Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 

Συγκλονιστικό, πάνδημο μήνυμα απόρριψης του νομοσχεδίου - έκτρωμα
 

Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία διεκδικούν φοιτητές, μαθητές, διδάσκοντες, εργαζόμενοι, βάζοντας προμετωπίδα του αγώνα τους το δίκιο των πολλών

 

Ενα συγκλονιστικό πάνδημο μήνυμα απόρριψης της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Παιδείας αποτέλεσε το πανελλαδικό συλλαλητήριο που κατέκλυσε το κέντρο της Αθήνας, την ώρα που στη Βουλή συζητιόταν το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Με τους χιλιάδες που ένωσαν τις φωνές τους να είναι ήδη νικητές απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική.

Ολοι οι δρόμοι οδηγούσαν στα Προπύλαια, όπου ήταν το πανελλαδικό ραντεβού. Ολα το μαρτυρούσαν. Οι ασφυκτικά γεμάτοι συρμοί που αποβίβαζαν φοιτητές και μαθητές στα Προπύλαια, η άφιξη χιλιάδων φοιτητών από τις σχολές της επαρχίας, με το πολύωρο ταξίδι να μην τους πτοεί και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους βροντοφωνάζοντας συνθήματα.

Η Πανεπιστημίου γεμίζει. Τα πανό απλώνονται. Οι φοιτητές παρατάσσονται στα μπλοκ των συλλόγων τους. «Τα κέρδη τους ή οι σπουδές μας. Η πλειοψηφία μίλησε, το νομοσχέδιο απορρίπτεται», «Να μη γίνει η αδικία νόμος. Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Πτυχία με αξία» από τα μηνύματα στα πανό.

Από όλη τη χώρα τα πανό με τις υπογραφές συλλόγων από τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ιωαννίνων, Πελοποννήσου, Αιγαίου, Κρήτης, Θεσσαλίας, Τρικάλων, Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και όλων των μεγάλων ΑΕΙ της Αττικής, έδειχναν την πανελλαδική διάσταση.

Εχοντας απλώσει όλο το προηγούμενο διάστημα αυτόν τον αγώνα στις πόλεις όπου βρίσκονται οι σχολές τους, τώρα και από την Αθήνα ενώθηκαν κυριολεκτικά με τους σχεδόν 200 συλλόγους που αποφάσισαν αυτό το πανελλαδικό συλλαλητήριο. Αψηφώντας κάθε εμπόδιο στον αγώνα τους, όπως όταν η αστυνομία σταμάτησε στο Μεταξουργείο λεωφορείο με φοιτητές που έρχονταν από την Πάτρα για να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο, ή όταν πραγματοποιούσε «προληπτικούς» ελέγχους στους δρόμους που οδηγούσαν στα Προπύλαια.


Η συγκέντρωση ήταν μεγαλειώδης, το μήνυμα διεκδίκησης αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν σπουδών, πτυχίων με αξία έφτασε ατόφιο από τους χιλιάδες που βρέθηκαν στους δρόμους. Οταν η πορεία άρχισε να ξεδιπλώνεται, όταν η κεφαλή βρισκόταν στο ύψος των Χαυτείων στη Σταδίου, τα Προπύλαια παρέμεναν ασφυκτικά γεμάτα από μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων.

Πίσω από τους φοιτητικούς συλλόγους και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, με τους μαθητές να είναι για ακόμα μια φορά «στους δρόμους» ξεκαθαρίζοντας ότι «θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές».

Τα μαθητικά μπλοκ ακολουθούνταν από εκείνα των εκπαιδευτικών σωματείων που έχουν κάνει και δική τους υπόθεση αυτόν τον αγώνα. Οι εκπαιδευτικοί που στηρίζουν τους σημερινούς, τους παλιούς, τους αυριανούς τους μαθητές, γιατί «οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν και όταν αγωνίζονται». Απέναντι σε μια πολιτική που ναρκοθετεί τα μορφωτικά δικαιώματα, δίνοντας απάντηση και στον αυταρχισμό και τις προσπάθειες ποινικοποίησης που επιστρατεύει η κυβέρνηση απέναντι στους αγώνες ενάντια στην αντιδραστική αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση.

Η παρουσία εργαζομένων από τα πανεπιστήμια αλλά και άλλους χώρους δουλειάς επιβεβαίωνε ότι αυτός ο αγώνας έχει γίνει υπόθεση των πολλών. Διοικητικοί, μέλη διδακτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες από τα ΑΕΙ, συνδικάτα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών, το Εικαστικό Επιμελητήριο, η ΟΓΕ που διαδήλωσε στο πλαίσιο του αγωνιστικού γιορτασμού της 8ης Μάρτη.


Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ, Γιάννης Δελής, Μανώλης Συντυχάκης και Νίκος Εξάρχος.

«Εμείς οι εργαζόμενοι που φτύνουμε αίμα κάθε μέρα για να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας και να προσπαθήσουμε να τους μάθουμε δυο γράμματα, αντιλαμβανόμαστε από πρώτο χέρι τι είναι αυτό το νομοσχέδιο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, χαιρετίζοντας στο συλλαλητήριο.

Από τα μεγάφωνα εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων από διάφορες περιοχές απηύθυναν αγωνιστικό χαιρετισμό, εκφραζόταν η αποφασιστικότητα που καταγράφεται και επαναβεβαιώνεται όλο αυτό το διάστημα σε συλλογικές αποφάσεις: Το ξεκάθαρο «όχι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Την αγωνιστική διάθεση για συνέχιση μέχρι να γίνουν πράξη τα δίκαια αιτήματα αυτού του μεγάλου αγώνα. Για πτυχία με αξία, για δουλειά με δικαιώματα.

Το δίκιο των πολλών είναι οδηγός

Στη διάρκεια του πολύωρου συλλαλητηρίου τα μηνύματα απλώνονταν σε όλο το κέντρο. Ενα μεγάλο πανό που έγραφε «Τα κέρδη τους ή οι σπουδές μας» ανάρτησαν στην πρόσοψη πολυκαταστήματος στο Σύνταγμα οι φοιτητές, με τον κόσμο που βρισκόταν εκείνη την ώρα εκεί να εκδηλώνει για μια ακόμα φορά με επευφημίες και χειροκροτήματα τη στήριξη στον αγώνα τους.


«Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές», «Το δίκιο του αγώνα βάζουμε μπροστά, για να χουμε πτυχία για να χουμε δουλειά», «Σε κάθε τμήμα παντού ξεσηκωμός, ποτέ να μην περάσει ο νόμος τους αυτός», «Τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς», «Θέλουμε πτυχία για να χουμε δουλειά, όχι να βγάζουν κέρδη τα ιδιωτικά», «Εμείς μιλάμε για γνώση και σπουδές, αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές».

Συνθήματα που επαναλαμβάνονταν διαρκώς δίνοντας το περιεχόμενο αυτού του αγώνα, με το κέντρο της Αθήνας να αντηχεί στις διεκδικήσεις τους στην αποφασιστικότητα, τη μαχητικότητα, τη ζωντάνια με την οποία οι φοιτητές διεκδικούν από τις αρχές Γενάρη σε έναν μεγάλο αγώνα, που έφερε την κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο στην προσπάθειά της να περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο, που έδειξε τη δύναμη της συλλογικής δράσης και που, όπως έκαναν για μια ακόμα φορά ξεκάθαρο οι φοιτητές, συνεχίζεται με αυτά τα χαρακτηριστικά για τη διεκδίκηση των σπουδών και της ζωής που τους αξίζει.











Γιγαντοπανό σε πολυκατάστημα στο Σύνταγμα
Γιγαντοπανό σε πολυκατάστημα στο Σύνταγμα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου