Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Κοινός τόπος

 

«Εχουμε λοιπόν κοινό τόπο να συνεννοηθούμε, αλλά οι πολιτικές πρακτικές και οι επιλογές που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η κυβέρνηση της ΝΔ, υπονομεύουν και τις υποδομές και την ασφάλεια των πολιτών», έλεγε τη Δευτέρα ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ Καραμέρος σε ραδιοφωνική εκπομπή, με τον Λαζαρίδη της ΝΔ να στάζει μέλι, απαντώντας ότι «άκουσα κάποιες προτάσεις οι οποίες στην κουβέντα που έχουν ανοίξει θα προσφέρουν θετικά». Η «κουβέντα» αφορούσε τις υποδομές και οι «σοβαρές προτάσεις» τα σχέδια της «πράσινης ανάπτυξης», για τα οποία - όπως με λύπη του διαπίστωνε ο Καραμέρος - «είναι ανέτοιμο το πολιτικό και αυτοδιοικητικό προσωπικό», ενώ και η προεκλογική νομοθεσία για τους ΟΤΑ «δεν βοηθάει». Με άλλα λόγια: «Κοινός τόπος» είναι το κριτήριο του κόστους - οφέλους, με το οποίο γίνονται οι υποδομές, την ώρα που χέρι - χέρι κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση χαρατσώνουν άγρια το λαό για τις υποτιθέμενες «πράσινες» προδιαγραφές, ενώ προχωράνε και σε νέα εγκλήματα σε βάρος της Υγείας και του περιβάλλοντος, όπως με την «πράσινη» καρκινογόνα καύση σκουπιδιών. Για όλα αυτά, η κυβέρνηση σπεύδει να «στεγανοποιήσει» τον αντιλαϊκό σχεδιασμό με το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, αλλά και με δημοτικές και περιφερειακές αρχές σε ρόλο «τροχονόμου» πακέτων για τους επιχειρηματικούς ομίλους και «κόφτη» των λαϊκών αναγκών. Γι' αυτό, ο μόνος τρόπος να βγουν οι λαϊκές ανάγκες μπροστά είναι την Κυριακή να χάσουν όλοι αυτοί το έδαφος κάτω απ' τα πόδια τους, με πολύ πιο ισχυρή «Λαϊκή Συσπείρωση» και εκλεγμένους αγωνιστές στο πλευρό του λαού.

Εισηγμένες

Τις πενταροδεκάρες που προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για μισθούς και συντάξεις διαφημίζουν η κυβέρνηση και τα επιτελεία της, επιχειρώντας μάταια να ...ασπρίσουν τη μαυρίλα της αντιλαϊκής πολιτικής που κλιμακώνεται σε όλα τα μέτωπα. Οι «αυξήσεις» βέβαια, ακόμα κι αν τελικά δοθούν, δεν αναπληρώνουν ούτε στο ελάχιστο τις μεγάλες απώλειες στο λαϊκό εισόδημα, για τις οποίες ευθύνονται οι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ενώ θα εξανεμιστούν πριν καν φτάσουν στην τσέπη, εξαιτίας της αύξησης των φορών, των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά κ.τ.λ. Στους εργαζόμενους λοιπόν και στους άλλους βιοπαλαιστές πουλάνε φούμαρα ότι όσο αυξάνεται ο πλούτος που παράγουν με τον ιδρώτα τους, τόσο θα μεγαλώνει και το δικό τους μερτικό, ενώ κάποιοι άλλοι εισπράττουν ...τοις μετρητοίς τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων. Είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που για άλλη μια χρονιά καταγράφουν τεράστια κερδοφορία, σε συνθήκες μάλιστα εξοντωτικής ακρίβειας για τα λαϊκά στρώματα. Οπως για παράδειγμα οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, που το πρώτο εξάμηνο «βγαίνουν» κερδοφόρες σε ποσοστό 80%, καταγράφοντας κύκλο εργασιών 44,56 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 4,86 δισ. ευρώ, με προοπτική να ξεπεράσουν τα 9 δισ. μέχρι το τέλος του χρόνου. Σ' αυτούς απευθύνεται ο πρωθυπουργός όταν διαβεβαιώνει ότι θα κλιμακώσει την αντιλαϊκή επίθεση έχοντας στο πλευρό του περιφερειάρχες και δημάρχους, που ανεξάρτητα από πολιτικές καταβολές θα «συνεργάζονται αρμονικά» με την κυβέρνηση. Γι' αυτό στις 8 Οκτώβρη η απάντηση στην κάλπη πρέπει να γράφει «Λαϊκή Συσπείρωση», για να χαμογελάει ο λαός και όχι οι ...εισηγμένες και τα κόμματά τους την επόμενη μέρα.


Κακαρίσματα

Την ετοιμότητα της Ελλάδας «να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης» για τη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία, με τη διάθεση λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας και ειδικά της Αλεξανδρούπολης, μετέφερε ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης, στο προχτεσινό άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που για «συμβολικούς λόγους» συνεδρίασε στο Κίεβο. Το συμβούλιο διακήρυξε για άλλη μια φορά «την αμέριστη στήριξη στην Ουκρανία και την αλληλεγγύη στον αγώνα του ουκρανικού λαού», προϊδεάζοντας για νέες παρτίδες οπλικών και άλλων συστημάτων, με στόχο να στηριχτεί το Κίεβο στη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Η Αλεξανδρούπολη και συνολικότερα η Β. Ελλάδα μπαίνουν ολοένα και περισσότερο στο κάδρο αυτής της σύγκρουσης, είτε ως κόμβος στη μεταφορά ΝΑΤΟικού στρατιωτικού υλικού, είτε ως πύλη εισόδου του αμερικανικού LNG, που αντικαθιστά το ρωσικό φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές και τώρα ως «εναλλακτικός» δρόμος για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, στις οποίες η Ρωσία απέσυρε τη συναίνεσή της και αποχώρησε από τη συμφωνία με την Ουκρανία και την Τουρκία. Για τους κινδύνους αυτής της βαθιάς εμπλοκής, δεν θα ακούσει κανείς τίποτα από τους εκπροσώπους όλων των αστικών κομμάτων, ειδικά σε δήμους και Περιφέρειες που «φιλοξενούν» ΝΑΤΟικές υποδομές. Αντίθετα, πλειοδοτούν κι από πάνω, διαφημίζοντας «οφέλη» όπως η αύξηση στην παραγωγή και πώληση ...αυγών! Ομως «αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννάν οι κότες» των μεγάλων κινδύνων για τον λαό, που μόνο το ΚΚΕ αναδεικνύει και καλεί να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου την Κυριακή.


Αυτοί έλειπαν...

Αυτοί έλειπαν. Διάφοροι όψιμοι ...αντικαπιταλιστές του ΝΑΡ που έτρεξαν να βάλουν πλάτη στο μπλοκ των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ασκώντας άθλια πολεμική στην αγωνιστική δημοτική αρχή Πάτρας. Μέσω του «ΠΡΙΝ», λοιπόν, πετάνε σπόντες στα μουλωχτά, ότι η δημοτική αρχή «κινείται στα όρια της χρηστής διαχείρισης», για να την συκοφαντήσουν ως «συστημική» δύναμη και να την παρουσιάσουν ως «μια από τα ίδια» για τον λαό της Πάτρας. Ποιοι τα λένε αυτά; Οι ίδιοι που κάτω από «αντικαπιταλιστικά» συνθήματα κρύβουν προτάσεις «μεταβατικής» διαχείρισης - μεταρρύθμισης του συστήματος. Αυτοί που καλλιεργούσαν αυταπάτες ακόμη και για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα το παίζουν επικριτές της αγωνιστικής δημοτικής αρχής Πάτρας! Δεν τους βγαίνει η «σούπα» και δεν λένε ούτε με ποιους τάσσονται τελικά στον δήμο! Ξεπερνούν ακόμα και τα όρια της γελοιότητας, όταν ισχυρίζονται ότι η δημοτική αρχή «έχει συμβάλει στον ακρωτηριασμό του κινήματος στην πόλη»!!! Καμιά εμπιστοσύνη! Ο λαός δεν τρώει κουτόχορτο! Ξέρει ποιοι ήταν, είναι και θα είναι σταθερά μαζί του, απ' όποια θέση κι αν βρίσκονται. Βλέπει όμως και ποιοι πολεμούν με ομοβροντία τη δημοτική αρχή και το ΚΚΕ, επειδή δεν τα δίπλωσε, παλεύει σταθερά για τα συμφέροντα και τα δίκια του λαού, μαζί με τον λαό, σε σύγκρουση με την πολιτική που απαξιώνει ολοένα και περισσότερο τις ανάγκες του. Μια είναι η απάντηση λοιπόν: Δημοτική αρχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ξανά με δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη και όσο πιο ψηλά το ψηφοδέλτιό της στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Σωτήρη Παρίση! Για δυνατό τον λαό και ακόμα πιο δυνατούς τους αγώνες του την επόμενη μέρα!

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου