Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ Διαπιστευτήρια στον ΣΕΒ με παραλήρημα ταξικής συνεργασίας

 

Eurokinissi

Με τον ζήλο του νεοφώτιστου και με μια ομιλία που εύκολα θα μπορούσε να εκφωνήσει και ο Κυρ. Μητσοτάκης λίγη ώρα μετά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης κατέθεσε χτες τα διαπιστευτήριά του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Απ' το βήμα της προχώρησε σε ένα παραλήρημα ταξικής συνεργασίας, περιγράφοντας το όραμά του για μια κοινωνία όπου οι εργάτες θα αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους σαν ...συνεργάτες των εργοδοτών και θα πληρώνονται με μετοχές ώστε να «ευθυγραμμίζονται με την επιτυχία της επιχείρησης»!

Περιγράφοντας το «επόμενο στάδιο» στην προδιαγεγραμμένη και ανεπίστρεπτη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στ. Κασσελάκης δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει στο επόμενο στάδιο της ιστορικής του πορείας, μιας σύγχρονης αριστεράς που δεν δαιμονοποιεί τη λέξη κεφάλαιο αλλά τη βλέπει ως ένα εργαλείο για την ευημερία, για μείωση των ανισοτήτων μέσω μιας ισχυρής ανάπτυξης», μπαίνοντας μπροστάρης για την υποταγή των εργαζομένων στους στόχους του κεφαλαίου με «ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο όπου οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη της επιχείρησης», θα αγωνιούν δηλαδή και θα βάζουν πλάτη για τα κέρδη του αφεντικού τους.

Αναμασώντας τον μύθο της «καπιταλιστικής ανάπτυξης για όλους», έφτασε να παρουσιάζει το κεφάλαιο ως «ένα «εργαλείο επ' ωφελεία όλων», το οποίο ο ίδιος ως «πρόεδρος μιας αριστερής παράταξης» και «αριστερός επιχειρηματίας» συμπονά για «την αξία του ρίσκου που παίρνει κάθε μέρα» και γι' αυτό σκοπεύει να διευκολύνει με προτάσεις όπως για την πληρωμή των εργαζομένων με μετοχές.

Είπε συγκεκριμένα πως «από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσα τις πολιτικές σκέψεις και προτάσεις μου... μίλησα ρητά για την ανάγκη καθιέρωσης των stock options προς επίτευξη συμπεριληπτικής ανάπτυξης (...) Αναφέρθηκα, δηλαδή, στη θεσμική παρότρυνση συμμετοχής των εργαζομένων στο μετοχικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης. Ετσι ώστε να συμμετέχουν στην υπεραξία που προέρχεται από την απόδοση της επιχείρησης - και από τις επιλογές της διοίκησης αλλά και από τον μόχθο της εργασίας. Αυτό σημαίνει έμπρακτη ΣΥΝ-εργασία», χαρακτηρίζοντας αυτή την πρόταση «τεράστια κοινωνική τομή, ίσως τη μεγαλύτερη στην ανάπτυξη της χώρας, και είναι και good business, γιατί ο εργαζόμενος θα ευθυγραμμίζεται με την επιτυχία της επιχείρησης και θα καταβάλλει το επιπλέον χιλιόμετρο που χρειάζεται για το συνολικό όφελος όλων».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηρίξουμε ένα τέτοιο πλαίσιο. Φυσικά διευκολύνοντας το νομικό πλαίσιο. Αλλά και στηρίζοντας με φορολογικά κίνητρα και λογιστικές πρακτικές την καταχώρηση των stock options στα έξοδα μισθοδοσίας», με επιπλέον δηλαδή φοροαπαλλαγές και κίνητρα στους μεγαλοεπιχειρηματίες, για να... απαλλάσσονται από τη μισθοδοσία και το «κόστος» της!

Κατά τ' άλλα σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά κινήθηκε στη γνωστή ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος τη «θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας». Δηλαδή, η δέσμευσή του απέναντι στον ΣΕΒ είναι ότι απορρίπτει κάθε διεκδίκηση των εργαζομένων για κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων που πρωταγωνιστούν στις «εργολαβίες», κάνοντας λόγο ουσιαστικά για «εξορθολογισμό», ώστε να συνεχίζει να υπηρετείται η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα είναι για τους εργαζόμενους και η θέση του για «ένταξη στην οικεία κλαδική σύμβαση όλων των εργαζομένων με όποια σχέση εργασίας και αν εργάζονται», τη στιγμή που το 75% των μισθωτών έτσι κι αλλιώς δεν έχουν κλαδική ή επιχειρησιακή σύμβαση, πραγματικότητα στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση συνέβαλε αποφασιστικά διατηρώντας και ενισχύοντας τους αντεργατικούς μνημονιακούς νόμους.

Οσο για τις διαβεβαιώσεις για «αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών» ή την «ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου» που ρυθμίζει την εργασία από απόσταση ως μισθωτή εργασία και μάλιστα «με σεβασμό στις συμβάσεις εργασίας», τα ίδια οι εργαζόμενοι είχαν ακούσει και με τις σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, που όμως, όπως αναμενόταν, διαιώνισαν και ενίσχυσαν το καθεστώς ανασφάλειας και ευελιξίας.

Στην πραγματικότητα και με τις γενικόλογες αυτές τοποθετήσεις δεσμεύτηκε εκ νέου στους μεγαλοεπιχειρηματίες ότι θα συνεχίσουν να έχουν στη διάθεσή τους ένα πλούσιο «μενού» εργασιακών σχέσεων - λάστιχο, με τον Στ. Κασσελάκη να ξεκαθαρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται κάθε διεκδίκηση των συνδικάτων για πραγματική προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις, για σταθερή και πλήρη εργασία, για ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατάργηση όλου του αντεργατικού μνημονιακού πλαισίου. Για όλα εκείνα δηλαδή για τα οποία δεν είπε λέξη.

Αντίθετα, λαλίστατος ήταν σε όλες τις υπόλοιπες προτάσεις προς διευκόλυνση του κεφαλαίου, δεσμευόμενος ενώπιον του ΣΕΒ για ρύθμιση χρεών, φτηνή Ενέργεια, για γρήγορες άδειες και γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, για άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, για στήριξή τους με «ζεστό» χρήμα μέσα από κλαδικές βιομηχανικές πολιτικές κ.ά.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου