Εικόνα των δύο κόσμων που βρίσκονται σε σύγκρουση ήταν τα εγκαίνια από τον πρωθυπουργό μιας νέας ενεργειακής μονάδας στη Λάρισα. Η φιέστα στήθηκε στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, όπου πλέον τεράστιες εκτάσεις αξιοποιούνται για φωτοβολταϊκά και άλλα έργα, ανοίγοντας νέα κερδοφόρα πεδία για το κεφάλαιο. Από τη μία, λοιπόν, οι ενεργειακοί όμιλοι, οι ΑΠΕτζήδες κ.ά. που απολαμβάνουν ζεστό κρατικό χρήμα για τα εγγυημένα κέρδη και την ανταγωνιστικότητά τους. Από την άλλη οι βιοπαλαιστές αγρότες, που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη γη επειδή δεν μπορούν να καλύψουν το τεράστιο κόστος παραγωγής. Για αυτούς, η ανάγκη για φτηνό ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία και εγγυημένες τιμές στα προϊόντα «σκοντάφτει» στη «δυσκολία ανεύρεσης πόρων» και στη «δημοσιονομική πειθαρχία». Αυτοί οι κόσμοι είναι ασυμβίβαστοι. Με αυτό το κριτήριο καλούν στην οργάνωση της πάλης οι αγωνιστικοί Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες, μπροστά στη νέα φάση των κινητοποιήσεων από τους αγροτοκτηνοτρόφους, για να μπουν αποφασιστικά στο στόχαστρο οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της.
«Εύκολα», «γρήγορα», «από το κινητό». Ετσι διαφημίζουν εταιρείες λογισμικού τις συνδρομητικές εφαρμογές τους για το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής. Καθώς πλησιάζει η επέκταση της υποχρεωτικής εφαρμογής του, την 1η Γενάρη 2027, διεκδικούν νέα πελατεία ανάμεσα στους αυτοαπασχολούμενους. Από το myDATA μέχρι το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής, κάθε νέα υποχρέωση απαιτεί χρόνο, εξοπλισμό, τεχνική υποστήριξη και συχνά επιπλέον συνδρομές. Από τη μια, λοιπόν, νέες δουλειές για εταιρείες λογισμικού και παρόχους. Από την άλλη, πιο στενή ψηφιακή παρακολούθηση συναλλαγών και διακινήσεων από την Εφορία, με πρόστιμα χιλιάδων ευρώ στις πλάτες των βιοπαλαιστών, που ήδη στενάζουν από την ακρίβεια, το πανάκριβο ρεύμα, την τεκμαρτή φορολογία και την απουσία αφορολόγητου. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση βρίσκει άλλα 95 εκατ. ευρώ για τη βιομηχανία, πάνω στις φοροαπαλλαγές και τις ενισχύσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή είναι η «ψηφιακή πρόοδος» που τους επιφυλάσσουν. Αντί η τεχνολογία να ελαφρύνει τη δουλειά τους, γίνεται πρόσθετο έξοδο και ψηφιακή θηλιά στον λαιμό τους. Απέναντι σ' αυτή την εξοντωτική πολιτική, τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων οργανώνουν την αγωνιστική τους απάντηση. Στις 4 Νοέμβρη με κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών και στις 25 Νοέμβρη με κλειστά μαγαζιά, στον κοινό απεργιακό αγώνα με τους εργαζόμενους, για να διεκδικήσουν ουσιαστική ανακούφιση από τη φοροληστεία και το κόστος λειτουργίας.
Περίπου 1,5 χρόνο μετά τα εγκαίνια, η αίθουσα υποδοχής στο αεροδρόμιο Χίου θα μείνει κλειστή τους επόμενους 4 μήνες για «έργα επέκτασης και αναβάθμισης». Στην πραγματικότητα, θα κλείσει επειδή από τη φθινοπωρινή βροχή το αεροδρόμιο πλημμύρισε και εντοπίστηκαν σοβαρά προβλήματα στην οροφή. Η αίθουσα γέμισε κουβάδες. Δεν είναι βέβαια το μοναδικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει τα σοβαρά προβλήματα στις υποδομές. Γέφυρες 40ετίας και πάνω δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ. Δημόσια κτίρια που συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκέπτες περιμένουν ακόμα τον αντισεισμικό έλεγχο. Ακόμα και πρόσφατα ανακαινισμένα νοσοκομεία μπάζουν νερά, ενώ πιο συνηθισμένο είναι το φαινόμενο σε παλιά σχολεία, στα οποία εκτός από βρόχινο νερό πέφτουν και σοβάδες. Μόλις χτες δημοσιεύτηκαν στον «Ριζοσπάστη» φωτογραφίες από το Ολυμπιακό προπονητήριο, όπου οι αθλητές διαπρέπουν στο άθλημα της ...κουβαδοδρομίας για να προλάβουν τα νερά που στάζουν από το ταβάνι. Ακόμα κι αν από τύχη περάσει άβρεχτος από τις γερασμένες και υποσυντήρητες υποδομές, καμιά ασφάλεια δεν μπορεί να αισθάνεται κανείς απέναντι στο κράτος που στέλνει τις λαϊκές ανάγκες στον κουβά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου