Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Παλιά τους τέχνη κόσκινο

 

Τις τελευταίες εβδομάδες ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης δυναμώνει σε όλη τη χώρα απέναντι στην κυβερνητική προσπάθεια τρομοκράτησης των φαντάρων που καταγγέλλουν τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, τη στήριξη στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Είναι δεκάδες οι επιστολές στήριξης από φαντάρους και απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων, εκατοντάδες οι ανακοινώσεις και τα ψηφίσματα εργατικών σωματείων, δεκάδες οι φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα που καταδικάζουν τις ποινές και τις διώξεις, που κρεμάνε πανό στήριξης των φαντάρων.

Το Καλλιμάρμαρο κυριολεκτικά σείστηκε από τα χειροκροτήματα αλληλεγγύης προς τους φαντάρους, στην πρόσφατη συναυλία για το έγκλημα των Τεμπών. Οι μητέρες των φαντάρων με τις επιστολές τους σκορπούν ρίγη συγκίνησης, αποδεικνύοντας ότι τα βλαστάρια τους στηρίζονται σε βαθιές ρίζες.

* * *

Και ξάφνου ...κάποιοι του ΝΑΡ ανακάλυψαν ότι το ΚΚΕ είναι λέει στήριγμα για την αστική τάξη της Ελλάδας, έχει «υπερεθνικό» και εθνικιστικό προσανατολισμό, γιατί υπερασπίζεται τα σύνορα και τη δράση του στρατού ως κατασταλτικού μηχανισμού εντός συνόρων (;).

Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη... Το ζήτημα βέβαια δεν είναι καινούργιο. Ούτε η προσπάθεια του ΝΑΡ να θολώσει τα νερά για τη δική του ιδεολογική και πολιτική χρεοκοπία, διαστρεβλώνοντας τις κρυστάλλινες θέσεις του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ πρωτοστατεί διαχρονικά για τα δικαιώματα των φαντάρων, για να έχουν πολιτική έκφραση μέσα στο στράτευμα και να μην την παραδίδουν στην πύλη του στρατοπέδου, τη μέρα της κατάταξής τους. Σήμερα θα ήταν πολύ χειρότερη η κατάσταση αν πρωτοπόροι νεολαίοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δεν έδιναν και με το προσωπικό τους παράδειγμα αυτήν τη μάχη, όπως και τη μάχη για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στρατευμένων.

Προφανώς ένας τέτοιος αγώνας είναι περιττός, ακόμα και ...αντιδραστικός σύμφωνα με το ΝΑΡ, αφού γίνεται στο πλαίσιο του στρατού του αστικού κράτους. Κι ας υπηρετούν σ' αυτόν παιδιά του λαού.

* * *

Το ΚΚΕ πρωτοστατεί ακόμα στην αποκάλυψη των χιλίων νημάτων που συνδέουν τον στρατό (οργανωτικά και επιχειρησιακά) με τα βρώμικα σχέδια του ΝΑΤΟ, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης και την πολεμική εμπλοκή, που μετατρέπει τους Ελληνες στρατευμένους σε θύτες εναντίον άλλων λαών.

Καλλιεργεί και στηρίζει την αλληλεγγύη που εκφράζουν οι στρατευμένοι σε λαούς που δοκιμάζονται από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, μπολιάζοντας τη στρατευμένη νεολαία με τις καλύτερες παραδόσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ειδικά μπροστά στον κίνδυνο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Ποιος ξεχνάει την απήχηση που είχε η έμπρακτη εναντίωση των ναυτών του Α/Κ «Θεμιστοκλής» στη συμμετοχή του πλοίου τους στον ΝΑΤΟικό πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία;

Το ίδιο ισχύει και με τους απόστρατους, που πολλοί απ' αυτούς - αν και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι πρόσφατα - εκφράζουν θέσεις ενάντια στο ΝΑΤΟ αλλά και ενάντια στην αξιοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων για την καταστολή του «εχθρού λαού», η οποία αποτελεί βασική κατεύθυνση και των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δογμάτων.

* * *

Με τη δύναμη των θέσεών του και την πολιτική διέξοδο που απευθύνει πλατιά στον λαό, το ΚΚΕ παρεμβαίνει στις Ενοπλες Δυνάμεις. Απευθύνεται στους χιλιάδες έφεδρους που προέρχονται από τα εργατικά - λαϊκά στρώματα και προβληματίζονται για τον προσανατολισμό που παίρνει η θητεία τους: Κατατάσσονται για να εκπαιδευτούν στην υπεράσπιση των συνόρων και καταλήγουν να υπηρετούν τα εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Αλλά και για τα συνολικότερα ζητήματα που αφορούν τους ίδιους και τις οικογένειές τους, και τα οποία δεν σταματούν την περίοδο της θητείας, αντίθετα οξύνονται.

Απευθύνεται όμως και στο τμήμα εκείνο των στρατιωτικών που ανησυχεί και αγανακτεί για την ολοένα και μεγαλύτερη ΝΑΤΟποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και της αποστολής τους, ή και για την προσπάθεια αξιοποίησής τους ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Η παραίτηση πολλών στελεχών του στρατού, ειδικά του Πολεμικού Ναυτικού, αποτυπώνει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει μέσα στο στράτευμα για την πολιτική της κυβέρνησης, της σημερινής και όλων των προηγούμενων. Η στάση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία και για το σήμερα και για το αύριο.

* * *

Ολα αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για το ΝΑΡ, που οι θέσεις του είναι ο κοσμοπολιτισμός, η άλλη όψη του αστικού εθνικισμού. Οσο για τη λαθροχειρία που κάνει, να χρεώνει στο ΚΚΕ εθνικιστικές θέσεις, ντράπηκε και η ντροπή. Η πατρίδα που υπερασπίζεται το ΚΚΕ είναι αυτή των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, ενάντια στον εθνικισμό και στον κοσμοπολιτισμό της αστικής τάξης, που συνυπάρχουν στην πολιτική των αστικών κομμάτων, για να «τρέχουν» τα συμφέροντά της. Κάτι ξέρει απ' αυτά το ΝΑΡ...


Κ. Γ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου