Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Οι ΜΚΟ προέκυψαν χτες;




Μπορεί η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να τσακώνονται για τον ρόλο των ΜΚΟ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, στην πραγματικότητα όμως αποθεώνουν και οι δύο τέτοιου είδους μηχανισμούς όπου «ανθίζει» κάθε καρυδιάς καρύδι, ενώ αναγνωρίζουν και το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, που επιβάλλει τη δραστηριοποίηση τέτοιων οργανώσεων και την υποκατάσταση του κράτους στη διαχείριση του Προσφυγικού, με τις «ευλογίες» και των άλλων αστικών κομμάτων. Τελικά, αυτό που μένει είναι ο μανδύας των «αυστηρών» τάχα κριτηρίων για τη λειτουργία τους, που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και αντιγράφει σήμερα η ΝΔ με το «μητρώο» που θέλει να φτιάξει. Ωστόσο, οι καταγγελίες για τη δράση των ΜΚΟ από υγειονομικούς φορείς, οργανώσεις και κατοίκους χρονολογούνται από το Νοέμβρη - Δεκέμβρη του 2016, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, για τον τρόπο λειτουργίας τους, για τη χρηματοδότησή τους.


* * *
 
Οι κατευθύνσεις της ΕΕ και η πολιτική της κυβέρνησης που τις υλοποιεί, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, δίνουν στις ΜΚΟ το ελεύθερο να διαχειρίζονται εν λευκώ το Μεταναστευτικό, με το κράτος σε ρόλο παρατηρητή και «τροχονόμο» κονδυλίων, ευνοώντας την παρέμβαση κέντρων και οργανισμών με διεθνή δράση και διασυνδέσεις, που καμία έγνοια δεν έχουν για την ασφάλεια και τη φροντίδα μεταναστών και προσφύγων, αλλά είναι ενταγμένοι σε ευρύτερους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και επικίνδυνους ανταγωνισμούς, παίζοντας παιχνίδια στις πλάτες των κατατρεγμένων, αλλά και των κατοίκων στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα. Καθόλου συμπτωματικά, υπάρχουν ΜΚΟ που έχουν ιδρυθεί ή εμπλέκονται σε αυτές από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μέχρι πριγκίπισσες του Αμπου Ντάμπι! Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι καταγγελίες για τις συνθήκες δουλειάς στις ΜΚΟ, την ένταση της εκμετάλλευσης στο όνομα του «εθελοντισμού», την απληρωσιά.

* * *
 
Η κατάσταση βέβαια δεν διαμορφώθηκε τώρα. Τον Απρίλη του 2016 υπογράφηκαν τα πρώτα συμβόλαια ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΜΚΟ, ύψους 83 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση του Προσφυγικού. Τα χρήματα αυτά, που αποτελούν μέρος των συνολικά 700 εκατ. ευρώ από τον νέο μηχανισμό βοήθειας έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, δόθηκαν απευθείας σε οκτώ ΜΚΟ. Τότε, λοιπόν, που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει με την ΕΕ, η ΝΔ όχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά σιγοντάριζε κιόλας αυτό το καθεστώς. Η μόνη «διαφωνία» ήταν σχετικά με το εάν πρέπει να τα πάρουν απευθείας οι ΜΚΟ ή να τος τα δώσει η ελληνική κυβέρνηση! Μάλιστα, τον Ιούλη του 2016 σε συζήτηση στη Βουλή Επερώτησης που είχε καταθέσει η ίδια η ΝΔ, το μόνο που ακούστηκε από τους βουλευτές της ήταν ότι η κυβέρνηση ήταν «ανίκανη» να απορροφήσει κονδύλια... Κάτω από το βάρος των καταγγελιών που πληθαίνουν, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας αναγκάστηκε να δηλώσει τον Γενάρη του 2017, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, ότι «έχουν δοθεί χρήματα σε θεσμικές ΜΚΟ. Εχετε δίκιο, δεν έχουμε πολύ μεγάλες δυνατότητες ελέγχου των ΜΚΟ». Και βέβαια, ούτε τότε ακούστηκε κάτι επί της ουσίας από τη ΝΔ, παρά το γεγονός ότι αποκαλυπτόταν βήμα το βήμα ότι οι καταυλισμοί προσφύγων είναι τσιφλίκι των ΜΚΟ με ενισχυμένη δράση σε τομείς που θα έπρεπε να υπάρχει κρατική μέριμνα.

* * *
 
Σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ επικαλείται τη δράση «ορισμένων» ΜΚΟ ως άλλοθι για την άθλια κατάσταση στα νησιά και για την καταστολή των μεταναστών και προσφύγων που διαμαρτύρονται. Το «νέο» μητρώο που ψήφισε, όπως έκανε προηγούμενα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αξιοποιηθεί προφανώς και για να ανακατευθεί η τράπουλα των κονδυλίων και των «αρμοδιοτήτων» στις προσφυγικές δομές, ανάμεσα στις ΜΚΟ που παραμένουν ακλόνητες στη θέση τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, αποθεώνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ΜΚΟ, υπερασπίζεται το δικό του «μητρώο» που επίσης δεν έλυσε κανένα πρόβλημα και νομιμοποιεί τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, λέγοντας ότι αν δεν ήταν οι ΜΚΟ, η διαχείριση του Προσφυγικού θα είχε καταρρεύσει. Στηρίζουν και οι δυο την απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και τον Κανονισμό του Δουβλίνου, που επιβάλλουν τον διπλό εγκλωβισμό, διαμορφώνοντας ασφυκτικές συνθήκες για πρόσφυγες, μετανάστες και νησιώτες. Είναι η ίδια πολιτική που στρώνει το έδαφος σε ακροδεξιές και ξενοφοβικές περιθωριακές ομάδες να χύσουν το δηλητήριο του ρατσισμού και του εθνικισμού, με τη στήριξη στελεχών της ΝΔ, εκλεγμένων της στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση. Είναι η πολιτική που έφερε στο Αιγαίο το ΝΑΤΟ με πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ και ενίσχυσε την παρουσία της FRONTEX.

* * *
 
Αυτή η πολιτική πρέπει να μπει στο στόχαστρο των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, διεκδικώντας: Να σταματήσει τώρα κάθε εμπλοκή ΜΚΟ στο Προσφυγικό και κάθε χρηματοδότησή τους για αυτό το ζήτημα. Να κλείσουν τώρα τα hot spot στα νησιά και να μην ανοίξουν νέα, ούτε ανοικτά ούτε κλειστά. Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Να πιεστεί η ΕΕ, ώστε να δεχθεί τους πρόσφυγες - μετανάστες. Να αποσύρει η κυβέρνηση την υπογραφή από τη Συμφωνία Ελλάδας - Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και τον Κανονισμό του Δουβλίνου. Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού. Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots, ως μόνιμο προσωπικό, σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.


Κ. Πασ.
 
Ριζοσπάστης  Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2020

1 σχόλιο:

  1. ΌΧΙ! Η ΜΚΟ ΔΕΝ ΕΊΡΘΑΝ "ΧΘΕΣ"!

    ΟΙ ΜΚΟ ΕΙΤΑΝΕ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ! ΠΟΥ ΑΡΑΓΕ;;;

    ΟΛΕΣ ΟΙ "ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ" ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΚΟ ΤΩΝ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΩΝ! ΟΛΕΣ!

    ΑΠΌ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ/ΤΩΡΑ (Ή ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ '67 ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ΕΙΤΑΝΕ Η ΑΙΧΜΉ ΤΗΣ "ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ" ΜΚΟ!!!).... ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΆΩ ΠΙΟ ΠΑΛΙΑ ΟΠΩΣ 1922 ΟΠΩΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1897.... και και και....

    ΑπάντησηΔιαγραφή