Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Τι σημαίνει «ειρήνη» στη γλώσσα της πολεμικής προπαγάνδας


 

Τις τελευταίες ώρες βομβαρδιζόμαστε με λεπτομέρειες σχετικά με μια από τις χιλιάδες δολοφονικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Γάζα που οδήγησε στον θάνατο του επικεφαλής της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ. Όλες οι ειδήσεις επικεντρώνουν στο στοιχείο πως ήταν ένα «τυχαίο γεγονός».

Το Ισραήλ είναι κράτος-κατακτητής και εισβολέας. Είναι, μαζί με τους «συμμάχους» του, ο θύτης των εγκλημάτων σε βάρος των λαών της περιοχής. Μέχρι στιγμής και μόνο τον τελευταίο χρόνο ευθύνεται για τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, για δολοφονίες πολιτικών ηγετών και κρατικών αξιωματούχων σε μία σειρά χώρες της περιοχής (ακόμα και δολοφονίες κρατικών αξιωματούχων οι οποίοι δεν βρίσκονται στη χώρα τους), για την εισβολή και τη διεύρυνση της κατοχής εδαφών στο Λίβανο, για βομβαρδισμούς στην Υεμένη, για βομβαρδισμούς και προετοιμασία εισβολής (;) για διεύρυνση της κατοχής στη Συρία, για επιθέσεις και βομβαρδισμούς μαζί με τους «συμμάχους» του ενάντια στο Ιράν. 

Τώρα, όσον αφορά το ...«τυχαίο γεγονός», χρειάζονται ορισμένες επισημάνσεις:

Η επιμονή στο κατά πόσο ήταν ένα «τυχαίο γεγονός» είναι έωλη εκ των πραγμάτων. Αρκεί κανείς να σκεφτεί τη δήλωση του εκπροσώπου του Πενταγώνου των ΗΠΑ, Πάτρικ Ράιντερ, πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέβαλαν με τη συνεισφορά πληροφοριών και στοιχείων όσον αφορά την ανάκτηση των ομήρων και τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των ηγετών της Χαμάς που ήταν υπεύθυνοι για την κράτηση ομήρων. Και έτσι σίγουρα αυτό συμβάλλει σε γενικές γραμμές στην εικόνα». Να σημειωθεί ότι στην πλειοψηφία των εγχώριων ΜΜΕ η συγκεκριμένη δήλωση «πέρασε» ως αποδοχή των ΗΠΑ ότι δεν είχαν καμία εμπλοκή στη δολοφονία Σινουάρ, εν αντιθέσει με την ίδια τη δήλωση που ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν «εμπλέκονται άμεσα»...

Είναι χυδαία διαστρέβλωση της πραγματικότητας η προσπάθεια να παρουσιαστεί η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς ως γεγονός που θα «φέρει πιο κοντά την ειρήνη». Πέρα από το ότι ο ίδιος ο Νετανιάχου είπε πως θα συνεχίσει τη γενοκτονία εναντίον του λαού της Παλαιστίνης, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται ούτε από τις προηγούμενες δολοφονίες κρατικών αξιωματούχων και ηγετών άλλων χωρών που έχει διαπράξει το Ισραήλ με τη στήριξη των συμμάχων του. Ήρθε πιο κοντά η «ειρήνη» ή μπήκε «μπουρλότο» στην περιοχή όταν το Ισραήλ δολοφόνησε στο έδαφος του Ιράν τον προηγούμενο ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια; Ήρθε πιο κοντά η «ειρήνη» όταν το Ισραήλ βομβάρδισε τη Βηρυτό και μαζί με άλλους σχεδόν 400 ανθρώπους σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και τον αναπληρωτή διοικητή των «Φρουρών της Επανάστασης» του Ιράν; Και κάτι που τείνει να ξεχαστεί, καθώς έγινε λίγο πριν την 7η Οκτώβρη του 2023: Ήρθε πιο κοντά η «ειρήνη» όταν το Ισραήλ βομβάρδισε κέντρο εκπαίδευσης στρατιωτικών δυνάμεων της Συρίας στην πόλη Χομς, σκοτώνοντας πάνω από 100; 

Τέτοιες ενέργειες φέρνουν πιο κοντά το μπουρλότο και τίποτα άλλο. Άλλωστε ο οδηγός των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή αποτυπώθηκε ως ένα βαθμό... περίφημα από τον ίδιο τον Νετανιάχου στην ομιλία του στον ΟΗΕ με τα βελάκια που αποτύπωναν τους ενεργειακούς ανταγωνισμούς.

Πηγή: Associated Press

Αυτόν τον χάρτη έδειξε φέτος.

Πέρσι στο ίδιο μέρος, στον ΟΗΕ, κράδαινε έναν άλλον -πριν τις 7 Οκτώβρη του 2023 φυσικά- όπου η Παλαιστίνη δεν υπήρχε. Τα παραπάνω αποτελούν επιβεβαίωση ως προς το τι οδηγεί στο μακελειό. 

Ταυτόχρονα, ορισμένα γεγονότα επιδρούν στην «προπαγάνδα» των ιμπεριαλιστών επιδιώκοντας να προετοιμάσουν το έδαφος για να περάσουν στην επόμενη φάση των επικίνδυνων σχεδιασμών τους. Είναι ενδεικτικό πως, λίγες μέρες πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ, η Κάμαλα Χάρις των Δημοκρατικών αφού σχολίασε ότι με τη δολοφονία Σινουάρ «αποδόθηκε δικαιοσύνη», δήλωσε πως «αυτή η στιγμή (σ.σ. η δολοφονία Σινουάρ) μας δίνει την ευκαιρία να τερματίσουμε επιτέλους τον πόλεμο στη Γάζα». Το State Department αντίστοιχα δήλωσε πως θα επαναφέρει την πρόταση εκεχειρίας. Είχε προηγηθεί η «διορία 30 ημερών» της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Ισραήλ για «εκεχειρία που θα επιτρέψει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», τη στιγμή που παρέδωσαν στο Ισραήλ νέο υπερσύγχρονο πυραυλικό σύστημα THAAD και βομβάρδισαν την Υεμένη με στρατηγικό βομβαρδιστικό ικανό να φέρει και πυρηνικές κεφαλές. 

Οι ιμπεριαλιστές μιλάνε τη γλώσσα της πολεμικής προπαγάνδας, τη γλώσσα των κερδών και των πολέμων. Σε αυτή τη γλώσσα, «ειρήνη» στη Μέση Ανατολή σημαίνει να γίνει αποδεκτό ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα έχουν δικό τους κράτος και πατρίδα, σημαίνει ότι θα κατοχυρωθεί ή/και θα διευρυνθεί η κατοχή του Ισραήλ σε εδάφη του Λιβάνου και της Συρίας, πέρα από την Παλαιστίνη.

Τέλος, σε περίπτωση που ισχύουν τα βίντεο που διαρρέουν οι Ισραηλινοί με τις «τελευταίες στιγμές του Σινουάρ πριν δολοφονηθεί», φαίνεται ότι ο (νεκρός πλέον) ηγέτης της Χαμάς ούτε «ομήρους για ανθρώπινες ασπίδες» είχε, ούτε ήταν κρυμμένος σε κάποιο από τα περίφημα «τούνελ», αλλά σκοτώθηκε σε μάχη με τον ισραηλινό στρατό. Είναι η στιγμή που ο σεναριογράφος, δηλαδή το κράτος του Ισραήλ, βρίσκει «κενά» στο σενάριο που έχει γράψει... Τα φερέφωνα δεν μπαίνουν καν σε αυτές τις σκοτούρες. Πατάνε απλά refresh στο mail για να δημοσιεύσουν το non paper με το που έρθει...

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου