Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΑΒΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ Προκαλεί η κυβέρνηση λέγοντας ότι κάνει πρόβα στον πόλεμο!

 
Ως πρόβα πολέμου για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την ανάπτυξη της φρεγάτας «Υδρα» στον Κόλπο του Αντεν, όπως και αυτή της πυροβολαρχίας «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, δείχνοντας τους κινδύνους που εγκυμονούν για τον λαό η κλιμάκωση των ανταγωνισμών του κεφαλαίου για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους και η εμπλοκή εκεί της ντόπιας αστικής τάξης, στην προσπάθειά της να αρπάξει μερτικό από την καπιταλιστική λεία της ευρύτερης περιοχής.

Θυμίζουμε ότι προχτές το πρωί στη φρεγάτα μύρισε μπαρούτι καθώς ενεπλάκη στην πρώτη της πολεμική ενέργεια εναντίον των Χούθι, στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης «EURONAVFOR Aspides».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η φρεγάτα, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο και «σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής», έβαλε με πυροβόλο εναντίον 2 UAV, τα οποία απομάκρυναν ακολούθως οι χειριστές τους. Ενδεικτικό είναι και το ότι ήταν η πρώτη πολεμική χρήση και εμπλοκή του κυρίως οπλισμού σκάφους του ελληνικού στόλου μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο η φρεγάτα συνεχίζει την αποστολή της, ενώ από πλευράς στρατηγείου τονίζεται ότι κάθε επίθεση θα λαμβάνει «απάντηση», προετοιμάζοντας για τα επόμενα. Σημειωτέον, η «Υδρα» και μια γερμανική φρεγάτα παραλαμβάνουν εμπορικά πλοία στην ανατολική είσοδο του Κόλπου του Αντεν και τα συνοδεύουν μέχρι το Τζιμπουτί, από όπου τα παραλαμβάνουν ιταλικό αντιτορπιλικό και γαλλική φρεγάτα προκειμένου να τα περάσουν από τα στενά στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σχολιάζοντας στο «in.gr» τα γεγονότα, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, είπε ότι η συμμετοχή στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «EURONAVFOR Aspides» στην περιοχή «παρέχει εξαιρετικά πολύτιμα διδάγματα». «Καταλαβαίνετε ότι στην απευκταία περίπτωση συγκρούσεως στις δικές μας θαλάσσιες ζώνες στο μέλλον, δεν πρόκειται να εκτοξεύονται γαρίφαλα εναντίον των πλοίων μας», πρόσθεσε, ξεπερνώντας κάθε όριο θράσους στην προσπάθειά τους να στοιχίσουν τον λαό που είναι κάθετα αντίθετος στα σχέδιά τους.

Εξάλλου, παραδέχτηκε ξανά ότι «κατά τη διάρκεια συνοδείας εμπορικού πλοίου, υπήρχε και παραμένει το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί να πληγεί και το πολεμικό πλοίο που το συνοδεύει», αναγνωρίζοντας επίσης ότι «δεν είναι εύκολο για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας να ενσωματώσει τη σκέψη ότι οι Ελληνες πολίτες, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι σε ζώνη κινδύνου».

Ωστόσο, επανέλαβε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η φρεγάτα καλώς βρίσκεται στην περιοχή καθώς «προασπίζει σε αυτήν τα συμφέροντα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και γενικά της ελληνικής οικονομίας, του Ελληνα πολίτη, του Ελληνα καταναλωτή». Στην πραγματικότητα, το πλήρωμα της φρεγάτας καλείται να διακινδυνεύσει τη ζωή του για να παράσχει προστασία στους εφοπλιστές και σε άλλα τμήματα του κεφαλαίου.

Σημειωτέον, στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός, το βράδυ της Δευτέρας, παρακολουθώντας άσκηση με ΑμερικανοΝΑΤΟικούς στο Λευκαντί Χαλκίδας, φέρεται να τόνισε σε συνομιλητές του ότι τόσο το πλήρωμα της φρεγάτας όσο και το προσωπικό της πυροβολαρχίας των κατευθυνόμενων βλημάτων εδάφους - αέρος «Patriot» της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία αποκτούν τεράστια και «πολύτιμη» πολεμική πείρα, καθώς λειτουργούν σε κανονικές πολεμικές συνθήκες, και όχι σε «περιβάλλον ασκήσεως», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θυμίζουμε ότι από την πυροβολαρχία, που διανύει τον τρίτο χρόνο της παραμονής της στη Σαουδική Αραβία, υπολογίζεται ότι έχουν περάσει σχεδόν όλοι οι ελεγκτές αεράμυνας της Πολεμικής Αεροπορίας, ιδίως όσοι είναι νεαρής ηλικίας.

Βαρύ κόστος για τον λαό, οφέλη για τους εφοπλιστές

Στο ίδιο μοτίβο, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας σε συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη, σε αναφορά στην εμπλοκή της φρεγάτας «Υδρα» σε επεισόδιο στην Ερυθρά, επέμεινε ότι «θα πρέπει να είμαστε ενεργοί στην πολιτική μας». Απαντώντας δε σε όσους «θέλουν να έχει η Ελλάδα μία δημιουργική ουδετερότητα», αντέτεινε ότι «η Ελλάδα είναι πρώτη ναυτική δύναμη σε εμπορικό στόλο» και «όταν είσαι πρώτη δύναμη, δεν έχεις μόνο προνόμια, έχεις και υποχρεώσεις», όπως είπε, επιβεβαιώνοντας την πρεμούρα τους για τα συμφέροντα των ναυτιλιακών ομίλων. Ερωτηθείς, δε, για τους κινδύνους είπε ότι «αιθεροβάμονες δεν είμαστε ποτέ. Πάντοτε υπάρχει μία στάθμιση κινδύνου και μία στάθμιση κόστους και οφέλους», με το κόστος βέβαια να το πληρώνουν το πλήρωμα που διακινδυνεύει στην περιοχή και οι οικογένειες που μένουν πίσω.

Στο μεταξύ, καθώς κατόπιν εισήγησης της κυβέρνησης η διοίκηση της επιχείρησης ασκείται από το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ - ΕΣΕΕΕ/EU - OHQ, με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα, ο διοικητής, υποναύαρχος Β. Γρυπάρης, επισκέφτηκε το Τζιμπουτί, όπου επισήμως είχε «γόνιμες συζητήσεις με πολιτικές αρχές». Παρούσα σε αυτές τις συναντήσεις ήταν η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Τζιμπουτί, πρέσβειρα Sylvie Tabesse. «Αυτή η επίσκεψη ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων σχετικά με το περιβάλλον περιφερειακής ασφάλειας και εντοπισμού ευκαιριών για μελλοντική συνεργασία», τονίζεται από το αρχηγείο.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι της Κυριακής 17 Μάρτη θα φτάσει τελικά το μισθωμένο από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ θηριώδες μεταγωγικό «ARC Endurance» στην Αλεξανδρούπολη.

Ταυτόχρονα, από το λιμάνι της πόλης αναχώρησε χτες το μεταγωγικό «Leroy A. Mendonca» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ με κατεύθυνση την Ιταλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Mendonca», πριν «δέσει» στην Αλεξανδρούπολη ξεφόρτωσε 700 κοντέινερ του αμερικανικού στρατού στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου