Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Αλήστου μνήμης


Θυμίζοντας το αλήστου μνήμης «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ» που αναφώνησε ο τότε πρωθυπουργός Σημίτης στη Βουλή, ορισμένοι ανακαλούν αυτές τις μέρες την «καθοριστική συμβολή» των ΗΠΑ στην «εκτόνωση» της κρίσης των Ιμίων, με αφορμή τη θλιβερή επέτειο. Νομίζουν πως 27 χρόνια είναι αρκετά για να «θολώσουν» στη μνήμη του λαού ότι η αμερικανική παρέμβαση είχε στόχο τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής και ότι αυτό καθόρισε τις κινήσεις τους εκείνο το μοιραίο βράδυ, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, που «μοιράζονταν» τον ίδιο σκοπό. Τα Ιμια δεν έπεσαν από τον ουρανό. Εκεί οδήγησε η ΝΑΤΟική πολιτική των «διαφιλονικούμενων υδάτων», που δίνει αέρα στην τουρκική επιθετικότητα. Το «no ships, no troops, no flags» ήταν το προανάκρουσμα για νέες «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Αυτές επισημοποίησε στη συνέχεια η Συμφωνία της Μαδρίτης, αναγνωρίζοντας «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας. Αλλά ακόμα κι έτσι, αποδείχτηκαν κάλπικες οι προσδοκίες για «ήρεμα νερά» που καλλιεργούσαν αστικά κόμματα και επιτελεία, προς υπεράσπιση της κατάπτυστης ευρωατλαντικής συμφωνίας. Οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στην αστική τάξη Ελλάδας και Τουρκίας όχι μόνο δεν κόπασαν αλλά κλιμακώνονται έκτοτε σταθερά. Διδακτική επομένως η επέτειος των Ιμίων, αλλά για τους αντίθετους λόγους απ'αυτούς που παρουσιάζουν τα αστικά επιτελεία: Για να βγάζει ο λαός συμπεράσματα στο σήμερα, πού οδηγεί η βαθιά εμπλοκή της χώρας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό. Για το πώς αυτή δεν διασφαλίζει αλλά αντίθετα εκθέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα. Αλλά και για τους επώδυνους συμβιβασμούς που φέρνει η πολιτική της ΝΑΤΟικής συνοχής, την οποία όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ, υπηρετούν και υπερασπίζονται.

Ούτε ο ένας...

Στη «δημοκρατία που αντεπιτίθεται», η ΕΥΠ «θα λειτουργεί εντός συνταγματικού πλαισίου», με... «πλουραλισμό» και «διαφάνεια», είπε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα κι αν παρακάμψουμε τις αστειότητες, ότι οι κρατικές μυστικές υπηρεσίες μπορούν να λειτουργούν «πλουραλιστικά», δεν έχουν πάρει χαμπάρι εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών ξεκινά από το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο; Δεν άκουσαν για τον νόμο 2255/94, που βαφτίζει «νόμιμες» όλες τις παρακολουθήσεις και τον φυλάνε ως κόρη οφθαλμού όλα τα κόμματα και οι κυβερνήσεις; Οσο για την ανησυχία του για τα «προσωπικά δεδομένα», δεν έμοιαζε το ίδιο ανήσυχος όταν τον Αύγουστο του 2019, μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 ψήφιζαν την ενσωμάτωση της αστυνομικής Οδηγίας της ΕΕ, που καθιερώνει το «νόμιμο», γενικευμένο και συστηματικό φακέλωμα. Εκεί όμως που απογειώθηκε η «υποκριτική τέχνη», ήταν όταν ανακοίνωσε πως για όλα αυτά θα... ενημερώσει τα ευρωενωσιακά επιτελεία και την «ευρωπαϊκή κοινή γνώμη»!


... ούτε ο άλλος

Ας ξεκινήσει λοιπόν με το Ευρωκοινοβούλιο, που έχει ψηφίσει Κανονισμούς εξόντωσης των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ας πάει μετά στους ηγέτες (σημερινούς και παλιότερους) των 14 χωρών της ΕΕ που χρησιμοποιούν ανεπτυγμένα λογισμικά παρακολούθησης, τύπου Predator. Ανάμεσά τους η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ισπανίας, ή της Δανίας, όπου ο νόμος επιτρέπει τη διατήρηση δεδομένων για περίπου το 67% του πληθυσμού! Ας πάει, τέλος, στη Γαλλία, όπου η άρση του απορρήτου γίνεται με... πρωθυπουργική απόφαση όταν διακυβεύονται «οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα». Η κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η άλλη όψη του θράσους με το οποίο η κυβέρνηση υπερασπίζεται το δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων». Και είναι στο χέρι του λαού να εκφράσει και με την ψήφο του το «ούτε ο ένας ούτε ο άλλος» που καταγράφεται ολοένα και περισσότερο, δίνοντας δύναμη στο ΚΚΕ!


Επέτειος

«Αντί να παρέχει πυραύλους ATACM τον Μάρτιο, μη επανδρωμένα Reapers τον Ιούνιο και μαχητικά αεροσκάφη τον Σεπτέμβριο, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα "Big Bang". Τα σχέδια για την παροχή όλων αυτών των συστημάτων θα πρέπει να ανακοινωθούν στις 24 Φεβρουαρίου 2023, την πρώτη επέτειο της εισβολής του Πούτιν (...) Αυτός είναι επίσης ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να βρίσκεστε στο ίδιο μέρος, όταν κυλήσει η 24η Φεβρουαρίου 2024». Αυτά γράφει σε προχτεσινό του άρθρο ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία επί Ομπάμα, σε ένα πολεμικό παραλήρημα. Εναν χρόνο μετά το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, τα παραμύθια περί «ειρηνικών διευθετήσεων» των ανταγωνισμών έχουν δώσει τη θέση τους σε κλιμάκωση «επί του πεδίου» και σχέδια για «big bang», με το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύγκρουσης να μεγαλώνει... Καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος πολέμου, πρέπει και ο λαός να κάνει το δικό του «ταμείο» για το πού οδηγεί η μεγαλύτερη εμπλοκή στον πόλεμο και στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, που υπερασπίζονται όλα τα αστικά κόμματα: Σε θυσίες δίχως τέλος και εξαιτίας της μεγάλης ακρίβειας, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η «απεξάρτηση» από το ρωσικό αέριο θα έφερνε χαμηλότερες τιμές. Στη στοχοποίηση του λαού, από τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο πολέμου, που τάχα θα έφερνε ασφάλεια. Σε μεγαλύτερους κινδύνους στα Ελληνοτουρκικά, παρά τα παραμύθια ότι η εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια αποτελεί ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα. Αλλος ένας λόγος για αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, που μπαίνει μπροστά για να διαλέξει ο λαός την πλευρά των δικών του συμφερόντων και όχι των ιμπερια-ληστών!

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου