Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Γελασμένοι


Η απαράδεκτη εισαγγελική εντολή να γίνει προκαταρκτική εξέταση για τις αγωνιστικές εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου φέρνει ξεκάθαρα τη σφραγίδα της κυβέρνησης. Αλλωστε, δεν είναι μόνο οι δικές της αθλιότητες περί «απαγόρευσης των συναθροίσεων», ούτε μόνο το όργιο καταστολής εκείνη τη μέρα, που έδωσαν αέρα στα κάθε λογής ακροδεξιά στοιχεία να απειλούν και να καταθέτουν μηνύσεις. Είναι και το κρεσέντο που συνεχίζουν τα κυβερνητικά στελέχη και τα αστικά επιτελεία, με άρθρα και δημοσιεύματα ενάντια στο ΚΚΕ και στο οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το παραλήρημα του Μ. Χρυσοχοΐδη σε σαββατοκυριακάτικη εφημερίδα, όπου στο μπλέντερ του «θολωμένου του μυαλού» ανακατεύει τους ...«γνωστούς αγνώστους» με ολίγο από πανδημία, για να φτάσει στο «διά ταύτα», χυδαιολογώντας για «παρανομία του "θεσμικού ΚΚΕ"» και «πολιτική αδιαλλαξία» που «σε συνθήκες πανδημίας μεταλλάσσεται, γίνεται αντικοινωνική συμπεριφορά». Από κοντά και διάφοροι σχολιαστές της σαχλαμάρας, οι οποίοι προσπαθούσαν να ταυτίσουν το ΚΚΕ με τους... αρνητές του ιού και τους «ψεκασμένους», που ποτίζουν οι κυβερνητικές παλινωδίες και αποτελούν το καλύτερο άλλοθι για την εγκληματική πολιτική της. Τι προσπαθούν να πουν με όλο αυτόν τον αχταρμά; Οτι η διεκδίκηση μέτρων για την υγεία, το εισόδημα, τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού σε συνθήκες πανδημίας είναι «αντικοινωνική συμπεριφορά». Και τι επιβεβαιώνουν; Οτι καμία σχέση δεν έχει η επίθεση στο ΚΚΕ και στο ταξικό εργατικό κίνημα με τα παραμύθια περί προστασίας της υγείας του λαού, που οι ίδιοι με την εγκληματική πολιτική τους έχουν εκθέσει σε τεράστιους κινδύνους. Στόχος τους είναι να βάλουν «φίμωτρο» στη λαϊκή διεκδίκηση με πρόσχημα την πανδημία. Είναι όμως βαθιά γελασμένοι.

«Αντικοινωνικοί»

Τα γνωστά επιτελεία που βγαίνουν συντονισμένα μέσα από διάφορα ΜΜΕ ως «σημαιοφόροι» της επίθεσης απέναντι σε κάθε κινητοποίηση των εργαζομένων και του λαού, δεν θα μπορούσαν βέβαια να μείνουν άπραγα μπροστά στην αυριανή απεργία. Ως «προνομιακό πεδίο» βρήκαν αυτήν τη φορά τη συμμετοχή των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην απεργιακή μάχη. Είναι, λέει, «αντικοινωνική» η συμμετοχή τους στην απεργία «εν μέσω πανδημίας» και θα φέρει «ταλαιπωρία στους πολίτες»... Φτάνουν μάλιστα να ισχυριστούν ότι αυτήν ακριβώς την περίοδο το Μετρό και ο Ηλεκτρικός «προσφέρουν τις κατά τεκμήριο πιο ασφαλείς μετακινήσεις»! Σοβαρά τώρα; Είναι δηλαδή... «κοινωνικός» και «ασφαλής» ο συνωστισμός στον οποίο υποχρεώνονται καθημερινά οι εργαζόμενοι και ο λαός, μέσα στα οχήματα και τους συρμούς των ΜΜΜ, που «εν μέσω πανδημίας» έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες; Είναι «κοινωνικός» ο εμπαιγμός του λαού από τον πρωθυπουργό, ο οποίος στο αίτημα για άμεση αποσυμφόρηση των αστικών συγκοινωνιών απαντά ότι... «δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία»; Είναι «κοινωνικό» ότι μετράμε ήδη δεκάδες κρούσματα σε εργαζόμενους στα ΜΜΜ, τα μέτρα προστασίας είναι ανύπαρκτα, ενώ κανείς δεν ξέρει πού φτάνει το πλήθος των κρουσμάτων στους επιβάτες; Και είναι «αντικοινωνική» η απεργία που μεταξύ των κρίσιμων αιτημάτων της ιεραρχεί όλα τα παραπάνω και διεκδικεί άμεση πύκνωση των δρομολογίων, μαζικές προσλήψεις και ενίσχυση του στόλου των συγκοινωνιών; Ας κοπεί το δούλεμα και ας μην «ανησυχούν» τα γνωστά επιτελεία: Τη μέρα της απεργίας, με το «πάγωμα» μεγάλων χώρων δουλειάς και τη συμμετοχή των ΜΜΜ, οι εργαζόμενοι και ο λαός θα έχουν αν μη τι άλλο αρκετούς λόγους λιγότερους να φοβούνται από πού θα κολλήσουν!


Μη χολοσκάτε

Το απόγευμα της Δευτέρας ένας ασθενής με κορονοϊό, που νοσηλευόταν στη Φλώρινα, κρίθηκε αναγκαίο να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ. Αφού δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη ούτε στη Δυτική ούτε στην Κεντρική Μακεδονία, βρέθηκε με το ζόρι ένα κρεβάτι ...στη Λάρισα (!), η οποία βρίσκεται ήδη στο «κόκκινο». Η μεταφορά του ασθενούς με το ΕΚΑΒ διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία του. Η συγκεκριμένη περίπτωση, που δεν είναι η μοναδική, ανέδειξε ξανά τη μεγάλη έλλειψη κλινών ΜΕΘ στη Δυτική Μακεδονία, αφού οι μοναδικές που λειτουργούν βρίσκονται στο «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας και έχουν στελεχωθεί με αποσπασμένους υγειονομικούς από το Νοσοκομείο Κοζάνης. Την ίδια ώρα, οι 8 κλίνες ΜΕΘ του «Μαμάτσειου» ΓΝ Κοζάνης συνεχίζουν να λειτουργούν ως Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) από το πρώτο κύμα της πανδημίας, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι θα στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό ώστε να λειτουργήσουν ως ΜΕΘ. Για επίταξη ιδιωτικών κλινικών, βέβαια, ούτε κουβέντα... Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι βαριά ασθενείς να χρειάζεται να «ταξιδέψουν» μέχρι τη Θεσσαλία ή όπου αλλού υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι, αν υπάρχει, και ταυτόχρονα, λόγω των ελλείψεων σε ΜΕΘ, να αυξάνεται η πίεση συνολικά στο υγειονομικό προσωπικό να κάνει ακόμα και διαλογή ασθενών, με κριτήριο τα μέσα που (δεν) διαθέτει. Αλλά ας μη χολοσκάνε οι ασθενείς. Τουλάχιστον είμαστε καλύτερα από το Βέλγιο, όπως έλεγε τις προάλλες ο υπουργός Ανάπτυξης...


Ούτε σαν σκέψη!

Πού οφείλεται τελικά η έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας; Αν πιστέψουμε όσα γράφονται στον Τύπο, για τη σημερινή κατάσταση φταίνε το πολλαπλάσιο ιικό φορτίο σε σχέση με το πρώτο κύμα, οι λιγότεροι περιορισμοί στις μετακινήσεις, η «κόπωση των πολιτών», η μετάλλαξη του ιού, ο πιο κρύος καιρός και τα κενά στον έλεγχο των περιοριστικών μέτρων από τον κρατικό μηχανισμό. Οτιδήποτε άλλο δηλαδή εκτός από την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, από την έλλειψη μέτρων αποσυμφόρησης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, από την απουσία μέτρων για το αραίωμα των μαθητών στα σχολεία, που ήταν ανοιχτά μέχρι πριν από μια βδομάδα, και από το χάλι στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Ειδικά το τελευταίο δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες για νοσηλεία, πολύ περισσότερο να παίξει το ρόλο του στην πρόληψη, με επαρκή ιχνηλάτηση, άμεση σύνδεση με χώρους δουλειάς και σχολεία κ.ο.κ. Τι κι αν σε όλο τον κόσμο η συσσωρευμένη επιστημονική πείρα εντοπίζει στους χώρους εργασίας, που λειτουργούν χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας, τις σημαντικότερες εστίες μετάδοσης της πανδημίας; Από το μυαλό της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της δεν περνάει ούτε σαν σκέψη να «τραυματιστούν» τα συμφέροντα της εργοδοσίας και να θιγούν οι «αντοχές της οικονομίας», προκειμένου οι εργαζόμενοι να γυρίζουν σπίτι τους ασφαλείς και να μη διασπείρουν άθελά τους τον ιό.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου