Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Δεν μαζεύεται

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ «καταδικάζει απερίφραστα» την επίθεση και «εκφράζει την αλληλεγγύη του» στο Ισραήλ. Αυτή η ανακοίνωση - μνημείο, που στέλνει «στο πυρ το εξώτερον» τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στην κατοχή και το δικαίωμά του να έχει πατρίδα, έγραψε και δεν ξεγράφει. Είναι η κατάπτυστη υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωατλαντικό ανακοινωθέν καταδίκης του λαού της Παλαιστίνης, που δίνει το «πράσινο φως» στο κράτος - δολοφόνο να τον μακελέψει για άλλη μια φορά, όπως ήδη γίνεται με τους βομβαρδισμούς της Γάζας και την προετοιμασία χερσαίας επίθεσης. Το ίδιο ισχύει βέβαια με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με το αμερικανοΝΑΤΟικό «δόγμα» στην περιοχή. Οποια προσπάθεια κι αν κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εκ των υστέρων να τα «μαζέψει» και να εμφανιστεί ως αλληλέγγυος τάχα με τον Παλαιστινιακό λαό, μόνο αηδία και αποστροφή προκαλεί. Οπως είπε άλλωστε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αρβανίτης τις προάλλες στην ΕΡΤ, «πάνω απ' όλα, τα εθνικά ζητήματα» της Ελλάδας! Που σημαίνει ότι «κάνουν πλάτες» στο Ισραήλ για να μην κινδυνεύσει ο ρόλος της ελληνικής αστικής τάξης ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή και ως ευρωατλαντικής γέφυρας προς τις χώρες του Κόλπου, μέχρι και την Ινδία. Και μιας και το 'φερε η συζήτηση: Τι θα γίνει με εκείνη την ομόφωνη απόφαση της Βουλής από το 2015 για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης; Για πόσα ακόμα χρόνια θα την κρατούν χωμένη στα συρτάρια τους η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι, προς μεγάλη ικανοποίηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών συμμάχων τους;

Πόλεμος

Ο 15ος οικοδόμος που σκοτώνεται στο μεροκάματο από την αρχή της χρονιάς ήταν αυτός που έπεσε νεκρός σε μεγάλο εργοτάξιο στην Ειδομένη. Μιλάμε για ένα πραγματικό μακελειό, με κοντά δύο νεκρούς εργάτες τον μήνα μόνο στα γιαπιά. Αν προσθέσουμε τους δεκάδες νεκρούς σε άλλους χώρους δουλειάς, γίνεται φανερό ότι η εργατική τάξη αντιμετωπίζει έναν «ακήρυχτο πόλεμο» από κυβέρνηση - κράτος - εργοδοσία. Η άθλια αυτή κατάσταση, που πάει από το κακό στο χειρότερο σε όλα τα κράτη - μέλη, υποχρεώνει ακόμα και το εργοδοτικό - συνδικαλιστικό παραμάγαζο της ETUC να ομολογήσει ότι οι έλεγχοι από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας μειώθηκαν σε όλη την ΕΕ κατά 500 χιλιάδες, με τους θανάτους εργατών από «ατυχήματα» να φτάνουν τους 1.247 μέσα σε μόλις δύο χρόνια, όσος ο πληθυσμός μια μικρής πόλης! Δεν φταίει λοιπόν ότι μαζεύτηκαν πολλές «κακές ώρες», ούτε ότι ξαφνικά η εργατική τάξη έγινε ...απρόσεκτη. Φταίει ότι τα κέρδη των ομίλων «απαιτούν» όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση, όλο και περισσότερο πόνο, όλο και περισσότερο αίμα. Φταίει ότι τα μέτρα προστασίας θεωρούνται «κόστος» και διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να δουλεύουν ατελείωτες ώρες σε καθεστώς εντατικοποίησης, με την κατάσταση να προδιαγράφεται ακόμα χειρότερη μετά τον πρόσφατο νόμο - έκτρωμα της κυβέρνησης. Αυτά πληρώνει και με τη ζωή της η εργατική τάξη, επιβεβαιώνοντας ότι το δίλημμα σε κάθε μάχη που δίνει είναι «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»!


Ψάχνουν...

Και τώρα ...ΠΑΣΟΚ! Αυτό είναι το σύνθημα που έχουν ρίξει από το βράδυ της Κυριακής ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του μπροστά στον β' γύρο των εκλογών, πουλώντας φούμαρα περί «προοδευτικών μετώπων» απέναντι στη ΝΔ. Στον δήμο της Αθήνας, μάλιστα, η συνεργασία φαίνεται πως ήταν «ψημένη» από καιρό, με τον Κ. Ζαχαριάδη να ανακοινώνει άμεσα τη στήριξη στον Δούκα του ΠΑΣΟΚ. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, άρχισαν ξανά τις γνωστές ΠΑΣΟΚιές, ότι με άκυρο ή λευκό στον β' γύρο «το ΚΚΕ κλείνει το μάτι στους υποψηφίους της ΝΔ»! Για τέτοια σαπίλα και ναφθαλίνη μιλάμε. Μόνο που το ...αντιδεξιό τους μέτωπο έχει κοντά ποδάρια, αφού τόσο η παράταξη του ΠΑΣΟΚ όσο και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Αθήνας έβαλαν πλάτη σε κρίσιμες αποφάσεις της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη, που έκαναν κόλαση τη ζωή των Αθηναίων, όπως ο «μεγάλος περίπατος» των επιχειρηματικών συμφερόντων στο κέντρο της πόλης. Ολοι μαζί συναντιούνται στο «όραμα» για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος που λέγεται Αθήνα και καταδικάζει τους κατοίκους της σε περίκλειστες γειτονιές, σε πανάκριβη στέγη, σε χαράτσωμα χωρίς προηγούμενο, για να απαλλάσσονται μεγαλοξενοδόχοι και επισιτιστικά μεγαθήρια.


... το νήμα

Βιάζεται λοιπόν να ξαναπιάσει δουλειά το «προοδευτικό μέτωπο» ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, είτε ως νέα δημοτική αρχή, που θα πιάσει το νήμα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, είτε ως ...αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση στον Μπακογιάννη. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, η θέση του λαού είναι μαζί με το ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που ενισχυμένη από τις εκλογές θα συνεχίσει να δίνει από καλύτερες θέσεις τη μάχη για τα πραγματικά του συμφέροντα.


Αβρεχτη

«Κυριαρχία της ΝΔ» και άλλα παρόμοια αναμασούν τα αστικά επιτελεία, που πριν τις εκλογές μιλούσαν για «αυτοδιοικητικούς» υποψήφιους, σε μια προσπάθεια να στρεβλώσουν τα κριτήρια ψήφου, να κρύψουν τον ρόλο που παίζει η Τοπική Διοίκηση ως το «μακρύ χέρι» του αντιλαϊκού κράτους και των κυβερνήσεων, να κουκουλώσουν τους δεσμούς με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, που έβαλαν ξανά τη σφραγίδα τους σε μια σειρά δήμους και Περιφέρειες. Οσο κι αν προσπαθούν όμως να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα ως επιβεβαίωση ή και αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής, όσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ «κάνει πλάτες» σ' αυτήν την προπαγάνδα με τον «οδυρμό» του για το αποτέλεσμα και τα ξαναζεσταμένα «αντιδεξιά» μέτωπα, με τίποτα δεν μπορεί να κρυφτεί ότι απέναντι σε όλους αυτούς και στην αντιλαϊκή πολιτική τους, σχεδόν μισό εκατομμύριο κόσμου, 80.000 περισσότεροι από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιούνη, διάλεξαν το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίζει το ΚΚΕ, για να στείλουν μήνυμα ανάτασης και αγώνα, ενώ η μάχη συνεχίζεται για την εκλογή κομμουνιστών δημάρχων σε μια σειρά μεγάλους δήμους. Οσο λοιπόν κι αν ο συσχετισμός παραμένει αρνητικός για τον λαό και τα πραγματικά του συμφέροντα, η ενίσχυση του ΚΚΕ και η εκλογή περισσότερων υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αποτελούν εγγύηση ότι η αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση, με τη στήριξη των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και των εκλεκτών τους σε δήμους και Περιφέρειες, δεν θα περάσει «άβρεχτη» αλλά την επόμενη μέρα θα βρει απέναντί της ακόμα περισσότερες εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου