Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Αμάσητη... «ενημέρωση»

 

Αμάσητη αναπαράγουν τα ελληνικά ΜΜΕ - και πρώτα απ' όλα η ΕΡΤ - την προπαγάνδα από τα ισραηλινά και ευρωατλαντικά επιτελεία, καθώς κλιμακώνεται η σφαγή των Παλαιστινίων και προετοιμάζεται η χερσαία επέμβαση στη Γάζα. Στα ρεπορτάζ για τον πόλεμο κάνουν θραύση ορισμένα βίντεο που διακινούνται και δραματοποιούνται από τις επίσημες υπηρεσίες του ισραηλινού στρατού, για να αποδείξουν την αγριότητα και την απανθρωπιά των Παλαιστινίων, προκειμένου να «ξεπλύνουν» την κατοχή και να δικαιολογήσουν την εξελισσόμενη σφαγή. Σε καμιά από αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει ένα πειστήριο επαλήθευσης, ούτε μπαίνουν στον κόπο οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι να αναζητήσουν την εγκυρότητά τους. Το ζήσαμε άλλωστε και τις πρώτες μέρες του πολέμου στην Ουκρανία, όπου σε παγκόσμια μετάδοση τα ΜΜΕ αναπαρήγαγαν εικόνες και ειδήσεις με μόνη πηγή το ...υπουργείο προπαγάνδας της κυβέρνησης Ζελένσκι, χωρίς καμιά διασταύρωση ή επαλήθευση (ποιος δεν θυμάται τη λεγόμενη «σφαγή της Μπούτσα» και τα ερωτήματα που ακόμα παραμένουν αναπάντητα;).

Για παράδειγμα, το βίντεο με τα μικρά παιδιά που φυλάκισαν τάχα σε κλουβιά οι Παλαιστίνιοι, αποδείχτηκε ότι είναι γυρισμένο μέρες πριν την έναρξη των επιχειρήσεων και κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τι ακριβώς δείχνει. Κατά τον ίδιο τρόπο, η Γερμανίδα τουρίστρια, που έγινε σύμβολο της αγριότητας των απαγωγέων και εκτελεστών της, αποδείχτηκε ότι ζει και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, όπως επιβεβαιώνει η οικογένειά της. Τα «αποκεφαλισμένα μωρά», για τα οποία μιλάει σε επίσημο βίντεο ο στρατός του Ισραήλ, προέκυψαν από «μαρτυρία» ενός και μοναδικού Ισραηλινού στρατιώτη που αναπαρήγαγε ως βεβαιότητα μια επίσης Ισραηλινή δημοσιογράφος, για να παραδεχτεί λίγο αργότερα το πόσο αδύναμη είναι η πηγή της. Τα ίδια ισχύουν και για τους βιασμούς ή τις μαζικές δολοφονίες στη μουσική εκδήλωση, όπου λέγεται ότι βρέθηκαν 260 πτώματα τρεις μέρες μετά την επίθεση, χωρίς να υπάρχει ένα βίντεο ή μια φωτογραφία που να το επιβεβαιώνει. Τι δείχνουν όλα αυτά; Οτι πάνω σε κατασκευασμένες ειδήσεις, που διασπείρουν και τα ελληνικά ΜΜΕ, το Ισραήλ και οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τα επικίνδυνα σχέδιά τους στην περιοχή, που στρέφονται σε βάρος όλων των λαών, και του ισραηλινού. Το ίδιο ισχύει και για την ελληνική κυβέρνηση, που κλιμακώνει την ελληνική εμπλοκή με τη συναίνεση όλων των άλλων κομμάτων, στέλνοντας μέχρι και φρεγάτα να περιπολεί με τον αμερικάνικο στόλο στα επικίνδυνα νερά της Ανατ. Μεσογείου.


Εικόνα απαξίωσης

Τη χειροτέρευση της εικόνας που υπάρχει σε χώρες της Ευρώπης για τη στρατιωτική συμμαχία με τις ΗΠΑ αποτυπώνει έρευνα του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ σε 14 ευρωπαϊκά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ. Η αρνητική γνώμη «για την εμπλοκή των ΗΠΑ στην ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης» αυξάνεται και βρίσκεται πλέον στο 29%. Συνολικά, οι θετικές γνώμες για τη διεθνή επιρροή των ΗΠΑ μειώθηκαν το 2023 κατά 4 μονάδες σε σχέση με το 2022. Μόλις το 35% των Βρετανών, το 31% των Γερμανών και το 25% των Γάλλων θεωρούν ότι τα επόμενα 5 χρόνια οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τον ηγετικό τους ρόλο, ενώ η «αξιοπιστία» των ΗΠΑ έπεσε 5% στη Γερμανία και την Ισπανία, αλλά και 15% στη Ρουμανία από το 2021. Τα ποσοστά αυτά είναι ακόμα μεγαλύτερα στους νέους μέχρι 24 ετών: «Οι νέοι είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίζουν ως θετική την παγκόσμια επιρροή των ΗΠΑ και πιστεύουν πως το ΝΑΤΟ είναι λιγότερο σημαντικό για την ασφάλεια της χώρας τους», σημειώνει η έρευνα και αποδίδει αυτήν την εικόνα στον παγιωμένο αντιαμερικανισμό στην Ευρώπη, στις «αποτυχημένες επεμβάσεις» σε Βιετνάμ, Ιράκ και Αφγανιστάν, όπως και στην κατάρρευση της Lehman Brothers, που συνδέθηκε με την παγκόσμια οικονομική κρίση. Τα ευρήματα της έρευνας αποτυπώνουν την όξυνση των αντιθέσεων στο εσωτερικό της ευρωατλαντικής συμμαχίας, αλλά και έως έναν βαθμό την απαξίωσή της από ευρύτερα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, γεννώντας ελπιδοφόρα προοπτική να πάρει πιο ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά η αντίθεση στην ευρωατλαντική συμμαχία.


Τέτοια σύμπτωση;

Ούτε μισή λέξη δεν έγραψαν οι χτεσινές εφημερίδες για τη συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Αθήνα. Τα ίδια Μέσα που δεν τους ξεφεύγει ούτε «τόνος» από τα κραυγαλέα ψέματα που διαχέει ο ισραηλινός στρατός, δεν πήραν χαμπάρι την επίσημη συνάντηση με τον πρέσβη της Παλαιστίνης. Προφανώς σε τέτοιες συνθήκες τα ...χαρτάκια με τις οδηγίες από τα διάφορα επιτελεία πάνε κι έρχονται στα αστικά ΜΜΕ, για να ακούγεται ...στερεοφωνικά η χυδαία προπαγάνδα που υπηρετεί τη γραμμή της κυβέρνησης και των συμμάχων της, του ισραηλινού κράτους. Με κάτι τέτοιες συμπτώσεις, όμως, καταρρέουν και τα προσχήματα. Κοινώς, συγκρατηθείτε, γιατί ...καρφώνεστε!


Ποιος;

«Ποιος έκανε mainstream τον ακραίο ρατσιστικό λόγο; Ποιοι προσπάθησαν να αναθεωρήσουν την ιστορία και να εφεύρουν τη θεωρία των δύο άκρων; Ποια μιντιακά συστήματα ξέπλυναν την ακροδεξιά ρητορική, ακόμη και τους νεοναζί;». Ολα αυτά τα αναρωτήθηκε - ποιος; - ο Τσίπρας, με τη νέα του ιδιότητα στο Συμβούλιο της Ευρώπης! Ο Τσίπρας που συγκυβέρνησε με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ. Που προεκλογικά συναντιόταν με λογής λογής ακροδεξιά απολειφάδια, όπως τον πρόεδρο της «κομμουνιστοφάγας» Ενωσης Αποστράτων στη Φλώρινα. Που επί ημερών του η δίκη των χρυσαυγιτών σερνόταν για χρόνια. Και που ως πρωθυπουργός προσυπέγραψε στο Σιμπίου τη θεωρία των «δύο άκρων», με την κατάπτυστη Διακήρυξη της ΕΕ που μιλούσε για «σιδηρούν παραπέτασμα»! Οσο κι αν προσπαθεί λοιπόν ο Τσίπρας να βγάλει τη σοσιαλδημοκρατία από το κάδρο του «ποιος;», με τίποτα δεν «ξεπλένεται» ο βρώμικος ρόλος της και γι' αυτό θα πρέπει ο λαός να τους γυρίσει ανεπίστρεπτα την πλάτη.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου