Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Δήμοι και Περιφέρειες «τροχονόμοι» των επιχειρηματιών, «κόφτες» των λαϊκών αναγκών

 

Eurokinissi

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το αντιλαϊκό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που ως συνέχεια των βάρβαρων μεταρρυθμίσεων του «Καποδίστρια», του «Καλλικράτη», του «Κλεισθένη» Ι και ΙΙ, που έφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του τελευταίου νόμου της ΝΔ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τώρα δημιουργεί τους κατάλληλους μηχανισμούς (υπερ-όργανα, κόμβοι παρακολούθησης των επιδόσεων προώθησης του αντιλαϊκού έργου κ.ά.) για τη «στεγανοποίηση» των δήμων από τις λαϊκές διεκδικήσεις και την προώθηση «φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος», όπως προβλέπουν τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης με πρώτο την παραπέρα εμπορευματοποίηση υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, όπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης από τις εμβληματικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία υπερ-οργάνων σε δήμους και Περιφέρειες που προέρχονται από τη συγχώνευση των οικονομικών επιτροπών και αυτών της ποιότητας ζωής. Σε αυτά οι παρατάξεις δημάρχου και περιφερειάρχη θα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ τους δίνονται και επιπλέον αρμοδιότητες (υποβολή αιτημάτων πρόσληψης, έγκριση κάθε είδους προγραμματικής σύμβασης, διαγραφή χρεών κ.ά.), μετατρέποντας σταδιακά τα Δημοτικά Συμβούλια σε διακοσμητικά στοιχεία.

Συμπληρωματικά σε αυτό, υποβαθμίζεται η ζωντανή λειτουργία των Συμβουλίων, αφού προβλέπονται κυρίως τηλεσυνεδριάσεις, ενώ περιορίζεται η δυνατότητα να φέρουν θέματα και ψηφίσματα εκτός ημερήσιας διάταξης οι άλλες παρατάξεις, με τον επικεφαλής παράταξης να μπορεί να προτείνει μέχρι ένα θέμα, που και αυτό για να συζητηθεί θα πρέπει να το δεχτεί η πλειοψηφία.

Καταργούνται τα ΝΠΔΔ, κοινωφελείς υπηρεσίες και οι σχολικές επιτροπές. Οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στον δήμο, χωρίς να διασφαλίζονται η απρόσκοπτη συνέχεια της λειτουργίας των υπηρεσιών όπως και οι εργαζόμενοι σε αυτές, ενώ ενισχύονται οι αναπτυξιακοί οργανισμοί και οι ανώνυμες εταιρείες, δείχνοντας και ποιος είναι ο στόχος του νομοσχεδίου. Σημειώνεται ότι τα ΝΠΔΔ αφορούν από τους παιδικούς σταθμούς, αθλητισμό, πολιτιστικούς οργανισμούς, μέχρι τα ΚΔΑΠ - ΑμεΑ, υπηρεσίες που μένουν «στον αέρα».

Οσο για τις κοινωφελείς υπηρεσίες μεταφέρονται αυτοδίκαια, όπως λέει το νομοσχέδιο, στον δήμο, όμως όχι και το προσωπικό, γιατί η κατανομή θα γίνει με απόφαση του γραμματέα της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης.

Η δε κατάργηση των σχολικών επιτροπών συνοδεύεται με την ανάθεση του όλου έργου της συντήρησης των σχολικών κτιρίων και αναγκών στους διευθυντές, που εξαιτίας της υποχρηματοδότησης θα αναγκαστούν να αναζητούν χορηγούς, υλοποιώντας έτσι το σχετικό νομοσχέδιο της πρώην υπουργού Παιδείας Κεραμέως.

Ακόμα, ως επιστέγασμα στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία κόμβου παρακολούθησης για τη χάραξη πολιτικών και την παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιδόσεων των ΟΤΑ με βάση την πολιτική του κόστους - οφέλους.

Ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει

Η υπουργός Εσωτερικών Ν. Κεραμέως με δυο λόγια έδωσε το στίγμα του νομοσχεδίου, που το χαρακτήρισε «τομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», λέγοντας πως ο στόχος του είναι «να στηρίξει την οικονομία, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο, να εξυγιάνει δομές και διαδικασίες», όροι που σίγουρα δεν αφορούν τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά την θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Ανέφερε ότι η κατάργηση των ΝΠΔΔ είναι «εξορθολογισμός» που θα οδηγήσει σε «οικονομίες κλίμακας» και πρόσθεσε δείχνοντας ποιο είναι το διακύβευμα πως οι αιρετοί σε όλη την ΕΕ «συμβάλλουν σημαντικά στον μακροπρόθεσμο μετασχηματισμό των κοινωνιών μας, ενισχύουν τη συνοχή, συμμετέχουν στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση»...

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε κατά του νομοσχεδίου, με τις διαφωνίες του να επικεντρώνονται, όπως ανέφερε η εισηγήτριά του Π. Πούλου, στην απαξίωση «του ευρωπαϊκού χάρτη της τοπικής αυτονομίας», δηλαδή την πλήρη απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ, εμπορευματοποιώντας τα πάντα και χαρατσώνοντας ακόμα περισσότερο τον λαό. Κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση για «θεσμική κατεδάφιση των δύο πιο προοδευτικών και εμπνευσμένων μεταρρυθμίσεων στην αυτοδιοίκηση, του "Καλλικράτη" και του "Κλεισθένη 1" και μάλιστα πρόχειρα, χωρίς την απαιτούμενη διαβούλευση», όταν πρόκειται για συνέχεια αυτών των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ακόμα ότι η κατάργηση των ΝΠΔΔ γίνεται «χωρίς να έχετε προχωρήσει σε αξιολόγηση των ίδιων των δομών».

Κατά αναμενόταν να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ, με την κυριότερη διαφωνία του να είναι η έλλειψη διαβούλευσης, η Ελ. Λύση ζητώντας «ακομμάτιστη τοπική αυτοδιοίκηση», η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας με ορισμένες διαφωνίες στα επιμέρους. Το φασιστικό μόρφωμα «Σπαρτιάτες» δεν είχε διευκρινίσει την ψήφο του, αν και συμφωνούσε με τα πιο καίρια σημεία του νομοσχεδίου όπως η δημιουργία των υπερ-οργάνων και η κατάργηση των ΝΠΔΔ.

Εχετε την ίδια στρατηγική

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, αφού επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «είναι η συνέχεια των παρεμβάσεων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, που διαμορφώνει τους δήμους και τις Περιφέρειες σε ακόμα πιο εχθρικούς μηχανισμούς απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα», στη συνέχεια ανέδειξε πως «δεν είναι τυχαία η πλήρης ταύτιση αυτών των δυνάμεων στην Τοπική Διοίκηση. Επιβεβαιώνεται εξάλλου και από τα αλισβερίσια, τις αλληλοστηρίξεις μπροστά στις εκλογές. Σας ενώνει η ίδια στρατηγική, η διασφάλιση των κερδών των λίγων και όχι οι ανάγκες των πολλών. Προτεραιότητά σας η επιχειρηματικότητα και εδώ προχωράτε ενιαία».

Για το νομοσχέδιο σχολίασε ανάμεσα σε άλλα πως με τις ρυθμίσεις του «αλλοιώνεται περαιτέρω η επιλογή του λαού - δεν είναι η ώρα, βέβαια, να αναλύσουμε πώς διαμορφώνεται αυτή - κατασκευάζοντας ακόμα πιο πλαστή πλειοψηφία για παντοδύναμη δημοτική και περιφερειακή αρχή, που θα υλοποιεί απρόσκοπτα τους κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς σχεδιασμούς», προσθέτοντας πως «λέμε ότι αλλοιώνεται περαιτέρω, γιατί, εκτός του εκλογικού νόμου, που ανακηρύσσει παντοδύναμη τη δημοτική αρχή με 43% - μειοψηφία δηλαδή στον λαό - θεσπίζει το υπερ-όργανο, τη Δημοτική Επιτροπή, με κρίσιμες αρμοδιότητες, τις οποίες αφαιρεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο έχει τα τρία πέμπτα η παράταξη του δημάρχου. Ούτε αυτούς εμπιστεύεστε» σημείωσε.

Ο λαός να χρησιμοποιήσει το όπλο της ψήφου

Στη σύμπλευση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιπών αστικών κομμάτων αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, λέγοντας ότι οι κοινές κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις τους έχουν αποτέλεσμα να αλληλοϋποστηρίζονται σε δεκάδες δήμους της χώρας με κοινούς υποψηφίους.

Τόνισε ότι η αντιπαράθεση μεταξύ τους είναι ψευδεπίγραφη και με αυτήν προσπαθούν να συγκαλύψουν τη συμφωνία τους στις αντιλαϊκές στρατηγικές κυβερνήσεων και ΕΕ, αλλά και το αλισβερίσι που έχουν μεταξύ τους σε δήμους και κοινότητες.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σε 217 ψηφοδέλτια με υποψήφιο δήμαρχο της ΝΔ, τα 70 τα στηρίζουν από κοινού ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, 12 στηρίζει μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ και 55 στηρίζει το ΠΑΣΟΚ.

Αντίστοιχα σε ψηφοδέλτια με υποψήφιο δήμαρχο από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα 28 τα στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, τα 7 η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τα δύο η ΝΔ μόνη της.

Αυτές οι συσπειρώσεις δεν έγιναν τους τελευταίους δύο μήνες, ανέφερε και πρόσθεσε: «Είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής που εφαρμόζεται σε δήμους και Περιφέρειες, όλοι αυτοί οι υποψήφιοι έχουν δώσει εξετάσεις στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, συμφωνούν με την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, τη λογική της ανταποδοτικότητας, της υποχρηματοδότησης από το κράτος, συμφωνούν με την ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών, τις ΣΔΙΤ, την εργασιακή ομηρία των εργαζομένων».

Απηύθυνε το κάλεσμα ο λαός «να χρησιμοποιήσει το όπλο της ψήφου, να καταδικάσει τις αντιλαϊκές πολιτικές» στηρίζοντας το ρεύμα αμφισβήτησης αυτής της πολιτικής, ενισχύοντας τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου