Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

Ανταγωνισμοί... με ευαισθησία


Το «άνοιγμα» των καταστημάτων όλες τις Κυριακές σχολίαζε χτες σε τηλεοπτικό σταθμό «στέλεχος της αγοράς», λέγοντας ότι θα ευνοήσει τους «ξενόφερτους» ομίλους. Εφερε μάλιστα ως θετικό παράδειγμα γνωστή αλυσίδα σουπερμάρκετ, που είναι κερδοφόρα ενώ δεν άνοιξε καμία Κυριακή και οι εργαζόμενοι «πίνουν νερό στο όνομα» του ιδιοκτήτη, που λίγο - πολύ εξαγόρασε άλλη, χρεοκοπημένη αλυσίδα... από κοινωνική ευαισθησία. Την ίδια ώρα, οι τηλεοράσεις προβάλλουν διαφήμιση όπου παρουσιάζεται διευθύντρια ενός υποκαταστήματος άλλης γνωστής αλυσίδας να λέει πως μέσα στην κρίση η εταιρεία «ούτε καν συζήτησε» για μειώσεις μισθών και αλλαγές σε ωράρια, αλλά έκανε και προσλήψεις, δουλεύοντας όλοι «σαν μια οικογένεια» και πάει λέγοντας... Για όποιον βέβαια έχει έστω και ελάχιστη επαφή με την πραγματικότητα των εργαζομένων στον κλάδο, όλα αυτά ηχούν από αστείο έως και πρόκληση. Αλλωστε και αυτοί οι καπιταλιστές που πέταξαν τους εργαζόμενους στο δρόμο, όλα τα προηγούμενα χρόνια τα ίδια τους έλεγαν, ζητώντας τους να βάλουν πλάτη στην κερδοφορία και τη «νίκη» επί των ανταγωνιστών. Στο νέο γύρο ξαναμοιράσματος της πίτας, συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης στον κλάδο, που φαίνεται πως είναι σε εξέλιξη, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να διαλέξουν «καλούς» και «κακούς», «ντόπιους» και «ξένους», «υγιείς» και «ανήθικους» καπιταλιστές, που δίνουν τις ανελέητες μάχες της κερδοφορίας, με «όπλα» την ένταση της εκμετάλλευσης και όλο το αντιδραστικό νομοθετικό οπλοστάσιο που τους δίνουν οι αστικές κυβερνήσεις. Οι εργαζόμενοι να διαλέξουν με κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα και τις σύγχρονες ανάγκες τους, που αντικειμενικά συγκρούονται με τους στόχους του κεφαλαίου.

Ανθρωποκεντρική προσέγγιση
 
Η «ανασυγκρότηση και ηθικοποίηση» του συστήματος Υγείας με την «καταπολέμηση της διαφθοράς» βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, όπως ισχυρίστηκε προχτές ο αρμόδιος υπουργός. Ανακοίνωσε, μάλιστα, παρεμβάσεις «που θα ενισχύουν την ανθρωποκεντρική φροντίδα» στην Υγεία, ξεχωρίζοντας την ίδρυση «γραφείων προστασίας δικαιωμάτων ασθενών» στα νοσοκομεία, τα οποία «θα ενημερώνουν τους ωφελούμενους για τα δικαιώματά τους», σύμφωνα με την «Αυγή». Η εφημερίδα προβάλλει, μάλιστα, αυτή την κυβερνητική πρωτοβουλία ως ασπίδα των ασθενών απέναντι στην «εξουσίαση της Πολιτείας από τη μια και του γιατρού από την άλλη». Τα γραφεία αυτά θα συλλέγουν και θα διεκπεραιώνουν καταγγελίες και παράπονα, ενώ «θα παρεμβαίνουν και στις αντίστοιχες υπηρεσίες του νοσοκομείου για την ομαλή διευθέτηση προβλημάτων ή τη διευκόλυνση της ομαλής επικοινωνίας μεταξύ επαγγελματιών Υγείας και ληπτών υπηρεσιών Υγείας». Για όποιον δεν κατάλαβε, αντί να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό και να χρηματοδοτήσει την Υγεία στο ύψος που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες, η κυβέρνηση στήνει «γραφεία παραπόνων» μέσα στα νοσοκομεία, που θα λειτουργούν ως «κυματοθραύστες» της λαϊκής αγανάκτησης και διεκπεραιωτές παραπόνων. Κι από πάνω, επειδή κρατικός και ιδιωτικός τομέας είναι «συγκοινωνούντα δοχεία» και στην Υγεία, τα γραφεία αυτά θα αναλάβουν να συντονίσουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τη συνεργασία των δυο τομέων, απέναντι στον ασθενή - πελάτη, αποθεώνοντας την «ανθρωποκεντρική» προσέγγιση της Υγείας, για την οποία κομπάζει η κυβέρνηση...

Ξεσπάθωσε
 
Διαβάσαμε πρόσφατα στην «Αυγή» ένα οργισμένο άρθρο για την «υπό καθεστώς βίας εκποίηση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ» που είναι «καταστροφική για την οικονομία». Ποιος το υπογράφει; Ενα στέλεχος της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, των «ενεργοβόρων» δηλαδή βιομηχανιών (!). Ο αρθρογράφος, μάλιστα, βρίσκει «ιδιαίτερα αποκαλυπτικές» τις πρόσφατες δηλώσεις Σκουρλέτη, ότι «στελέχη των τεχνικών κλιμακίων είναι βαποράκια συμφερόντων που θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στη δημόσια περιουσία». Ο φορέας που εκπροσωπεί διαφωνεί με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσω της πώλησης μονάδων σε ανταγωνιστικά συμφέροντα. Στον αντίποδα, ζητά να συνεχιστεί η ισχυρή παρουσία του κράτους στην παραγωγή και τη διανομή Ενέργειας, ώστε χάριν της «παραγωγικής ανασυγκρότησης» να απολαμβάνουν οι ενεργοβόροι κλάδοι της βιομηχανίας εκπτώσεις και άλλα προνόμια, όπως το μέτρο της «διακοψιμότητας». Ο ίδιος ζητάει πιο «επαρκείς» διασυνδέσεις της αγοράς για το εμπόριο ρεύματος, καθώς και άλλες «προϋποθέσεις για τη λειτουργία μιας ελεύθερης, σύγχρονης και ανταγωνιστικής αγοράς Ενέργειας». Ζητάει, δηλαδή, να προχωρήσει η απελευθέρωση με τρόπο διαφορετικό απ' αυτόν που προκρίνεται στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης». Σε κάθε περίπτωση, απόψεις όπως αυτές επιβεβαιώνουν ότι ο καβγάς κυβέρνησης - ΝΔ για το θέμα είναι αντανάκλαση ισχυρών επιχειρηματικών αντιθέσεων και ανταγωνιστικών συμφερόντων και ότι δεν αμφισβητείται η στρατηγική της απελευθέρωσης, που «ανοίγει» την αγορά σε συσσωρευμένα κεφάλαια για κερδοφόρες επενδύσεις και από την άλλη επεκτείνει την ενεργειακή φτώχεια για το λαό.

Ανθρώπινα δικαιώματα... 
 
Η προσπάθεια διείσδυσης διαφόρων κέντρων μονοπωλιακών ομίλων και ινστιτούτων του κεφαλαίου στους χώρους της Εκπαίδευσης με διάφορες αφορμές είναι δεδομένη. Τέτοιο είναι και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα ...ανθρώπινα δικαιώματα «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία» των ιδρυμάτων Βαρδινογιάννη και Κένεντι. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και την εκδήλωση χαιρέτισε (δια εκπροσώπου) ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου. Η πρώτη, λοιπόν, φορά «αριστερή κυβέρνηση» σιγοντάρει - όπως έκαναν και οι προηγούμενες - προκλητικά στα σχολεία την ανοιχτή παρέμβαση ιδρυμάτων και κέντρων που συνδέονται με μονοπωλιακούς ομίλους, και μάλιστα για τη διδασκαλεία των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων»... όταν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα ζει και αναπνέει από την εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, καταπατώντας καθημερινά τα δικαιώματα εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, όταν έχει αποδειχθεί με διάφορες αφορμές πως το σύστημα αυτό ούτε εξανθρωπίζεται, ούτε μπορεί να γίνει φιλολαϊκό, ανεξάρτητα από διακηρύξεις, ακόμα και προθέσεις.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου