, αξιοποιώντας και την πανδημία.

- Για να ανοίξουν οι σχολές των ΑΕΙ με όλους τους απαραίτητους όρους, για να γίνετε ξανά φοιτητές με ανοιχτές τις σχολές σας.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ήμασταν και θα είμαστε εδώ, εγγύηση για τον λαό, σε όλες τις κρίσιμες στιγμές. Γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό!

Γι’ αυτό και τώρα, μέσα στις δύσκολες συνθήκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της απαράδεκτης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, είμαστε περήφανοι για τη στάση του Κόμματός μας. Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που λέει ξεκάθαρα: Ο λαός μας δεν μπορεί να διαλέξει στρατόπεδο ληστών. Πρέπει εδώ και τώρα, μαζί με τους άλλους λαούς, να δυναμώσει την πάλη του για να σπάσουν τα δεσμά όλων αυτών που αλυσοδένουν τους λαούς.

Μπορούν να βρουν την ελπίδα στην οργάνωση και την πάλη για τα δικά τους συμφέροντα. Αυτή η πάλη είναι παρακαταθήκη για τον λαό και τη νέα γενιά της χώρας μας. Γι' αυτό δίνουμε τη μάχη για να σταματήσει η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και σε κάθε ιμπεριαλιστική αποστολή.

Ας μας πουν αυτοί, που υποτίθεται «είναι πάντα με τη μεριά του αμυνόμενου»: Αλήθεια, εναντίον ποιου «αμύνονται» τα ελληνικά στρατεύματα που στέλνουν μέχρι και στη Μοζαμβίκη;Εναντίον ποιου αμύνονται Οι ελληνικές φρεγάτες στη Σομαλία ή τα ελληνικά όπλα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;

Στην πραγματικότητα, για να μη μείνει η ελληνική αστική τάξη έξω από τη μοιρασιά, ανεβάζουν επίπεδο στην άμεση ελληνική εμπλοκή, με αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, μετακίνηση ελληνικών στρατιωτικών τμημάτων στην Ανατολική Ευρώπη, σε ΝΑΤΟικούς σχηματισμούς, όπως στη Βουλγαρία, παράδοση υποδομών της χώρας για τη μεταφορά ΝΑΤΟικών δυνάμεων και “βάλε”.

Γι’ αυτό έφεραν και ψήφισαν χτες άρον-άρον την Ελληνοαμερικάνικη συμφωνία στη Βουλή, αφού την προετοίμασε πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Έχουν μετατρέψει όλη τη χώρα σε ένα πολεμικό ορμητήριο. Θέλουν τη Θεσσαλονίκη λιμάνι υποδοχής των ΝΑΤΟϊκών και Αμερικάνικων στρατευμάτων. Δε θα τους περάσει όμως! Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα μείνει λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο για τους μακελάρηδες των λαών.

Να το ξέρουν ότι ο λαός της Θεσσαλονίκης θα τους περιμένει πάντα με τον ίδιο τρόπο! Είτε θα τους στέλνει στη λαχαναγορά της πόλης, είτε θα σημαδεύει με τις κόκκινες μπογιές τα οχήματά τους. Για να ξέρουν όλοι ότι αυτά τα οχήματα είναι βαμμένα με αίμα, αγγελιαφόροι πολέμου και όχι ειρήνης!

Γι’ αυτό και ενοχλήθηκαν τόσο πολύ από την παλικαρίσια στάση στελεχών και μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πριν ένα μήνα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η μαχητικότητά τους έδειξε ότι ο λαός μας δε θα υποχωρήσει. Θα συνεχίσει να φωνάζει: Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο! Έξω οι βάσεις του θανάτου από την πατρίδα μας!

Η εμπλοκή όμως έχει προχωρήσει και ένα βήμα παραπάνω: Θέλουν να μετατρέψουν και τα Πανεπιστήμια σε εργαστήρια πολεμικής βιομηχανίας του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Αλήθεια, οι φοιτητές του ΑΠΘ, ο λαός μας, τι θα κερδίσουν από αυτό;

Μήπως θα βελτιωθούν οι υποδομές στις σχολές, τα εργαστήρια; Γιατί, την ώρα που χρησιμοποιείται πανάκριβος εξοπλισμός για ΝΑΤΟϊκή έρευνα, οι υποδομές των πανεπιστημίων ρημάζουν.

Μήπως γίνεται τίποτα από όλα αυτά για «τις αμυντικές ανάγκες», όπως λένε, της χώρας; Όταν έχουν διαλύσει την ελληνική αμυντική πολεμική βιομηχανία, όταν προετοιμάζουν όπλα και συστήματα για χρήση αποκλειστικά και μόνο σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της πατρίδας μας.

Ο λαός και η νεολαία το μόνο που «κερδίζουν» είναι φόβο και ανασφάλεια, μην τυχόν και γίνουν στόχος αντιποίνων, μαγνήτης επιθέσεων, όπως καθημερινά προειδοποιούν οι Ρώσοι.

Αλλά και όλα τα υπόλοιπα «κέρδη» που του υπόσχονται από την αναβάθμιση της χώρας, μέσα από την πιο ενεργή εμπλοκή, δεν αφορούν την αναβάθμιση της δικής του ζωής, αλλά τα συμφέροντα μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων. Μια χούφτα καπιταλιστές θα ωφεληθούν από τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων και όχι ο λαός, που τον κοροϊδεύουν τα αστικά επιτελεία ότι δήθεν θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη ασφάλεια και θα απαλλαγεί από την ενεργειακή φτώχεια.

Όλα αυτά που το ΚΚΕ τολμά να πει στον λαό και τα αποκαλύπτει πονάνε το σύστημα και τα «παπαγαλάκια» του. Διαστρεβλώνουν με μανία τις θέσεις του ΚΚΕ φτάνοντας στο σημείο να μιλούν για «πουτινάκια» και άλλα φαιδρά.

Μα καλά, δεν είδαν τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στη ρωσική πρεσβεία; Αλήθεια, ποιο άλλο κόμμα στην Ελλάδα κινητοποιήθηκε έτσι μαζικά αμέσως έξω από τη ρωσική πρεσβεία για την απαράδεκτη εισβολή της στην Ουκρανία;

Δεν είδαν τις τόσες ανακοινώσεις καταδίκης της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ρωσίας, που έφτασε στο σημείο να στείλει στρατεύματα πριν λίγους μήνες για να καταστείλει την εργατική - λαϊκή εξέγερση στο Καζακστάν;

Και δε μένουν μόνο εκεί, αλλά βρίσκουν την ευκαιρία να πάνε και ένα βήμα παρακάτω.

Δεν τους φτάνουν τα εκατομμύρια που έχουν δώσει για την αντικομμουνιστική διαστρέβλωση της ιστορίας, τώρα θέλουν να μας πείσουν κι από πάνω, ότι ο Πούτιν και η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία είναι συνεχιστές της ΕΣΣΔ! Αυτοί που την διέλυσαν και ανέτρεψαν το σοσιαλισμό, …συνεχιστές!

Τα έχουμε δει και ακούσει όλα πλέον. Εδώ τους ταιριάζει το «αραμπάδες και καρούλια, ραπανάκια και μαρούλια».

Άλλο, όμως, προσπαθούν να κρύψουν με τέτοιες απελπισμένες προσπάθειες. Θέλουν να κρύψουν ότι ο κόσμος που έχτιζαν επί 30 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού γκρεμίζεται με κρότο!

Υπόσχονταν διαρκή ειρήνη και ευημερία, κι έσπειραν πολέμους, επεμβάσεις, ξεριζωμό και προσφυγιά σε όλη την υφήλιο. Εγγυώνταν, υποτίθεται, την αειφόρο και διαρκή ανάπτυξη, κι έφεραν νέες οικονομικές κρίσεις, ανεργία, τσακισμένους μισθούς κι χειρότερο βιοτικό επίπεδο για εκατοντάδες εκατομμύρια.

Μιλούσαν για το τέλος της ιστορίας, όμως το καζάνι σιγοβράζει, οι λαοί συνεχίζουν να αντιστέκονται και να οργανώνουν την αντεπίθεσή τους !

Πιο πολύ απ’ όλα, όμως, έχει καρφωθεί σαν σφήνα στο μυαλό τόσο των ΝΑΤΟϊκών, όσο και των Ρώσων αστών που εκπροσωπεί ο Πούτιν, ένα πράγμα: Ότι 30 χρόνια μετά, ακόμη, η καρδιά εκατομμυρίων νέων σε όλο τον κόσμο και ειδικά σε αυτές τις χώρες πάλλεται, δονείται, όταν βλέπει την κόκκινη σημαία!

Συγκινείται και εμπνέεται όταν αντικρίζει την ιστορική φωτογραφία που τραβήχτηκε 77 χρόνια πριν, τέτοιες μέρες, στο Βερολίνο, με την κόκκινη σημαία να καρφώνεται στο Ράιχσταγκ και να αποτελειώνει το ναζιστικό τέρας!

Γιατί τους υπενθυμίζει ότι οι λαοί τελικά θα νικήσουν! Θα τα καταφέρουν, όσο αρνητικός κι αν φαίνεται ο συσχετισμός!

Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Κάθε νέος και νέα κοιτώντας πιο προσεκτικά όλα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες μπορεί να βγάλει ορισμένα κρίσιμα συμπεράσματα.

Τα αστικά κόμματα δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα, αφού η συναίνεση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, ειδικά στο ζήτημα της εμπλοκής της χώρας στον πόλεμο, «βγάζει μάτι».

Οι διαφωνίες τους είναι «τρομακτικές», ακούστε μερικές: Θα στέλνουνε στον Ζελένσκι μόνο καλάσνικοφ ή και κράνη; Θα χειροκρατάνε τους ναζί του Αζόφ μέσα στη βουλή, όρθιοι ή καθιστοί; Θα στέλνουν τις ελληνικές δυνάμεις με προφορική εντολή ή με επίσημα έγγραφα του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ;

Τόσο μεγάλες διαφορές…

Όμως έχουν συμφωνήσει όλοι μαζί στα πιο κρίσιμα που είναι η λειτουργία των βάσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η διάθεση όλων των υποδομών, λιμανιών, αεροδρομίων, του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου για να περνάνε τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, ο εξοπλισμός για να πηγαίνουν στο θέατρο των επιχειρήσεων.

Και αυτά έχουν τη σφραγίδα και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό, όλο και ξερογλείφονται μεταξύ τους για τα μετεκλογικά σενάρια και για το πώς, με ποια σύνθεση και πότε, θα σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ τους.

Φίλες και φίλοι,

Η δική τους σύμπλευση δεν εξαντλείται μόνο στο θέμα της εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο.

Η δική τους κοινή στρατηγική και συμφωνία είναι που έχει καταδικάσει τον λαό και ειδικά τη νεολαία σε ενεργειακή φτώχεια και άδειες από την ακρίβεια τσέπες. Οι επιμέρους υπαρκτές πολιτικές διαφορές τους είναι μόνο για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια του λαού και της νεολαίας.

Με ένα στόμα-μια φωνή, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25 - συμφωνούσαν να εγκαταλειφθεί ο λιγνίτης, ένα στρατηγικό, φθηνό καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής, που διαθέτει σε αφθονία η χώρα μας και να επιδοτηθούν με δισεκατομμύρια τα κοράκια των ΑΠΕ, οι αυτοκινητοβιομηχανίες της ηλεκτροκίνησης και άλλοι.

Έχουν αιτία οι πανάκριβες τιμές στο ρεύμα και δεν φταίει απλά και μόνο ο πόλεμος!

Η δική τους πολιτική μετέτρεψε τον λιγνίτη σε πανάκριβο με τεχνητό τρόπο, με τους περιβόητους φόρους ρύπων. Από κοινού, όλα τα κόμματα του συστήματος συμφώνησαν να φτιαχτεί ειδικό Χρηματιστήριο σε επίπεδο ΕΕ, για να κερδοσκοπούν με τα δικαιώματα εκπομπής, μάλλον από την πολλή ευαισθησία τους και επέλεξαν το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο για όσο δεν επαρκούν ακόμα οι ΑΠΕ.

Οδήγησαν ολόκληρες πόλεις στο να επιλέξουν μαζικά τα λαϊκά σπίτια το φυσικό αέριο, όπως εδώ στη Θεσσαλονίκη, και τώρα το πληρώνουν πανάκριβα.

Οι ίδιες εταιρείες, που ξαφνικά είδαν το φως το αληθινό, και αποφάσισαν να σηκώσουν τη σημαία της προστασίας του περιβάλλοντος ήταν που οδήγησαν στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Οι ίδιες είναι που τώρα δεν έχουν θέμα να επαναφέρουν τις «συμβατικές» πηγές ενέργειας προκειμένου να κερδίσουν ξανά στις πλάτες των λαών.

Το ΚΚΕ, από τότε εξηγούσε, αποκάλυπτε, ότι όλα αυτά καμία σχέση με το περιβάλλον δεν έχουν, αλλά είναι ο τρόπος που βρήκαν για να απαξιώσουν επενδυμένο κεφάλαιο και υποδομές και να δώσουν κερδοφόρα διέξοδο σε άλλα, μεγάλα κεφάλαια, που έχουν συσσωρεύσει.

Τα υποτιθέμενα μέτρα, δε, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να ακουστούν.

Δεν ξέρουν, ότι ήδη τα μέτρα ενίσχυσης εξανεμίστηκαν από τις πρώτες κιόλας μέρες, όπως και τα προηγούμενα, αφού οι τιμές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης αλλάζουν από το βράδυ στο επόμενο πρωί και οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι;

Πάνω από δέκα χρόνια έχουν περάσει από την προηγούμενη κρίση και ο βασικός μισθός παραμένει ακόμα πιο χαμηλός απ’ ό,τι πριν από αυτή! Εκτός κι αν η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει πιο «ρηξικέλευθα» μέτρα, για να χτυπήσει την ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια.

Όμως το αστείο παρατράβηξε και ειδικά η νεολαία και οι φοιτητές, πρέπει να μπουν -χωρίς άλλη χρονοτριβή- μπροστά, για να διεκδικήσουν συγκεκριμένα πράγματα, εδώ και τώρα, όπως ειδικό φοιτητικό επίδομα ενοικίου, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από όλους τους λογαριασμούς ρεύματος, απαλλαγή όλων των φοιτητών από τα δημοτικά τέλη, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 825 ευρώ και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού.

Ειδικά για τους φοιτητές που δουλεύουν εποχιακά, σεζόν ή κάνουν πρακτική, να εργάζονται με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μισθό με βάση την κλαδική συλλογική σύμβαση ή τον κατώτατο μισθό.

Φίλες και φίλοι,

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουν πλέον αρκετή πείρα. Ακόμη κι αυτοί που είναι 1ο ή 2ο έτος. Ξέρουν από πρώτο χέρι ποιο είναι το περιβόητο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που σχεδίασαν όλες οι έως τώρα κυβερνήσεις. Ξέρουν τι σηματοδότησαν για τις σπουδές τους οι αλλαγές που προώθησε με μεγάλο πάθος και η ΝΔ.

Πρέπει να μάθουν τι θα φέρουν οι επόμενες αλλαγές που έχει ήδη στα σκαριά και που είναι δική σας υπόθεση να εμποδίσετε την εφαρμογή τους.

Η ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων, δημιουργεί ένα πανεπιστήμιο πλήρως απομακρυσμένο από τις ανάγκες των φοιτητών. Και όσο θα απομακρύνεται, τόσο θα μεγαλώνει η ανάγκη τους να το «περιφρουρούν» και να το «προστατεύουν» από τις διεκδικήσεις των φοιτητών. Γι’ αυτό φέρνουν και την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Γιατί, πώς να ταιριάξει ένα πανεπιστήμιο με όσα έχουν ανάγκη οι φοιτήτριες και οι φοιτητές, όταν :

Αντί για ενισχυμένη μόρφωση και ολοκληρωμένη γνώση, προσφέρει πετσοκομμένα προγράμματα σπουδών που θα οδηγούν απλά σε κάποιες δεξιότητες. Ας το ονομάσουν κέντρο δεξιοτήτων και όχι πανεπιστήμιο λοιπόν, για να μην κοροϊδεύουν και τον κόσμο !

Αντί για χρηματόδοτηση για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών, φέρνουν την ονομαζόμενη «αυτονομία» των ΑΕΙ , δηλαδή την αναζήτηση χορηγών για να λειτουργούν τα τμήματα. Και πώς ακριβώς θα καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών σε σίτιση, στέγαση, υποδομές, βιβλία; Εκτός κι αν σκοπεύουν να δίνουν μια θέση στις εστίες με «give away».

Έτσι που το πάνε, αντί για πτυχία που θα οδηγούν σε πλήρη εργασιακά δικαιώματα και δουλειά με βάση το αντικείμενο σπουδών, θα προσφέρουν πιστοποιητικά παρακολούθησης μαθημάτων! Πτυχιούχους στην εξυπηρέτηση τουριστών μετατρέπουν για πολλά χρόνια τους απόφοιτους πολλών σχολών που δουλεύουν κυρίως σεζόν για να πληρώνουν τα πανάκριβα δίδακτρα των μεταπτυχιακών!

Οι φοιτητές όμως, ξέρουν πλέον από πρώτο χέρι, τι σημαίνει η περίφημη, δήθεν «ευεργετική» επιχειρηματική δράση, που θα μετέτρεπε τάχατε τα ελληνικά πανεπιστήμια σε ευρωπαϊκά.

Οι φοιτητές όμως, καταλαβαίνουν ότι αυτό σημαίνει :

  • Απαράδεκτες υποδομές στις λέσχες, με τα ποντίκια να κυκλοφορούν στη λέσχη του ΑΠΘ!

  • Σημαίνει εργολάβοι στις λέσχες σίτισης και εκβιασμοί στους φοιτητές για μεγαλύτερες επιδοτήσεις.

  • Άθλιες συνθήκες στις εστίες, γιατί οι δαπάνες είναι «μη επιλέξιμες»!

  • Βιβλία που θα δίνονται μόνο..ψηφιακά, όταν ένας φοιτητής της Νομικής ή της Ιατρικής πρέπει να διαβάσει χιλιάδες σελίδες.

  • Ελλείψεις σε καθηγητές και προσωπικό καθαριότητας.

  • Εκατομμύρια για την έρευνα των επιχειρήσεων και ψίχουλα για την έρευνα που αφορά στις λαϊκές ανάγκες .

Αλήθεια όλοι αυτοί οι κύριοι, της ΕΕ, των κυβερνήσεων, οι διάφοροι χαρτογιακάδες του συστήματος που σχεδίασαν ένα τέτοιο πανεπιστήμιο, αναρωτήθηκαν, τι θυσίες κάνει μια λαϊκή οικογένεια για να σπουδάσει τα παιδιά της;

Με ποιο δικαίωμα παίζουν με τα όνειρα, τις προσδοκίες, τις ελπίδες της νέας γενιάς; Πώς στέλνουν χιλιάδες νέα παιδιά σε άλλες πόλεις;

Πώς κλείνουν, συγχωνεύουν τμήματα, μέσα σε μια νύχτα, όπως στο ΔΙΠΑΕ εδώ στη Θεσσαλονίκη ή όπως ετοιμάζονται να κάνουν στις ξενόγλωσσες σχολές; Ποιοι είναι αυτοί ακριβώς που θα δείξουν κουνώντας με το δάχτυλο στη νεολαία, ότι δήθεν δεν ξέρει να φτιάχνει το βιογραφικό της και γι αυτό δεν βρίσκει δουλειά;

Εμείς ξέρουμε και πιστεύουμε, ότι αυτοί που φοιτούν σήμερα στα πανεπιστήμια, η νέα γενιά εργαζομένων, μπορεί, αν το θελήσει, να φέρει τα πάνω - κάτω στη χώρα. Είναι ικανή να φτιάξει μια κοινωνία καλύτερη από αυτή στην οποία μεγάλωσε, να κατακτήσει με τους αγώνες της όλα όσα της στερούν .

Καλούμε τον καθένα και την καθεμιά να πάρουν θέση σε αυτόν τον αγώνα, στο κίνημα, με όπλο την πρόταση του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών μας, σε μια νέα κοινωνία, να στείλουν στα σκουπίδια οι φοιτητές το νέο νόμο υποβάθμισης των σπουδών που ετοιμάζουν. Όπως πάγωσαν την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, όπως έβαλαν εμπόδια στην επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ, όπως κατάφεραν να αφήσουν στα χαρτιά μια σειρά διατάξεις των προηγούμενων νόμων, τις οποίες τώρα επαναφέρει η κυβέρνηση με νέο περιτύλιγμα.

Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση για τα πανεπιστήμια και τις σχολές σας. Είναι η μόνη πρόταση που λέει ότι οι αξιοπρεπείς συνθήκες φοίτησης, εργασίας και ζωής, δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα της εποχής. Συμβαδίζει με τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν .

Είναι η μόνη πρόταση που αντιπαρατίθεται με το σύνολο της στρατηγικής του επιχειρηματικού πανεπιστημίου και όχι μόνο με δευτερεύουσες πλευρές της. Είναι η μόνη πρόταση που υπερασπίζεται τον επιστημονικό χαρακτήρα προγραμμάτων σπουδών και τη σύνδεσή τους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων.

Η πρόταση του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο μπορεί να δώσει πνοή, δυναμική και αντοχή στους καθημερινούς αγώνες, ανοίγοντας τον δρόμο για να μπορεί η επιστήμη να παίξει τον πραγματικό ρόλο της, να μπορεί το πανεπιστήμιο να συμβαδίζει με τις δυνατότητες της εποχής μας.

Αναμφίβολα, συντελούνται ελπιδοφόρες διεργασίες που πρέπει να εκφραστούν και στην κάλπη των φοιτητικών εκλογών. Ήδη στις πρώτες εκλογικές μάχες οι φοιτητές έδειξαν το δρόμο ! Όπως στη ΣΕΥ, στους Μηχανικούς ΔΙΠΑΕ , στις Εστίες του ΑΠΘ !

Τώρα παντού: Πανσπουδαστική 1η δύναμη !

Σε λίγες μέρες, στις 18 του Μάη, θα γίνουν οι φοιτητικές εκλογές. Έχουν μιλήσει μέχρι τώρα, πολλοί στο όνομα των φοιτητών. Τώρα είναι η ώρα να μιλήσετε εσείς!

Στις φοιτητικές εκλογές οι φοιτητές έχετε μια ευκαιρία! Η φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα να ακουστεί πιο δυνατά!

Τώρα κανείς δεν θα μπορεί να πει ότι δεν ήξερε ή ότι δεν άκουσε !

Η πολιτική της κυβέρνησης μπορεί να καταδικαστεί πλατιά, καθαρά, μόνο με ψήφο στην Πανσπουδαστική. Γιατί την επόμενη μέρα δε θα μετατραπεί σε σαπουνόφουσκα που θα τα παραπέμπει όλα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, δήθεν αλλαγής σωτήρων, μονοκομματικών ή συνεργασίας που το μόνο που θα κάνουν είναι να ματώνουν ξανά το λαό, τη νεολαία, και κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Η φωνή της διεκδίκησης μπορεί να ακουστεί μόνο με ψήφο στην Πανσπουδαστική! Γιατί μόνο έτσι θα δυναμώσουν οι σύλλογοι που παλεύουν πανελλαδικά για τις διεκδικήσεις των φοιτητών.

Γιατί κάθε ψήφος στην Πανσπουδαστική μετατρέπεται σε στήριξη στο δυνάμωμα του αγώνα που είναι αναγκαίος σήμερα. Ειδικά φέτος τρία χρόνια μετά τις προηγούμενες εκλογές προ καραντίνας, οι φοιτητές έχουν μια μεγάλη δυνατότητα.

Να γίνει ένα ουσιαστικό, αποφασιστικό βήμα μπροστά. Να σπάσει για πρώτη φορά σε δεκάδες συλλόγους, το απόστημα της διάλυσης, της ανοργανωσιάς, του συμβιβασμού, που έχει επιβάλλει η ΔΑΠ, αλλά και άλλες δυνάμεις. Να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους αυτή τη φορά, εκλέγοντας την Πανσπουδαστική 1η δύναμη!

Γιατί το κύριο ζήτημα είναι ποια δύναμη την επόμενη μέρα μπορεί να οργανώσει τον αγώνα, να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις, να διαμορφώνει προϋποθέσεις για να δυναμώνει το κίνημα και σε ποια κατεύθυνση να κινηθεί.

Απευθυνόμαστε ειδικά σε όσους ακόμη είναι διστακτικοί ή αναποφάσιστοι, σε όσους σκέφτομαι «τι με αφορά τι θα γίνει στις φοιτητικές εκλογές;».

Λέμε ειδικά σε αυτούς τους νέους :

Ναι σε αφορά, γιατί δύναμη όλων μας είναι όταν ενώνουμε τους προβληματισμούς μας, τις σκέψεις και τις φωνές μας, όταν οργανωνόμαστε. Σήμερα εσείς στους φοιτητικούς συλλόγους σας και αύριο στα σωματεία σας. Αυτό κατάλαβαν οι συμφοιτητές σας στο ΔΙΠΑΕ.

Αυτό κατάλαβαν οι εργάτες της Cosco. Οι μαζικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο σωματείο τους 6 μήνες πριν, δυνάμωσαν τον αγώνα τους και τις διεκδικήσεις τους.

Γιατί δεν υπάρχει νέος ή νέα που παλεύει για τις σπουδές του, που προβληματίζεται για τη ζωή και το μέλλον του, που δουλεύει παράλληλα με τις σπουδές του και δεν τον αφορά το πώς θα αλλάξουν όλα αυτά ριζικά προς το καλύτερο.

Σκεφτείτε: Το σίγουρο είναι ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν όταν ο καθένας και η καθεμιά από όλους εμάς αλλά και άλλους που δεν είναι σήμερα εδώ, δεν συμμετέχουν στον αγώνα. Μόνο η ορμητική συμμετοχή όσων ακόμα διστάζουν, μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Και ακριβώς σε αυτό ποντάρουν όσοι θέλουν να διαιωνίζονται όσα μας οργίζουν.

Νέοι και νέες,

Σίγουρα δεν μπορεί να αλλάξει αποφασιστικά κάτι, όσο η κυβερνητική παράταξη είναι πρώτη δύναμη στην πλειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων. Τώρα πρέπει να «κοντύνει» όσο περισσότερο γίνεται η δυνατότητά της να υπερασπίζεται τις αντιδραστικές αλλαγές.

Είναι προϋπόθεση για τη ζωή και τις σπουδές των φοιτητών!

Ούτε όμως μπορεί να αλλάξει κάτι αν το όπλο της ψήφου ρίξει ψηφοδέλτια - «άσφαιρα πυρά». Αν η ψήφος σας καταλήξει σε ψηφοδέλτια που κάθε χρόνο αλλάζουν όνομα, που τα ψηφίζεις σήμερα και αύριο μετατρέπουν την ψήφο σου σε στήριξη νέων αυταπατών και τελικά αντιλαϊκών – αντιεκπαιδευτικών κυβερνητικών λύσεων, όπως του ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε επί πολλά χρόνια και του ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε πιο πρόσφατα.

Σίγουρα δεν μπορεί να αλλάξει κάτι με όσους μόνιμα αντιπαλεύουν την οργανωμένη διεκδίκηση, με όσους η αντι - ΚΝΕ και αντι - Πανσπουδαστική εμπάθεια τους έχει γίνει δεύτερη φύση τους.

Τώρα απέναντι στο ενιαίο μπλοκ κατά των δικαιωμάτων της νέας γενιάς, οι φοιτητές μπορούν να αντιπαρατάξουν το δικό τους ενιαίο μπλοκ αγωνιστικών φοιτητικών συλλόγων.

Οι χιλιάδες που ήδη συμπορεύονται με τα μέλη της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια, είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Τώρα, ακόμα και αυτές τις τελευταίες μέρες μπορούν να γίνουν πολύ περισσότεροι, για να γίνουν πιο πολλές οι εστίες αντίστασης και αγώνα, να γίνουν πιο πολλές οι χαραμάδες ελπίδας, για να πληθύνουν τα χαμόγελα, όπως των εργαζομένων της Cosco, για να πολλαπλασιαστούν οι κατακτήσεις, όπως στην efood και στους οικοδόμους, για να μετατραπεί κάθε σχολή και σύλλογος σε πραγματικά κάστρα αγώνα, ζωντάνιας, δημιουργίας.

Για να παγώσουν τα χαμόγελα στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και στους επίδοξους συνεχιστές της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Για να γίνει πράξη το σύνθημα και να αφήσουμε μόνους τους, όσους έπαιξαν με τις ανάγκες των φοιτητών, όσους καταδίκασαν τις λαϊκές οικογένειες στην ακρίβεια, τη νεολαία στη μισή δουλειά με μισή ζωή. Για να ενωθούν όλοι αυτοί που έχουν κοινά συμφέροντα, προσδοκίες, που έχουν κοινούς στόχους και διεκδικήσεις.

Αυτοί που γνωρίζονται πολύ καλά μέσα στα αμφιθέατρα, που έχουν βρεθεί στην ίδια γραμμή του αγώνα και θα βρεθούν σε πολλές ακόμα στο μέλλον . Η νεολαία, οι φοιτητές να ανοίξουν το δικό τους δρόμο!

Μαζί είμαστε πιο δυνατοί! Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ σε κάθε χώρο, να βαδίσουμε στον δρόμο της ανατροπής!

«Μόνοι τους και όλοι μας», όπως λέει και το σύνθημα της «Πανσπουδαστικής»! Με το ψηφοδέλτιο με το γαρύφαλλο της ελπίδας και της προοπτικής!

Με Πανσπουδαστική πρώτη δύναμη παντού! Και στους συλλόγους της Θεσσαλονίκης!

Στις 18 Μάη να γεμίσουν οι κάλπες των φοιτητικών εκλογών με τα ψηφοδέλτια της νίκης και του αγώνα! Όλοι στη μάχη, καμία ώρα χαμένη για δυνατό φοιτητικό κίνημα! Ζήτω η ΚΝΕ! «Πανσπουδαστική» πρώτη δύναμη!









 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου