Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Αντανακλαστικά...

 

Οι επιθέσεις φασιστοειδών στη Σταυρούπολη με δολοφονικά μέσα σε βάρος μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών είναι μία πολύ σοβαρή εξέλιξη, που απαιτεί δράση, λαϊκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον φασισμό και ενάντια στο σύστημα που τον θρέφει, ένα χρόνο μετά την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίσταση έχει αξία να «διαβαστούν» τα αντανακλαστικά των πολιτικών δυνάμεων για τις δολοφονικές φασιστικές επιθέσεις στη Σταυρούπολη, στον Εύοσμο και αλλού.

Η κυβέρνηση επέλεξε να κινηθεί ανάμεσα στην ανοχή απέναντι στα φασιστικά στοιχεία και στην αξιοποίηση των γεγονότων για να ξαναζωντανέψει τη χρεοκοπημένη «θεωρία των δύο άκρων», αλλά και για να ενισχύσει τη συζήτηση του «έξω τα κόμματα από τα σχολεία».

Αυτό δείχνουν οι απαράδεκτες τοποθετήσεις του υπουργείου Παιδείας, κυβερνητικών στελεχών που στο όνομα των «ίσων αποστάσεων» ουσιαστικά φτάνουν να εξομοιώνουν τα φασιστικά στοιχεία με τις μαθητικές κινητοποιήσεις, τις διεκδικήσεις της νεολαίας, δίνοντας άλλοθι στη δράση των φασιστοειδών. Μόνο που η θεωρία των δύο άκρων καταλήγει σε γελοιότητες. Οχι μόνο γιατί οι φασίστες είναι παιδιά του ίδιου συστήματος που υπηρετεί και αυτή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αλλά γιατί τα ίδια τα γεγονότα βγάζουν μάτι! Αλήθεια, τι σχέση έχουν τα «φυλλάδια» με τους σουγιάδες, τα αεροβόλα, τα κατσαβίδια, τα ρόπαλα και τις μολότοφ που «επιστρατεύτηκαν» από τα φασιστοειδή γιατί «προκλήθηκαν» (sic) δήθεν από μια εξόρμηση; Αν κάποιος ακολουθήσει αυτήν την άρρωστη θεωρία, μπορεί π.χ. να καταλήξει να ρίξει και ευθύνες στην δημοσιογράφο που ξυλοκοπήθηκε, «γιατί τράβηξε φωτογραφίες»...

* * *

Ολως περιέργως η «πολιτική κάλυψη» των φασιστοειδών στην εγκληματική τους δράση έχει ως βασικό επιχείρημα ότι πρόκειται για «15χρονα που δεν θέλουν κόμματα έξω από τα σχολεία». Αυτά αναπαράγουν τα ίδια τα φασιστοειδή και διάφοροι τύποι στο διαδίκτυο και αλλού...

Τι άλλο όμως φανερώνεται; Οι ισχυροί δεσμοί των φασιστοειδών με κρατικούς μηχανισμούς - που έχουν πάντα την κάλυψη των κυβερνήσεων - και άλλωστε είχαν αναδειχθεί και κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής... Αυτό δείχνει πρώτα απ' όλα η στάση της Αστυνομίας στη Σταυρούπολη. Στα συγκεκριμένα ΕΠΑΛ πέρυσι είχε κληθεί η Αντιτρομοκρατική ενάντια στις μαθητικές κινητοποιήσεις που συλλογικά αποφάσιζαν οι μαθητές, αλλά φέτος είχαν δύο μέρες άνεση τα φασιστοειδή να μπαινοβγαίνουν στο σχολείο και να επιτίθενται σε μαθητές αλλά και στους συγκεντρωμένους έξω από το σχολείο, σε δημοσιογράφους κ.λπ. Η ανοχή συνεχίστηκε με τα ίδια φασιστοειδή να μεταφέρουν την έδρα τους σε ΕΠΑΛ διπλανού δήμου κ.ά... Το ότι πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές και συλλήψεις, προέκυψε κατά βάση από το γεγονός ότι βούιξε ο τόπος και δεν μπορούσαν να κρυφτούν ούτε η εγκληματική δράση των φασιστών, ούτε τα στραβά μάτια της Αστυνομίας στη Σταυρούπολη.

Αυτό δείχνει και η στάση των διευθύνσεων των σχολείων. Γιατί για παράδειγμα η ίδια διεύθυνση που καλεί Αστυνομία με κάθε ευκαιρία, όποτε οι μαθητές διεκδικούν καλύτερο σχολείο στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, είναι η ίδια διεύθυνση που έκανε τον «τροχονόμο» στα φασιστοειδή και τους έδινε το ελεύθερο να κυκλοφορούν εξοπλισμένα μέσα στο σχολείο και να επιτίθενται σε μαθητές.

Αυτή η στάση της κυβέρνησης και των κρατικών μηχανισμών, που δείχνει ότι έχουν γερές πλάτες δηλαδή στο σύστημα, δίνει αέρα στα πανιά των φασιστοειδών να αμολάνε εδώ και μέρες οχετούς ενάντια στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ, να προτρέπουν σε επιθέσεις - όχι μόνο διαδικτυακές ή λεκτικές - ενάντια σε νέους και νέες που σηκώνουν κεφάλι απέναντι στο τέρας του φασισμού.

* * *

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, όπως ήταν αναμενόμενο, επέλεξε να σηκώσει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση καταδικάζοντας τώρα τη «θεωρία των δύο άκρων», λες και αυτή η θεωρία γεννήθηκε στο κεφάλι γενικά της «δεξιάς». Ψαρεύοντας σε θολά «αντιδεξιά νερά» και δήθεν «αντιφασιστικά μέτωπα», για να ξαναπαίξει το παραμύθι της «προοδευτικής διακυβέρνησης».

Ομως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λερωμένη τη φωλιά του. Οχι μόνο γιατί διαφημίζεται ως ο τίμιος θεματοφύλακας της ΕΕ, η οποία έχει επίσημη πολιτική τη θεωρία των δύο άκρων και την ανιστόρητη ταύτιση του ναζισμού με αυτόν που τον τσάκισε, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Αλλωστε, και ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπογράψει διάφορα αντικομμουνιστικά μαργαριτάρια της ΕΕ. Δεν χρειάζεται να θυμηθούμε το πώς ιστορικά η σοσιαλδημοκρατία έπαιξε ρόλο ευνοώντας την ενίσχυση ακροδεξιών και φασιστικών στοιχείων. Εχουμε και πρόσφατη μνήμη, όσο και αν ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται για άλλη μία φορά με «κενά μνήμης».

Θυμόμαστε και τη συγκυβέρνηση με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ και τα τουρνέ υπουργών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο Καστελόριζο με τους βουλευτές της - εγκληματικής οργάνωσης - Χρυσής Αυγής. Αν αυτά είναι παλιά και τα ξεχάσαν, υπάρχουν και τα πρόσφατα καλέσματα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έγραφαν στην «Αυγή» ότι «όσοι κοροϊδεύτηκαν ή απογοητεύτηκαν από τη Δεξιά θα είναι μαζί μας. Ας είναι συντηρητικοί, θρησκευόμενοι, εθνικιστές», ακριβώς για να χαϊδέψουν τα αυτιά συντηρητικών, ακροδεξιών και εθνικιστών.

* * *

Το «φασιστικό τέρας» ταΐζεται με διάφορους τρόπους και έχουμε πλέον την πείρα να πούμε πως και μία επόμενη κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλιστικού συστήματος δεν θα το αντιμετωπίσει. Τα επιχειρηματικά συμφέροντα που θρέφουν τον φασισμό, εδώ θα είναι και στο ενδεχόμενο μιας δήθεν προοδευτικής κυβέρνησης. Αλλωστε, η εφαρμογή αντιλαϊκής πολιτικής από κυβερνήσεις στο όνομα της «προόδου» και της «αριστεράς» δίνει τροφή για την ενίσχυση ακροδεξιών στοιχείων. Αυτό αποδεικνύεται και με την πείρα άλλων κρατών...

Τέλος, επικρατεί μία περίεργη σιγή - και στο επίπεδο των social media - από διάφορες περσόνες (influencers ή μη) και πολιτικούς χώρους που ήπιαν το αμίλητο νερό για τις φασιστικές, σωματικές επιθέσεις ενάντια σε μαθήτριες και μετανάστριες στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης ή έβγαλαν - νομίζουν - την υποχρέωση με κάνα δυο εξυπνάδες.

Τη μάχη για την απομόνωση των φασιστοειδών τη δίνουμε μαζί με τη μάχη για τα σύγχρονα δικαιώματά μας, με όλους τους νέους και τις νέες που θέλουν να αντιδράσουν σε ό,τι τους μαυρίζει τη ζωή, μέσα από τα μαθητικά συμβούλια, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα σωματεία. Δίνουμε το χέρι σε όποιον σηκώνεται και σηκώθηκαν πολλοί το τελευταίο διάστημα...

(Αναδημοσιεύεται από τον «902.gr»)

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου