Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Η κυβέρνηση συνεχίζει πιστά την πολιτική απαξίωσης των προηγούμενων κυβερνήσεων στον ΟΑΣΘ



Το γεγονός πως η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων που απαξιώνει τον ΟΑΣΘ και πως οι νέες εξελίξεις έρχονται να συμπληρώσουν την ήδη τραγική κατάσταση που υπάρχει στο μοναδικό Μέσο Μαζικής Μεταφοράς που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, τονίζει σε σχόλιό της η Τομεακή Επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. «Η επικείμενη αλλαγή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που προβλέπει μειώσεις μισθών, κατάργηση επιδομάτων (π.χ. ανθυγιεινού επιδόματος) δείχνουν ότι χρειάζεται να σημάνει συναγερμός απέναντι σε αυτήν την πολιτική», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων. 

Αναλυτικά το σχόλιο για τις εξελίξεις στον ΟΑΣΘ, έχει ως εξής: 
  
«Οι νέες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στον ΟΑΣΘ έρχονται να συμπληρώσουν την ήδη τραγική κατάσταση που υπάρχει στο μοναδικό Μέσο Μαζικής Μεταφοράς που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη. Ήδη επιβατικό κοινό και εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές με την έλλειψη οχημάτων που έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των δρομολογίων και την καθημερινή ταλαιπωρία χιλιάδων εργαζόμενων και ανέργων στην πόλη, τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε περίοδο πανδημίας και ιδιαίτερα εν μέσω καλοκαιρινού καύσωνα.


Η λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών με βάση τη σχέση κόστους - οφέλους και η υποχρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει σαν αποτέλεσμα όλα τα παραπάνω προβλήματα και έρχεται να φορτώσει και άλλα βάρη στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ. Η επικείμενη αλλαγή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που προβλέπει μειώσεις μισθών, κατάργηση επιδομάτων (π.χ. ανθυγιεινού επιδόματος) δείχνουν ότι χρειάζεται να σημάνει συναγερμός απέναντι σε αυτήν την πολιτική.

Η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων ακολουθεί πιστά την πολιτική απαξίωσης του ΟΑΣΘ, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες περί απελευθέρωσης των αστικών συγκοινωνιών. Ακόμα και σε περίοδο πανδημίας, όπως είναι αυτή που ζούμε, κουνάει το δάχτυλο σε επιβάτες και εργαζόμενους με κηρύγματα περί ατομικής ευθύνης, προσπαθώντας να κρύψει τις πραγματικές ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδηγούν σε χρόνια ταλαιπωρία το λαό της Θεσσαλονίκης.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και του επιβατικού κοινού, καλώντας τους να διεκδικήσουν:

  • Να διασφαλιστούν άμεσα όλα τα εργασιακά δικαιώματα και τα μέτρα ασφαλείας των εργαζόμενων. Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων. Καμία κατάργηση επιδομάτων, αναδρομική απόδοση όλων των χρωστούμενων από τον ΟΑΣΘ στους εργαζόμενους.
  • Μέτρα για βελτίωση της τραγικής κατάστασης του ΟΑΣΘ με άμεση κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών για επισκευή και ανανέωση του στόλου. Περισσότερα σύγχρονα και ασφαλή λεωφορεία, προσλήψεις εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα.
  • Να εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να υπάρχει πύκνωση των δρομολογίων με επάρκεια σε όλες τις γραμμές των αστικών συγκοινωνιών της πόλης, με τήρηση των μέτρων προφύλαξης από την επιδημία για τους επιβάτες και το προσωπικό του ΟΑΣΘ.
  • Μείωση τις τιμής των εισιτηρίων, δωρεάν μεταφορά των εργαζομένων από και προς τη δουλειά ιδιαίτερα όσων ήδη πλήττονται από τα μέτρα της κυβέρνησης και της εργοδοσίας εν μέσω οικονομικής κρίσης, δωρεάν μεταφορά για ανέργους, μαθητές, φοιτητές, ΑΜΕΑ».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου