Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Περιμένει το εμβόλιο ως «από μηχανής θεό»


Ούτε και τώρα παίρνει τα αναγκαία μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

 

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
Ως «το μεγάλο εθνικό στοίχημα των επόμενων μηνών» παρουσίασε τον εμβολιασμό κατά της Covid ο πρωθυπουργός, μιλώντας χτες στο υπουργικό συμβούλιο.

Για μια ακόμη φορά προσπάθησε να καλύψει πίσω από τον αναγκαίο εμβολιασμό τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για το σημερινό χάλι στην Υγεία και κυρίως για το γεγονός ότι δεν σκοπεύει ακόμα και τώρα να πάρει κάποιο μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος, παρότι η πανδημία είναι εδώ, ενώ και η πορεία του εμβολιασμού απαιτεί αναβαθμισμένη παρακολούθηση.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «θα εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα αποτροπής μετάδοσης του ιού» με αυτές τις «δύο παράλληλες προσπάθειες σε πλήρη αλληλεξάρτηση» και επανέλαβε ότι στις 26 Δεκέμβρη θα παραληφθούν οι πρώτες δόσεις, για να ξεκινήσουν την επόμενη μέρα οι εμβολιασμοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά του, ο Β. Κικίλιας εισηγήθηκε τη σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής Συντονισμού και Διαχείρισης Εμβολιασμού, με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και του Στρατού.

Στο μεταξύ, διευκρινίσεις για τις μετακινήσεις (επισκέψεις) παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, λέγοντας ότι θα χρησιμοποιηθεί ο κωδικός 6. Κουνώντας ξανά το δάχτυλο της «ατομικής ευθύνης» στο λαό, προειδοποίησε για αυστηρούς ελέγχους, σημειώνοντας ότι «παραμονή των Χριστουγέννων όποιος κυκλοφορεί μετά τις 10 το βράδυ θα πρέπει να ξέρει ότι η αστυνομία θα τον σταματήσει και θα τον ελέγξει».

«Αυστηρά μέτρα, με την έννοια αυστηρότερων περιορισμών, δεν εξετάζονται αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown «αν σε τοπικό επίπεδο τα επιδημιολογικά δεδομένα ακολουθούν αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που διαμορφώνεται στην Επικράτεια». Σε κάθε περίπτωση, «μέχρι τις 7 Ιανουαρίου ακολουθούμε τα γενικά μέτρα» και κατόπιν «ελπίζουμε να είμαστε σε μία φάση που να μπορούμε σιγά σιγά να απελευθερώσουμε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες».

Ταυτόχρονα παραδέχτηκε καθυστερήσεις στην προμήθεια εμβολίων: «Με βάση τα συμβόλαια προαγοράς είχαμε πει, σχεδόν ένα μήνα πριν, ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα είχαμε 25.000.000 δόσεις εμβολίων (...) Φαίνεται ότι στην αρχή των παραδόσεων πηγαίνουμε σε χαμηλότερους ρυθμούς».

Εδωσε μια εξήγηση ότι «λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης οι παραδόσεις είναι πολύ χαμηλότερες, σε σχέση με τα αρχικά συμβόλαια προαγοράς» και έδειξε ως διέξοδο ότι «υπάρχουν και άλλες εταιρείες που θα μπουν στο παιχνίδι σιγά σιγά, άρα, σταδιακά θα έρχονται εμβόλια και από άλλες εταιρείες».

Σημείωσε πάντως ότι «ενώ πήγαμε στη λογική να γίνουν τα συμβόλαια προαγοράς σε κοινοτικό επίπεδο, για να μην υπάρχουν εθνικοί ανταγωνισμοί, η Ευρώπη φαίνεται να έρχεται με καθυστέρηση, σε σχέση με τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, και γι' αυτό θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες της».

Χρεοκοπημένες συνταγές

Στο μεταξύ, το ανακάτεμα των ελλείψεων σε προσωπικό και την αναγόρευση του εθελοντισμού σε πυλώνα παροχής υπηρεσιών Υγείας προβλέπει η τροπολογία - προσθήκη στο «κατεπείγον» νομοσχέδιο που ψήφισε προχτές το βράδυ η κυβέρνηση στη Βουλή, παρά τις διαμαρτυρίες του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων για την απαράδεκτη διαδικασία.

Με βάση την τροπολογία, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό κινείται στην πεπατημένη των μετακινήσεων και όχι στην πρόβλεψη προσλήψεων μόνιμων υγειονομικών. Οπως προβλέπεται στο άρθρο 2, παρ 3, «τα εμβολιαστικά κέντρα στελεχώνονται από νοσηλευτές (...) ιατρικό προσωπικό καθώς και βοηθητικό προσωπικό με μετακίνηση προσωπικού από δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Υγείας».

Οσο για τις δομές που είναι στην αρμοδιότητα των υπουργείων Εργασίας και Εσωτερικών (π.χ. Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας), τους εμβολιασμούς θα αναλάβει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ, όταν κάθε δομή που φιλοξενεί ευπαθείς ομάδες θα έπρεπε να διαθέτει σε 24ωρη βάση το αναγκαίο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Ενώ και οι αποψιλωμένες Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων Νοσοκομείων του ΕΣΥ προβλέπεται να «ενισχυθούν» με «ιατρικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο των λοιμώξεων» έως τις 31/3/2021 (άρθρο 16).

Επίσης, έως τις 30/6/2021, το άρθρο 14 προβλέπει στο όνομα «της αντιμετώπισης του κορονοϊού, ειδικό εθελοντικό πρόγραμμα απασχόλησης ενήλικων πολιτών, που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, σε δομές δημόσιας Υγείας», όπως νοσοκομεία, ΠΦΥ, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ. Εκμεταλλευόμενη τη διάθεση του λαού να προσφέρει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, για να προστατέψει την υγεία και τη ζωή του, η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει χωρίς κόστος τα τεράστια κενά που συντηρεί και αυξάνει με την πολιτική της.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που χιλιάδες γιατροί, νοσηλευτές, ιατροτεχνολόγοι παραμένουν όμηροι ολιγόμηνων συμβάσεων ή άνεργοι, μη μπορώντας να προσφέρουν τις επιστημονικές τους γνώσεις στην κοινωνία, ώστε να απολαμβάνει ο λαός δωρεάν, δημόσιες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας που δικαιούται.

Αργή και δύσκολη αποκλιμάκωση

Σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, 83 άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους, οι διασωληνωμένοι είναι 491 και 853 τα νέα κρούσματα, από τα οποία τα 242 εντοπίζονται στην Αττική και τα 179 στη Θεσσαλονίκη.

Η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει μικρότερο ρυθμό απ' ό,τι η ανοδική, δείχνοντας πως η νόσος αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα. Η μείωση των ενεργών κρουσμάτων συνεχίζεται, ωστόσο η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει επιβαρυμένη. Η Αττική σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα κατέγραψε 15% λιγότερες διαγνώσεις και η Θεσσαλονίκη -28%, ωστόσο παραμένει 3 φορές υψηλότερο το επιδημιολογικό φορτίο σε σχέση με αυτό της Αττικής. Επίσης υψηλό παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο σε Κοζάνη και Δυτική Αττική.

Σχετικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος που παρατηρείται στο Ην. Βασίλειο, περιγράφηκε πρώτη φορά το Σεπτέμβρη, εκτιμάται ότι έχει ελαφρώς αυξημένη μολυσματικότητα, είναι υπό διαρκή παρακολούθηση και η επιβεβαίωση της αυξημένης μολυσματικότητας δεν αλλάζει τον σχεδιασμό για τον εμβολιασμό. Μέχρι και τις 7 Γενάρη οι ταξιδιώτες από το Ην. Βασίλειο υπόκεινται σε rapid test και υποχρεωτικό 10ήμερο κατ' οίκον αποκλεισμό και με το πέρας της καραντίνας υποβολή σε pcr έλεγχο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, ανέφερε ότι πάνω από το 70% των γιατρών έχουν δηλώσει συμμετοχή στον εμβολιασμό, ενώ δεν είπε κουβέντα για το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας δεν έχει γίνει το αυτονόητο: Πλήρης επιστημονική ενημέρωση για ένα νέο εμβόλιο όπως αυτό για την Covid-19.

Οσο για τη μη δημοσιοποίηση ή/και συλλογή σημαντικών στοιχείων που συνθέτουν το «προφίλ» των χώρων διασποράς, όπως είναι οι χώροι δουλειάς, κουκουλώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, με το πρόσχημα των «προσωπικών δεδομένων»!

Ριζοσπάστης 

1 σχόλιο:

  1. Μόλις ο ΥΙΟΣ Covid-19 πείρε χαμπάρι το embolio και την ζημιά που θα κάνει το embolio στους.... Ανθρώπους.... έκανε.... μετάλλαξη στην Αγγλία!!!.....μήπως ο Covid-19 θέλει κάτι να .... μας πεί;;; Είναι ο Covid-19 ραδιούργος ραδιενεργός ή φίλος εξωγήινος;;; ΙΔΟΥ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ!!!

    ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΣΤΕΙΛΑΝ ΤΟΤΕ ΣΤΗΝ Β. ΙΤΑΛΙΑ ΈΝΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑΤΡΏΝ ΓΙΑ "ΑΤΟΜΙΚΟ/ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ/ΧΗΜΙΚΟ" ΠΟΛΕΜΟ;;;;;;;;;;;;;;; ΓΙΑΤΙ;;;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή