Κυριακή 15 Μαρτίου 2026

Οι αντιφατικές δηλώσεις και ολέθριες πολεμικές πράξεις δένονται με τα ζόρια στο πεδίο ενώ ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος γενικεύεται

 

Πηγή: Associated Press

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν αεροπορικά πλήγματα με βαριά βομβαρδιστικά στο νησί Χαργκ, το οποίο θεωρείται κομβικό για την ιρανική πετρελαϊκή παραγωγή. Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε μάλιστα ότι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της περιοχής ενδέχεται να αποτελέσουν επόμενο στόχο, αυξάνοντας περαιτέρω την ένταση ωστόσο ταυτόχρονα ο Τραμπ επιμένει πως δεν θα το πραγματοποιήσει για λόγους… χρόνου ανοικοδόμησης τους. 

Την ίδια στιγμή που δήλωνε ότι οι στρατιωτικές Εγκαταστάσεις έχουν εξαλειφθεί ολοσχερώς στο νησί σε συνέντευξη που έδωσε στο NBC News δήλωσε πως ο στρατός των ΗΠΑ ίσως βομβαρδίσει μερικές φορές ακόμη το νησί Χαργκ, την «καρδιά» του πετρελαίου του Ιράν, αλλά αυτή τη φορά θέλοντας να κάνει «πλάκα».

Οι αντιφατικές δηλώσεις, συνοδευόμενες από τις καταγραφές ότι τελειώνουν τα βλήματα αναχαίτισης του Ισραήλ, το τεράστιο κόστος του πολέμου λόγω και των δεδομένων στοιχείων στο πεδίο η αναδιάταξη στρατιωτικών δυνάμεων από τον Ινδό - Ειρηνικό αποτελούν δείγματα μιας πολεμικής σύγκρουσης που λειτουργεί σαν δίνη, τροφοδοτεί όλα τα ιμπεριαλιστικά σφαγεία και οξύνει τις αντιπαραθέσεις και στο εσωτερικό των αστικών κρατών. 

Την ίδια ώρα η Τεχεράνη απάντησε με επιθέσεις εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι επέτρεψε τη διέλευση ινδικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ, τα οποία παραμένουν κλειστά.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη προειδοποίησε του αμερικανούς πολίτες στο Ιράκ να φύγουν «άμεσα» μετά το πυραυλικό χτύπημα στο κτίριο της πρεσβείας το Σάββατο. Επιπλέον, το μη απαραίτητο προσωπικό και οι οικογένειές τους έχουν ειδοποιηθεί να εγκαταλείψουν το Ομάν.

Εξάλλου, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν προειδοποίησε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι αμερικανικές εγκαταστάσεις στην περιοχή, όπως λιμάνια, αποβάθρες και στρατιωτικές βάσεις, θεωρούνται πλέον «νόμιμοι στόχοι». Παράλληλα σχεδόν καθημερινά πλέον προειδοποιούν ότι «θα κυνηγήσουν και θα σκοτώσουν» τον Νετανιάχου «αν δεν είναι ήδη νεκρός», όπως αναφέρουν.

Στο Λίβανο, το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς και προετοιμάζεται για πιθανή διεύρυνση της χερσαίας επιχείρησης στα βόρεια θέλοντας για ακόμα μια φορά να αρπάξουν εδάφη μιας άλλης χώρας και να σφάξουν τον λαό της. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η σύγκρουση με το Ιράν εισέρχεται σε «αποφασιστική φάση» την στιγμή που στις εξελίξεις παρεμβαίνει και η Γαλλία που έχει ισχυρά συμφέροντα στην περιοχή, ως μια δύναμη που την έχει καταδυναστεύσει προς όφελος των δικών της μονοπωλίων.

Από την άλλη πλευρά, οι Ιρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν απανωτές επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους στο κεντρικό Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οχήματα και κτίρια στο Τελ Αβίβ τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ αναφέρθηκαν αρκετοί τραυματισμοί. Τα ΗΑΕ, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία αναχαίτισαν αρκετές επιθέσεις με πυραύλους και drones, ενώ ζημιές σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Κουβέιτ.

Ο Τραμπ «καλεί» τους στόλους όλου του κόσμου στα Στενά

Πηγή: Associated Press

Την ίδια ώρα, ενδεικτική του πολεμικού κλίματος και που επικεντρώνεται το «ενδιαφέρον», είναι η ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ, στην οποία ισχυρίστηκε πως «Πολλές χώρες, ειδικά εκείνες που επηρεάζονται από την απόπειρα κλεισίματος του Πορθμού του Ορμούζ από το Ιράν, θα στείλουν πολεμικά πλοία, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, για να διατηρήσουν το Πορθμό ανοιχτό και ασφαλές».

Στην συνέχεια εξέφρασε την ...ελπίδα του ότι «η Κίνα, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, που επηρεάζονται από αυτόν τον τεχνητό περιορισμό, θα στείλουν πλοία στην περιοχή» μέχρι τότε οι ΗΠΑ «θα βομβαρδίζουν την ακτογραμμή και θα πυροβολούν συνεχώς ιρανικά σκάφη και πλοία έξω από το νερό».

Οι ανθρώπινες απώλειες αυξάνονται καθημερινά

Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 2.000, οι περισσότεροι εκ των οποίων στο Ιράν και τον Λίβανο, ενώ οι εκτοπισμένοι είναι εκατοντάδες χιλιάδες στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Τουλάχιστον 1.348 άμαχοι στο Ιράν έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τετάρτη. Στον Λίβανο, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 826 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 2.000 έχουν τραυματιστεί.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τουλάχιστον 12 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σκοτώθηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό σε κέντρο υγείας στον Λίβανο, ενώ άλλοι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πλήγμα σε πολυκατοικία.

Από την πλευρά του, το Ιράν ανακοίνωσε ότι σχεδόν 43.000 κτήρια πολιτών έχουν υποστεί ζημιές από τις επιθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, γεγονός που υπογραμμίζει το μέγεθος των καταστροφών που προκαλεί η συνεχιζόμενη σύγκρουση.

 

902gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου