Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Οι ευχές για τη χρονιά που πέρασε δεν έπιασαν τόπο!

του Αναρχικού Μικρού Πρίγκιπα

Οι ευχές «καλά Χριστούγεννα» ή «καλή χρονιά», που λέγονται κατά κόρον, είναι ανειλικρινείς ή έχουν αληθινό νόημα;Η επανάληψη και φέτος των ίδιων δεν προμηνύει την έλευση του Μεσσία για πάρα πολύ κόσμο.

Σκέφτομαι το νόημα των Χριστουγέννων. Αφού κατόρθωσαν κι έναν κληρικό της Καισαρείας, τον Μέγα Βασίλειο, και τον έκαναν κάτοικο του Βόρειου Πόλου, του φόρεσαν κόκκινο σκούφο και του έβαλαν ταράνδους και ξωτικά, είναι ικανοί για όλα προκειμένου να βγάλουν κέρδος....

Πολλοί, στερημένοι από κάθε θλίψη, στενοχώρια και λύπη, κάνουν ότι δεν βλέπουν τίποτα-μιλάμε για τύπους ανθρώπων που έχουν πλήρως απορροφηθεί από την κατανάλωση και την ηδονή της στιγμής- απαθείς ως προς τα κοινά, δε μπορoύν ή δεν θέλουν να καταλάβουν τη μελαγχολία των Χριστουγέννων που υφίσταται για πάρα πολλούς, αφού την βλέπουν τη μεγάλη αυτή γιορτή σαν μία ακόμα…και πνίγουν τους «αρχικούς τους προβληματισμούς» στα εμπορικά κέντρα και στα ρεβεγιόν αυτών των ημερών.

Πώς να μπω στο πνεύμα αγάπης και χαράς των Χριστουγέννων που όλοι ευαγγελίζονται; Όταν έχουν αυξηθεί αυτοί που κάνουν ουρές στα συσσίτια-“Όλοι μαζί μπορούμε”, κάπου το έχω ακούσει- οι άποροι, οι ζητιάνοι, αυτοί που σκύβουν στους τενεκέδες των σκουπιδιών για να πάρουν τα αποφάγια που πετάμε, οι κάθε μορφής (φευγάτοι) που φεύγουν και σωματικά μέσα στην μοναξιά του τρόμου, την σύγχυση, άνθρωποι που ζουν σε σπίτια με κομμένο ρεύμα και αναγκάζονται να κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλον για να ζεσταθούν, άνθρωποι που τους παίρνει η τράπεζα το σπίτι και απειλούν να αυτοκτονήσουν για να γλιτώσουν από αυτή τη βίαιη ζωή και να απολαύσουν την ηρεμία του θανάτου;

Eικόνες τόσο ελπιδοφόρες!
«Υποφέρετε χωρίς να ενοχλείτε»
Δέκα μέρες είναι θα περάσουν, τόσο διαρκεί η αγάπη! Άντε και άλλες πέντε το Πάσχα. (τις διαφημίζουμε μάλιστα και στην τηλεόραση!)

Πώς μπορούμε σε όλους αυτούς που υποφέρουν να πούμε καλά Χριστούγεννα ή καλή χρονιά αφού και φέτος ο αέρας τους θα είναι μολυσμένος από την απόγνωση! Ή θα τους πούμε “τη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία”, τη γνωστή νουβέλα του Άγγλου συγγραφέα Κάρολου Ντίκενς;( Μόνο που εδώ υπήρχε το χριστουγεννιάτικο πνεύμα του παρελθόντος , του παρόντος, και του μέλλοντος, είχε και ένα ευτυχισμένο τέλος) ή να τους τραγουδάμε το “ τι όμορφος κόσμος” του Λουίς Άρμστρονγκ;!(οι ευχές μας μοιάζουν, εκτός από το ότι δεν έχει τη δυνατότητα, εντελώς άχρηστες για όποιον πεινά ή κρυώνει)

Όταν οι γιορτές αυτές είναι πιο πολύ γκλαμουριά, shopping, δώρα (με μανιώδη κατανάλωση στα καταστήματα της Ερμού στην Αθήνα και της Τσιμισκή στη Θεσ/νικη ), στολίδια, ρεβεγιόν, φαγητά και γλυκά μέχρι σκασμού;(οφείλω βέβαια να ομολογήσω, πως φέτος με λιγότερη επίδειξη τα παραπάνω λόγω της σημερινής πολυδιάστατης κρίσης - κοινωνικής, πολιτισμικής, οικολογικής, οικονομικής, πολιτικής - ουσιαστικά όμως κρίσης αξιών)

Γι' αυτό καλά νομίζω είναι να λέμε καλές γιορτές.

Καλώς ήρθες λοιπόν…!

Σας εύχομαι, να προσπαθείτε να μη ζείτε την ίδια μέρα 365 φορές τον χρόνο και να έχετε μια ζωή με δικαίωμα στα όνειρα και στην ελπίδα, με περισσότερη ανιδιοτελή αγάπη (κάτι που όλοι έχουν ανάγκη), με λιγότερο πόνο, μια ζωή με νόημα!

23-12-2014
Σας χαιρετώ ο Αναρχικός Μικρός Πρίγκιπας

από http://www.loutrakiblog.gr/

1 σχόλιο:

  1. Πες το ψεμματα...!!!
    ΠΟΛΛΗ πεινα,δυστυχια και κομμενα ρευματα..Αυτοκτονιες και...ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ,νεων ανθρωπων...Για να δικαιουμαστε να λεμε...
    Ευχες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή