Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Μπίζνες στο Τείχος του Βερολίνου



Λίγους μήνες μετά την ανέγερση του τείχους, το NBC έστηνε χρυσές μπίζνες και ένα σόου με σκαφτιάδες και τούνελ από το Δυτικό στο Ανατολικό Βερολίνο, για να αποδράσουν οι “δύστυχοι” υπήκοοι της ΓΛΔ…

Λίγους μήνες μετά την ανέγερση από την Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ) ενός τείχους που θα διασφάλιζε τα σύνορά της στην περιοχή του Βερολίνου (Αύγουστος 1961), τα σαΐνια του καναλιού NBC κάθονταν στο αρχηγείο τους στο Rockefeller Plaza της Νέας Υόρκης και σκέφτονταν.
Τι άλλο; Μα τις μπίζνες, φυσικά, και πράσινα ντάλαρς!

Η ιδιωτική εταιρεία NBC, ναυαρχίδα Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης που για χρόνια έπλενε τα αμερικανικά μυαλά με ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές για τον Ελεύθερο Κόσμο και τον Καπιταλισμό, μυρίστηκε ένα ακαταμάχητο show που πρωταγωνιστές του θα ήταν ανατολικο-γερμανοί που ήθελαν να εγκαταλείψουν την ΓΛΔ και να ζήσουν στην Δυτική / Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.


Αλλά ας αφήσουμε τον Mike Conway, Καθηγητή Δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο Ιντιάνα, ΗΠΑ, και συγγραφέα του βιβλίου Contested Ground: “The Tunnel” and the Struggle over Television News in Cold War America να μας εξηγήσει το “cunning plan” (το Πονηρό Σχέδιο) των Γιάνκηδων …


Τον Μάη του 1962, λέει ο Conway σε μια περίληψη των γεγονότων εδώ, ο παραγωγός του NBC Reuven Frank είχε την ιδέα να βρει “σκαφτιάδες” για να ανοίξουν μία ή περισσότερες γαλαρίες/τούνελ από το Δυτικό Βερολίνο προς το Ανατολικό. Αυτός θα τους κινηματογραφούσε ενόσω έκαναν την δουλειά και στο τέλος θα δημοσίευε το υλικό σε ένα ντοκιμαντέρ. Συζήτησε την ιδέα του με τον ανταποκριτή του NBC στο Δυτικό Βερολίνο, τον δημοσιογράφο Piers Anderton που ενθουσιάστηκε και άρχισε να ψάχνει για “σκαφτιάδες” αμέσως.

Σε ελάχιστο χρόνο βρήκε τον Wolf Schroedter που αν και φοιτητής Μηχανικός (engineer) το μυαλό του έκοβε και από μπίζνες.

Ο Schroedter δεν μάσησε τις φανφάρες του NBC για τις σταυροφορικές προσπάθειες του Γιάνκη να απελευθερώσει καταπιεσμένους ανατολικο-γερμανούς και ζήτησε και πήρε εκτός από σταριλίκι και $7,500 για να παραχωρήσουν τα κινηματογραφικά δικαιώματα στο NBC. Ακόμα, αν η απόδραση ήταν επιτυχής θα έπαιρναν επιπρόσθετα $5,000. Το 1962. Σε σημερινές τιμές, τα $7,500 είναι $63,000 και τα $5,000 είναι $41,000 (*).

Με λίγα λόγια, οι αλτρουιστές “σκαφτιάδες” του πρότζεκτ “Ελεύθερος Κόσμος” θα τσέπωναν $12,500 του 1962 ή $100,000 με σημερινές τιμές, αν η απόδραση ήταν επιτυχής.

Καθόλου άσχημα!

Το παραδάκι ήρθε άμεσα – κάτι peanuts ήταν άλλωστε για τους Αμερικάνους – και η υπόθεση προχώρησε γρήγορα ανοίγοντας το τούνελ από την Bernauer Strasse (στο Δυτικό Βερολίνο) προς την Schönholzer Strasse (στο Ανατολικό Βερολίνο). Μίσθωσαν εργάτες και αγόρασαν σκαφτικά εργαλεία. Αγόρασαν ακόμα και μια ατσάλινη γραμμή για το βαγονάκι που θα μετέφερε το χώμα έξω και φυσικά και ηλεκτρικό μοτέρ για να μην το σπρώχνουν οι ήρωες μας. Ο θείος Σαμ επί τω έργω, Kelly’s Heroes κτλ.

Το κόλπο της NBC γρήγορα το μυρίστηκε το CBS, μια άλλη εταιρεία Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης, εξ ΗΠΑ ορμώμενο επίσης. Και άμεσα έδωσε εντολή, και παραδάκι εννοείται (!), στον ανταποκριτή της στο Βερολίνο, Daniel Schorr για να κάνει και αυτός ντοκιμαντέρ για τους καημένους τους ανατολικο-γερμανούς.
Δεν άργησε να κάνει και αυτός μια παρόμοια συμφωνία αλλά με αντίτιμο μόνο $1,250. Κορόιδο τους έπιασε o Schorr!

Όμως αυτή η δουλειά δεν τελεσφόρησε και ο δημοσιογράφος έφυγε από το Βερολίνο άρον-άρον κατόπιν πίεσης από τις αρχές των ΗΠΑ, όπως λέει ο Conway. Ίσως δεν ήθελαν να ανοίξουν και άλλο μέτωπο – η κρίση των Σοβιετικών πυραύλων στην Κούβα διαδραματιζόταν την ίδια ακριβώς περίοδο, Οκτώβρης 1962. Ούτε και το ντοκιμαντέρ του NBC προβλήθηκε, αν και ανακοινώθηκε ότι θα προβαλλόταν στις 31 Οκτωβρίου 1962. Προβλήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1963.


Ο Conway γράφει ότι τα διάφορα έγγραφα που είναι σήμερα στην δημοσιότητα δείχνουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είχε γνώση για αυτές τις βλακώδεις ενέργειες των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης. Αντίθετα μόλις το έμαθε προσπάθησε να τις σταματήσει, εξ ου και η φυγή του Schorr από το Βερολίνο.

Φυσικά αυτό δεν λέει και πολλά, αφού η ενόχληση των ΗΠΑ για την απόφαση της ΓΛΔ να ασφαλίσει τα σύνορα της και να προστατευτεί από τέτοιους μισθοφόρους, υπόγειους, υπέργειους ή εναέριους (**), ήταν μεγάλη. Ακόμα και σήμερα, η έκταση και το κιτς των επινικίων δείχνει αυτή ακριβώς την ενόχληση μα και την ανασφάλεια που νιώθουν αφού αυτό το Φάντασμα του Κομμουνισμού δεν λέει να μας αφήσει, διάολε!

ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ:

(*) Μετατροπή της τιμής δολαρίων του 1962 σε σημερινές τιμές λαμβάνοντας υπόψιν τον πληθωρισμό εδώ. Ένα δολάριο το 1962 αντιστοιχεί σε $8.38 το 2019.

(**) Επιχείρηση Χρυσός (Operation Gold) : Επιχείρηση της CIA (και της ΜΙ-ξέρωγω) για να υποκλέπτουν συνομιλίες από των Σοβιετικών και Ανατολικο-Γερμανών σκάβοντας υπόγεια σύραγγα προς τα τηλεφωνικά καλώδια κάτω από το αρχηγείο του Σοβιετικού Στρατού στο Βερολίνο, το 1950-56.

(***) Σχετικό άρθρο στον ιστότοπο του NBC. Το βίντεο διάρκειας 90 λεπτών βρίσκεται εδώ όμως το NBC δεν θα σας αφήσει να δείτε παρά τα πρώτα 15 δευτερόλεπτα γιατί ζούμε στον Ελεύθερο Κόσμο! Αν σκάψετε ένα τούνελ όμως μπορείτε να το δείτε ολόκληρο – στείλτε μου ένα εμαίηλ …

http://www.katiousa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου