Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016

Τον απολογισμό της δημοτικής αρχής παρουσίασε ο Κώστας Πελετίδης

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Τον απολογισμό της δημοτικής αρχής παρουσίασε ο Κώστας Πελετίδης
 
 
 
Τον δημόσιο απολογισμό της Δημοτικής Αρχής παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης. 

Ο απολογισμός θα τεθεί στην κρίση όλων των δημοτών το επόμενο διάστημα. «Δεν πρόκειται για τυπική διαδικασία» επισήμανε ο κομμουνιστής δήμαρχος. «Η άμεση επαφή, άνθρωπο τον άνθρωπο, με ανοιχτές, ζωντανές λαϊκές συνελεύσεις σε γειτονιές, στα Δημοτικά Διαμερίσματα, στις Τοπικές Ενότητες, στο χώρο εργασίας των υπαλλήλων του Δήμου, είναι για εμάς η επιλεγμένη μορφή για την ενημέρωση των δημοτών για συζήτηση, προβληματισμό. Με αυτή την διαδικασία ερχόμαστε σε επαφή με τον πατραϊκό λαό, ακούμε την γνώμη, την κριτική του για τη δράση μας» υπογράμμισε, δίνοντας το στίγμα της Δημοτικής Αρχής που εκφράζει και υπηρετεί τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα.

Ο κομμουνιστής δήμαρχος ξεκίνησε τη συνέντευξή του σημειώνοντας ότι η Δημοτική Αρχή «έχει πάρει σαφή θέση, να βγει ο λαός και οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο και να μην επιτρέψουν να τους ρημάξουν τη ζωή και το μέλλον, η κυβέρνηση και η ΕΕ» και ότι «τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και της φτωχής αγροτιάς ενάντια στα μέτρα του 3ου μνημονίου και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής , που οδηγούν στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό τους μικρομεσαίους αγρότες». 

Mε γνώμονα το λαϊκό συμφέρον 

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό, ο Κώστας Πελετίδης είπε:
«Έχοντας "ανοιχτά τα αυτιά μας" στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η λαϊκή οικογένεια, σχεδιάζουμε πρωτοβουλίες ανάδειξης και διεκδίκησης για το οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας, που αγγίζει κάθε λαϊκή οικογένεια, ιδιαίτερα μάλιστα στην Πάτρα. Για την Δημοτική Αρχή το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα, η προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Στους 16 μήνες που έχουμε την ευθύνη της διοίκησης της πόλης, ο λαός μας ήρθε αντιμέτωπος με τη συνέχιση και την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων, του κεφαλαίου.


Το ασφυκτικό αντιδραστικό πλαίσιο (Καλλικράτης), μετατρέπει και τους Δήμους σε εχθρικούς μηχανισμούς για τα λαϊκά νοικοκυριά. Ο Δήμος είναι πλέον μια κρατική υπηρεσία. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση για πρόσληψη χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να ρυθμίσει τα οικονομικά του με δικές του αποφάσεις, πρέπει να έχει την έγκριση της κυβέρνησης. Τα οικονομικά και το προσωπικό μας είναι μειωμένα δραματικά. Το ότι κρατάμε την λειτουργία της πόλης σε καλό επίπεδο οφείλεται σε υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Σε αυτές τις συνθήκες, αρνητικού συσχετισμού για τα λαϊκά συμφέροντα και ανάγκες, σε εχθρικό περιβάλλον δεν σταθήκαμε με σταυρωμένα τα χέρια, πήραμε πρωτοβουλίες, αγωνιστήκαμε μαζί με το λαό.

Αρνηθήκαμε να πειθαρχήσουμε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης, που θα παρέδιδε τα αποθεματικά του Δήμου στους δανειστές και θα στερούσε έργα υποδομής από τον πατραϊκό λαό. Εξαντλούμε όσα περιθώρια υπάρχουν ώστε να πάρει ανάσες η λαϊκή οικογένεια.
Κάνουμε πράξη την προεκλογική μας δέσμευση να είμαστε λαϊκή αντιπολίτευση ενάντια στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων που την υπηρετούν.
Η Δημοτική αρχή, βρέθηκε σταθερά στο πλευρό συνολικά των εργαζομένων και του Δήμου μας, στήριξε την πάλη και τα δίκαια αιτήματά τους.

Αρνηθήκαμε την παράδοση στοιχείων για επανέλεγχο των εργαζόμενων αορίστου χρόνου, αποτρέποντας τον κίνδυνο απόλυσης για 330 εργαζόμενους του δήμου μας.
Στηρίξαμε στις κινητοποιήσεις των σχολικών καθαριστριών, για μόνιμη και σταθερή εργασία για να μπορούν να σταθούν τα σχολεία μας, τον αγώνα των εργαζομένων στα λεγόμενα "κοινωφελή προγράμματα" και στις ΜΚΟ που υλοποιούν διάφορα προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας για μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Πήραμε μέτρα προστασίας της υγιεινής και της ασφάλειας των εργαζομένων της καθαριότητας. Στηρίξαμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους ενάντια στην κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών.

Διεκδικούμε και θα παλέψουμε για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, για την ενίσχυση όλων των υποδομών του δήμου μας, και τη βελτίωση των παροχών στους δημότες μας.

Η θέση μας είναι στο πλευρό του λαού που αγωνίζεται, που δεν δέχεται τα προαπαιτούμενα των δανειστών, δεν δέχεται να βάλει μόνος του τη θηλιά στο λαιμό, να ματώσει για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Τα παιδιά μας και οι ανάγκες τους δεν είναι κόστος

Δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στη νέα γενιά. Για εμάς τα παιδιά μας και οι ανάγκες τους δεν είναι κόστος.
Παλεύουμε όλα τα παιδιά να είναι σε Παιδικούς Σταθμούς και να έχουν προσχολική αγωγή.
Στηρίζουμε τα νεαρά λαϊκά νοικοκυριά, αυξάνοντας την εγγραφή περισσότερων παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς, απαλλάσσοντας το 80%, από την καταβολή των τροφείων.
Ανακαινίσαμε το κτίριο του Βρεφοκομείου και λειτουργούμε έναν ακόμα Παιδικό Σταθμό, ενώ προχωρούμε στην κατασκευή Παιδικού Σταθμού επί της Μανιακίου, και προγραμματίζουμε για Ζαρουχλέικα, Δεμένικα, Ανθούπολη.

Λειτουργήσαμε για πρώτη φορά καλοκαιρινή παιδική κατασκήνωση σε έκταση 50 στρεμμάτων στην πλαζ, στην οποία φιλοξενήθηκαν 600 παιδιά. Πραγματοποιούνται δε εργασίες, για τη λειτουργία και δεύτερης παιδικής κατασκήνωσης, στα Ροΐτικα.
Ξεκινήσαμε πρόγραμμα κατασκευής νέων, σύγχρονων και ασφαλών παιδικών χαρών.

Δράσεις ενάντια στη φτώχεια, την εξαθλίωση

Στηρίξαμε τα λαϊκά στρώματα που στενάζουν από το βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής.
Συνεχίζουμε και διευρύνουμε τις δράσεις του Δήμου ενάντια στη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανέχεια και την μιζέρια που αναπαράγει το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα.
Διασφαλίζοντας πρωινό σε 1.540 μαθητές των σχολείων.

Καλύπτοντας ανάγκες φτωχών οικογενειών από την Τράπεζα Τροφίμων.

Παρέχοντας μόνιμες δομές για τους άστεγους και χώρους για έκτακτες ανάγκες, όπως ψύχος και καύσωνα. Στο σχεδιασμό μας είναι η μετατροπή συγκεκριμένου κτιρίου της πόλης μας σε ξενώνα φιλοξενίας αστέγων ή και υπνωτηρίου.
Συνεχίζουμε την προσφορά φαγητού κατ’ οίκον για ακόμη περισσότερους συνδημότες μας .

Αθλητισμός και Πολιτισμός

Διευκολύναμε την πρόσβαση του Πατραϊκού λαού σε υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού, κόντρα στη λογική της εμπορευματοποίησης.

Ανοίξαμε το Παμπελοποννησιακό Στάδιο και το παραδώσαμε στο λαό και τη νεολαία, συλλόγους και αθλητές του ερασιτεχνικού Αθλητισμού, βάζοντας τέλος στην εκμετάλλευσή του από τους επιχειρηματίες. Σήμερα, καλύπτει ανάγκες άθλησης για 43 συλλόγους και σωματεία.

Κάναμε προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν οι συνδρομές των αθλητών στα Σωματεία, που χρησιμοποιούν δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Στηρίζουμε με όλα τα μέσα που σήμερα διαθέτουμε τον μαζικό λαϊκό αθλητισμό.
Ενισχύουμε την πολιτιστική δημιουργία, αναβαθμίζουμε τον πολιτισμό, την λαϊκή παράδοση και την ερασιτεχνική πρωτοβουλία.

Το ΔΗΠΕΘΕ με νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή, δημιουργεί παραστάσεις υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, με μεγάλη συμμετοχή του κοινού.

Το θέατρο φτάνει στις γειτονιές μας, σε όλη την έκταση του Δήμου και σε άλλους δήμους της Δυτικής Ελλάδας.

Πραγματοποιήθηκαν πολύμορφες πολιτιστικές δράσεις με δωρεάν πρόσβαση για άνεργους και φθηνό εισιτήριο για όλους, μειώθηκαν οι συνδρομές στο Δημοτικό Ωδείο.

Στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων

Εκπονήσαμε συνολικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, με κριτήριο να μην επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα.

Ακυρώσαμε οριστικά τον προηγούμενο σχεδιασμό για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, που θα επιβάρυνε το λαό με εκατοντάδες εκατομμύρια τα επόμενα 20 χρόνια.

Αποκαταστήσαμε τη λειτουργία της Ξερόλακκας με όλους τους όρους προστασίας της υγείας των κατοίκων και την πλήρη κάλυψη όλων των απορριμμάτων.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση τη χρηματοδότηση για την κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων και της περιοχής.

Παίρνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψουμε να γίνει η πόλη μας σκουπιδότοπος.
Στον τομέα της ύδρευσης, πορευόμαστε με τη λογική πως το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, πρέπει να παρέχεται άφθονο, φθηνό και καθαρό, γιατί αποτελεί ζωτική ανάγκη για τον άνθρωπο.

Κανένα λαϊκό σπίτι δεν πρέπει να μένει χωρίς νερό!

Σε αυτά τα πλαίσια,
Καταργήσαμε στην πράξη τις διακοπές νερού, ως μέτρο πίεσης και εκβιασμού.
Ενισχύσαμε την πολιτική διακανονισμού.

Διευρύναμε την βάση των δικαιούχων του Κοινωνικού Τιμολογίου, με αποτέλεσμα, 2.550 οικογένειες να ελαφρυνθούν κατά 500.000 ευρώ.

Από την μείωση των τιμολογίων του νερού, ελαφρύνθηκαν τα λαϊκά νοικοκυριά κατά 1.500.000 ευρώ.

Βάλαμε εμπόδια στην ιδιωτικοποίηση του Φράγματος Πείρου - Παραπείρου, που θα επιβάρυνε τα λαϊκά στρώματα και διεκδικούμε την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης φθηνού, καθαρού νερού, χωρίς ΣΔΙΤ, από αρμόδιο κρατικό φορέα. Με βάση αυτή τη θέση διεκδικούμε την άμεση λειτουργία του Φράγματος.

Ταυτόχρονα ξεκινούν έργα για την συντήρηση και βελτίωση των πηγών υδροδότησης της πόλης, την αντικατάσταση προβληματικών δικτύων, για την μείωση των διαρροών και των παράνομων συνδέσεων, ενώ θα ξεκινήσει η κατασκευή αγωγού όμβριων υδάτων στην οδό Γεροκωστοπούλου, για την αποφόρτιση από τα όμβρια του κέντρου της πόλης, καθώς και ανακατασκευή των φρεατίων εκτροπής στην παραλία και το κέντρο της Πάτρας και επεμβάσεις στα δίκτυα αποχέτευσης.

Η παραλιακή ζώνη ανήκει στο λαό, είναι η ανάσα του

Παλεύουμε μαζί με το λαό και τις οργανώσεις του, για να παραχωρηθεί οριστικά, ολόκληρη η παραλιακή ζώνη στο δήμο και στον πατραϊκό λαό για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες για ξεκούραση, περίπατο και άθληση.

Να μην ιδιωτικοποιηθεί και να φύγει από τον Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε. και το ΤΑΙΠΕΔ.
Ταυτόχρονα, με άμεσες ενέργειες, ολοκληρώνουμε την κατασκευή του νότιου παραλιακού πάρκου, για το οποίο θα δαπανηθούν 200.000 ευρώ.

Συνεχίζουμε με παρεμβάσεις στη λιμενική ζώνη από Γούναρη μέχρι τον Μόλο της Αγίου Νικολάου, για να μετατραπεί σε ελεύθερο χώρο για πεζούς και ποδηλάτες.

Ολοκληρώνουμε και λειτουργούμε χώρους στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των οχημάτων, που κατευθύνονται στο κέντρο.

Για να ικανοποιηθούν οι διευρυμένες ανάγκες του λαού μας

Διεκδικούμε την πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για να ικανοποιηθούν οι διευρυμένες ανάγκες του λαού μας.

Για να απαλλαγεί ο λαός από την βαριά φοροληστεία. Οι ανάγκες της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς και του ηλεκτροφωτισμού, να εξασφαλιστούν από την κρατική χρηματοδότηση.
Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιήσαμε μέτρα απαλλαγής ή μείωσης των δημοτικών τελών:
  • Μειώσαμε τα ανταποδοτικά τέλη σε όλη την έκταση του πρώην Δήμου Πατρέων, σε ποσοστό 15%.
  • Απαλλάξαμε πλήρως τις άπορες οικογένειες, τα άτομα με αναπηρία άνω του 67%, τις πολύτεκνες, τις τρίτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Μειώσαμε κατά 50% τα τέλη για τους μακροχρόνια άνεργους
  • Απαλλάξαμε πλήρως τους κατοίκους των περιοχών γύρω από την Ξερόλακκα και το Βιολογικό Καθαρισμό.
  • Μεταφέραμε στον υψηλότερο συντελεστή (4,5), βιομηχανίες, σούπερ μάρκετ, ιδιωτικές κλινικές, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, τράπεζες, πολυκαταστήματα, οργανισμούς (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ), εταιρείες μεταφορών, καζίνο, και εταιρείες σκυροδέματος. Είναι πρόκληση να διαμαρτύρονται αυτοί που έχουν κέρδη εκατομμυρίων και φοροαπαλλαγές από την κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που στο λαό μας έχουν φορτώσει όλα τα βάρη της κρίσης τους, και να προσφεύγουν στα δικαστήρια και στην αποκεντρωμένη διοίκηση, ζητώντας την ακύρωση της πολιτικής μας στα ανταποδοτικά τέλη.

Αναγκαία η λαϊκή οργάνωση και συμμαχία για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής

Τα κάναμε όλα τέλεια; Σαφώς και όχι. Είμαστε άπειροι, έχουμε ενθουσιασμό, πάθος για να κάνουμε το καλύτερο, ζητούμε τη συνεργασία, δεν "ξεψειρίζουμε" αυτόν που θέλει να βοηθήσει. Αντίθετα, επιζητούμε την συμπαράσταση, την συμμετοχή όλων, κανείς δεν περισσεύει.

Ολοκληρώνοντας την συνοπτική παρουσίαση του απολογισμού της δουλειάς μας, θα ήθελα να κλείσω τονίζοντας ότι η βαθιά αντιδραστική πολιτική και η δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα δεν μπορεί να αποτραπεί στο σύνολο της με τις αποφάσεις των εκάστοτε δημοτικών αρχών και εν προκειμένω και του δήμου Πατρέων. Δεν μπορεί να ανατραπεί αυτή η πολιτική χωρίς την λαϊκή οργάνωση και συμμαχία για σύγκρουση και ανατροπή της συνολικής πολιτικής που ασκείται και σήμερα στον τόπο μας και έχει ως κορμό της τα συμφέροντα και τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου