Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Κάτω τα χέρια από την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση»

 

 

Δυναμική συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης πραγματοποίησαν σήμερα οι υγειονομικοί στο πλαίσιο της απεργίας τους, απαιτώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την ψυχιατρική «μεταρρύθμιση» και την απεξάρτηση, εδώ και τώρα αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης για όλους όσους έχουν ανάγκη. 

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, από το Ψυχιατρικό νοσοκομείο (ΨΝΘ), από τα δημόσια προγράμματα απεξάρτησης, το ΚΕΘΕΑ, τα κέντρα πρόληψης, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων της πόλης, φοιτητικών Συλλόγων.

Το κεντρικό πανό διατύπωνε συμπυκνωμένα τις διεκδικήσεις τους: «Κάτω τα χέρια από την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση - Όχι στο κλείσιμο του ΨΝΘ - Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ψυχική υγεία - απεξάρτηση για όλους - Έξω οι ιδιώτες από τα νοσοκομεία».

Διαδήλωσαν ότι «οι υγειονομικοί δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν υγεία» και κατήγγειλαν την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ,  βροντοφωνάζοντας «κλείνουν απεξάρτηση και νοσοκομεία, θέλουν να διαλύσουν την ψυχική υγεία».

Κάλεσαν την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο. Να πάρει άμεσα μέτρα για την πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να στελεχωθούν και να εκσυγχρονιστούν οι υπάρχουσες δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και να αναπτυχθούν νέες, για να καλύπτεται δωρεάν το σύνολο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Όπως είπε η Ρούλα Γεωργιάδη, μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ και του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «σήμερα διατρανώνουμε ότι η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό, οι ζωές μας έχουν αξία.

Το νομοσχέδιο αυτό, είναι η ολοκλήρωση μιας αντιδραστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που πατάει πάνω στην πραγματική ανάγκη αποασυλοποίησης, στην ανάγκη να βελτιωθούν οι υπηρεσίες ψυχική υγείας, να καταπολεμηθεί το στίγμα, αλλά μόνο αυτό δεν κάνει. Αυτό που κάνει είναι ότι έρχεται να ολοκληρώσει την παράδοση της ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων στον ιδιωτικό τομέα. Ο λαός όχι μόνο θα εξαιρείται αν δεν έχει να πληρώσει αλλά και όσοι μπορούν να πληρώσουν θα πληρώνουν ακόμα πιο ακριβά. Στεκόμαστε απέναντι στην πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας και διαμηνύουμε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά. Δεν βελτιώνεται, μόνο αποσύρεται».

Οι εργαζόμενοι δίνουν συνέχεια στον αγώνα τους με την πλατιά σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7 το απόγευμα στην ΕΔΟΘ, με πρωτοβουλία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και του Σωματείου Εργαζομένων ΨΝΘ. Στη σύσκεψη καλούνται να συμμετέχουν σωματεία και φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο το συντονισμό για κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου