Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Βόμβα έτοιμη να εκραγεί

 

Βόμβα έτοιμη να εκραγεί είναι για άλλη μια φορά η Μέση Ανατολή, με τους συνήθεις υπόπτους - το Ισραήλ και τους Ευρωατλαντικούς συμμάχους του - να βάζουν φωτιά σε όλη την περιοχή για να υπερασπιστούν την εγκληματική κατοχή, τα συμφέροντα και τους επικίνδυνους για τους λαούς αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Η δήλωση Νετανιάχου ότι η στρατιωτική επιχείρηση που ετοιμάζει το Ισραήλ «θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή», σε συνδυασμό με όσα ήδη συμβαίνουν στην πολύπαθη Γάζα, με περισσότερους από 2.800 νεκρούς μέσα σε μια βδομάδα, προϊδεάζουν για κλιμάκωση χωρίς προηγούμενο σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και απειλούν να σύρουν ολόκληρη την περιοχή στο χάος του πολέμου και της καταστροφής, με απρόβλεπτες διαστάσεις, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που μαίνονται και κλιμακώνονται σε μια σειρά μέτωπα.

* * *

Ο κίνδυνος διάχυσης του πολέμου είναι μεγαλύτερος από ποτέ τα τελευταία χρόνια και αποτυπώνεται στα καθημερινά επεισόδια, στην ανταλλαγή απειλών και τελεσιγράφων ανάμεσα στο Ισραήλ και σε άλλα κράτη της περιοχής. Ενδεικτικά, παράλληλα με την προετοιμασία του ισραηλινού στρατού να εισβάλει στη Γάζα καταγράφονται τα εξής:

  • Πολεμικά επεισόδια στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ, με εκατέρωθεν «προειδοποιήσεις» και στρατιωτικές προετοιμασίες.
  • Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, με αποκορύφωμα τις επιθέσεις της περασμένης βδομάδας στα αεροδρόμια Δαμασκού και Χαλεπίου, ενόψει της σχεδιαζόμενης επίσκεψης του Ιρανού ΥΠΕΞ. Θυμίζουμε ότι στη Συρία συγκεντρώνονται με αντιτιθέμενα συμφέροντα στρατιωτικές δυνάμεις και βάσεις από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Τουρκία (σε συνεργασία με την κυβέρνηση Ασαντ, κουρδικές δυνάμεις και δυνάμεις τζιχαντιστών αντίστοιχα), ενώ καταγράφονται αερομαχίες αμερικανικών και ρωσικών αεροσκαφών, μέχρι και κατάρριψη τουρκικού drone από τις ΗΠΑ!
  • Δύο αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ έχουν «κλειδώσει» την Ανατολική Μεσόγειο - το ένα βρίσκεται ήδη ανοιχτά της Γάζας - με συνοδεία πλήθους πολεμικών πλοίων. Μοίρες μαχητικών αεροσκαφών είναι διεσπαρμένες και σε κατάσταση ετοιμότητας σε βάσεις της περιοχής. Οι ΗΠΑ στέλνουν πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στο ήδη πάνοπλο Ισραήλ, όχι μόνο για τη χερσαία εισβολή στη Γάζα αλλά και για το ενδεχόμενο να υπάρξει κλιμάκωση και διάχυση του πολέμου, «φωτογραφίζοντας» το Ιράν, τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ κ.ά.
  • Πρόσθετες αεροναυτικές δυνάμεις στην περιοχή στέλνει και η Βρετανία.
  • Το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις «τα χέρια όλων των πλευρών στην περιοχή βρίσκονται στη σκανδάλη». Πραγματοποιεί επαφές με άλλα κράτη της περιοχής και διαμηνύει σε ΗΠΑ και Ισραήλ ότι «δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια» και ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης, ειδικά στην περίπτωση που το Ισραήλ ξεκινήσει χερσαία επέμβαση στη Γάζα.
  • Πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, εκτοπισμένοι μέσα στη Γάζα από τα ισραηλινά τελεσίγραφα και τους βομβαρδισμούς, εντείνουν την πίεση στην Αίγυπτο για άνοιγμα των συνόρων, καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο σχεδιασμοί που μυρίζουν ακόμα περισσότερο μπαρούτι, για εκτοπισμό όλων των Παλαιστινίων της Γάζας προς την Αίγυπτο.
* * *

Μέσα σ' αυτό το εκρηκτικό σκηνικό, και μόνο η συμμετοχή ελληνικών φρεγατών στην αμερικανοΝΑΤΟική ναυτική δύναμη που αναπτύσσεται στην Ανατ. Μεσόγειο είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη εξέλιξη, που βαραίνει τόσο την κυβέρνηση όσο και τα άλλα κόμματα, κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή τις δυνάμεις εκείνες που οικοδόμησαν και στηρίζουν τη στρατηγική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, αναλαμβάνουν αναβαθμισμένες αποστολές για λογαριασμό των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων σε Ανατ. Μεσόγειο και Μέση Ανατολή και διαθέτουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές, με πρώτη και καλύτερη τη βάση της Σούδας, για την υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, όπως τώρα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, που σφαγιάζεται από τον στρατό του Ισραήλ. Τα κροκοδείλια δάκρυα για την «έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή» και οι θεατρινισμοί σε ρόλο ειρηνοποιού δεν πείθουν κανέναν, όταν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι έχουν ταχθεί αναφανδόν με το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», καταδικάζοντας το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να αγωνίζεται για να έχει πατρίδα, την οποία άλλωστε ούτε οι ίδιοι αναγνωρίζουν, αρνούμενοι να εφαρμόσουν την ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής από το 2015, προς ικανοποίηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών συμμάχων τους.

* * *

Μόνη ασπίδα προστασίας στον παλαιστινιακό λαό και στον αγώνα του ενάντια στην κατοχή, μοναδική ελπίδα για τους λαούς όλου του κόσμου που αγωνίζονται, είναι η γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη, που για μια ακόμα φορά έδειξε τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Οι μαζικές διαδηλώσεις σε μεγάλες δυτικές πρωτεύουσες, ακόμα και στις ΗΠΑ, η καθολική καταδίκη της ισραηλινής κατοχής και επιθετικότητας από τα λαϊκά κινήματα σε όλο τον κόσμο, δείχνουν τη δύναμη που έχουν οι λαοί και ταυτόχρονα τον μόνο δρόμο που μπορεί να βάλει εμπόδια, να δώσει απάντηση στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα και τους σχεδιασμούς. Σ' αυτόν τον αγώνα πρωτοστατούν στη χώρα μας το ΚΚΕ, οι δυνάμεις του στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, εκατοντάδες σωματεία και φορείς, χιλιάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, με πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και καταδίκης των εγκλημάτων του Ισραήλ και των συμμάχων του. Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις αυτής της βδομάδας, με κορύφωση το μεγάλο συλλαλητήριο αύριο στην Αθήνα, μπορούν και πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση και στα κόμματα - στυλοβάτες των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών: Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης και στον αγώνα του ενάντια στην κατοχή, καμία εμπλοκή - καμία συμμετοχή της Ελλάδας στο έγκλημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου