Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Super Market: "To θράσος και η υποκρισία της μεγαλοεργοδοσίας"


Η μεγαλοεργοδοσία των Σούπερ Μάρκετ με τις διαφημιστικές καμπάνιες περί "ηρώων εργαζόμενων", "όλοι μια οικογένεια" και τις τηλεφωνικές γραμμές στήριξης προκαλεί τους χιλιάδες εργαζόμενους στα καταστήματα, στα γραφεία και στις αποθήκες αυτών που εδώ και ένα μήνα έχουν λιώσει στη δουλειά, με τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς ακόμα και σήμερα να είναι ζητούμενο και τις απειλές και τους εκβιασμούς να πέφτουν βροχή.

Πάρτι εκατομμυρίων κάνουν εν μέσω πανδημίας οι εργοδότες των σουπερ μάρκετ κερδίζοντας σε 20 ημέρες πάνω από 500 εκ. ευρώ!!! και από την άλλη οι εργαζόμενοι δουλεύουν ρισκάροντας καθημερινά την υγεία τη δική τους, των οικογενειών τους και κατ’ επέκταση την δημόσια υγεία.

Η ακόρεστη δίψα για το κέρδος δεν τους επιτρέπει να ξοδέψουν ούτε λίγες χιλιάδες ευρώ από τα 500 εκ. ευρώ που έβγαλαν, για την υγεία των εργαζομένων και των πελατών. Αλήθεια πόσο θα κοστίσει στην εργοδοσία η προσθήκη ειδικών τζαμιών στα ταμεία; Η προμήθεια επαρκών ποσοτήτων ειδών ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά) για όλους τους εργαζόμενους; Η τακτική καθαριότητα όσες ώρες το κατάστημα είναι σε λειτουργία; Οι τακτικές απολυμάνσεις στους χώρους δουλειάς; Πόσο κοστίζουν άραγε οι άδειες των εργαζόμενων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όσων κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού ή όσων παρουσιάζουν συμπτώματα;

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ που έχει καταργήσει όλους τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς (ΣΕΠΕ, ΚΕΠΕΚ κα) και έχει επιτρέψει στους μεγαλοεργοδότες να αλωνίζουν. Η κατάσταση ήταν και παραμένει τραγική και επικίνδυνη και για τους εργαζόμενους και για τους πελάτες!


Πολλοί εργαζόμενοι σε πολλά καταστήματα παρουσιάζουν συμπτώματα και το μοναδικό μέτρο είναι να στέλνονται σπίτι τους. Κανένας δεν μπορεί να παίζει με την δημόσια υγεία. Είναι έγκλημα!
 
Οι εργαζόμενοι των Σούπερ Μάρκετ έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους πέρα από την οικογένεια τους, με συναδέλφους, με προμηθευτές άλλων εταιρειών και με τους καταναλωτές.

Όποιος εργαζόμενος παρουσιάζει συμπτώματα κατά προτεραιότητα θα πρέπει να του γίνετε άμεσα το test ώστε να προλαβαίνετε η διασπορά του ιού.


Μόλις τις τελευταίες ημέρες:

  • Σε καταστήματα MARKET IN δεν υπήρχε καν καθαρίστρια κάτι το οποίο δεν αρνήθηκε η εργοδοσία σε παρέμβαση του σωματείου. Το μέτρο που πήραν είναι η ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβους για 3 – 4 ώρες ημερησίως!
  • Στα MY MARKET διευθυντής καταστήματος δήλωσε ότι όποιος εργαζόμενος κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού δεν θα ξαναγυρίσει στην δουλειά! Και συνεχίζει με απειλές για μεταθέσεις σε άλλα καταστήματα σε όσους κάνουν χρήση. 
  • Στο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ οι συνάδελφοι μάταια περιμένουν να ενημερωθούν για το τι γίνεται με τους συναδέλφους τους που παρουσιάζουν συμπτώματα και μπαίνουν σε κατ οίκον περιορισμό και τι μέτρα θα πάρει η εργοδοσία για την προστασία των υπολοίπων. Η εργοδοσία σε παρέμβαση του σωματείου δήλωσε ότι έχουν παρθεί όλα τα μέτρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και ότι σε κανένα κατάστημα πανελλαδικά δεν έχει διαπιστωθεί κρούσμα! Και αυτά τα λένε όταν μόνο στα κεντρικά έχουμε τουλάχιστον τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα που αναγκάστηκαν να ενημερώσουν τους εργαζόμενους μετά από καταγγελία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Ενώ η απάντηση διευθυντή καταστήματος σε παρέμβαση εκπροσώπου του σωματείου μετά από καταγγελίες συναδέλφων ήταν "αν κάποιος έχει δέκατα και παραμένει σπίτι του μπορεί να είναι γιατί η ένταση της δουλειάς φτάνει το 200%!"
  • Στον ΑΒ διευθυντής καταστήματος όταν ρωτήθηκε από εκπρόσωπο του σωματείου τι χαρτί ζητάτε από συναδέλφους που έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω συμπτωμάτων και σύμφωνα με οδηγίες του ΕΟΔΥ είπε ότι «οι συνάδελφοι λείπουν αυτοβούλως» ενώ αντίστοιχα στέλεχος της επιχείρησης για το ίδιο θέμα σύμφωνα με τα όσα μας καταγγέλλουν οι συνάδελφοι ισχυρίστηκε ότι μπορεί να λένε και ψέματα οι εργαζόμενοι γι’ αυτό ζητάμε χαρτί γιατρού!
 
Αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία αναγνωρίζει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού που ψωνίζει στα Σούπερ Μάρκετ και στέκεται δίπλα στους εμποροϋπαλλήλους.


Δε θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Όπου παρεμβαίνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και άλλα ταξικά σωματεία του κλάδου, η εργοδοσία αναγκάζεται να παίρνει μέτρα.


Κανείς μόνος του λοιπόν. Ενημερώστε αμέσως τα σωματεία για κάθε πρόβλημα, για κάθε έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας. Συγκροτήστε επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς


Απαιτούμε :

Να γίνετε το test σε όλους τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση. 

Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών.

Να μετατρέπουν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο. Εδώ και τώρα να μπουν δύο 8ωρες βάρδιες. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.

Να τηρηθούν τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

Να τοποθετηθούν τζάμια προστασίας στα ταμεία.
 
Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market. Εκατοντάδες χέρια καθημερινά ακουμπούν τις επιφάνειες, τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ, τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα και τα POS για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

• Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών (καρότσια, καλάθια, ράφια), για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό– πελάτες αλλά και μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων (ταμειακές μηχανές, κλαρκ κοκ)

Να δοθούν άδειες ειδικού σκοπού σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα που συνιστάται η παραμονή στο σπίτι. Να δοθούν άδειες σε όλες τις εργαζόμενες που έχουν ανήλικο παιδί.

Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.

Να ισχύσει αυστηρά το μέτρο της ελάχιστης παρουσίας πελατών μέσα στα σούπερ μάρκετ.

Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου