Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Ασύμβατο

 

Στους 10 μήνες φτάνει πλέον η αναμονή για μια εγχείρηση καρδιάς στο δημόσιο σύστημα Υγείας της μιας νόσου, κάνοντας ακόμα χειρότερη την παράλληλη πανδημία που ζουν εκατομμύρια ασθενείς, οι οποίοι έχουν χάσει κάθε πρόσβαση στην αναγκαία φροντίδα την ώρα της ανάγκης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2021 πραγματοποιήθηκαν 97.000 λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις απ' ό,τι το ίδιο διάστημα πριν την πανδημία. Πολλές από τις επεμβάσεις που αναβλήθηκαν αφορούσαν ακόμα και ογκολογικά περιστατικά, ενώ κατά το 1/3 μειώθηκαν και οι επισκέψεις στα Επείγοντα. Αντίστροφη είναι βέβαια η πορεία στον ιδιωτικό τομέα, όπου καταφεύγουν για επείγουσες επεμβάσεις και θεραπεία αυτοί που το πρόβλημά τους δεν μπορεί να περιμένει άλλο, είτε όσοι έχουν ούτως ή άλλως λεφτά. Γι' αυτό άλλωστε ο ιδιωτικός τομέας την περνάει ζάχαρη στην πανδημία, «αποστειρωμένος» εντελώς από τις συνέπειές της και ανέγγιχτος από το κράτος, που τον μπουκώνει με πελατεία, αλλά και με «ζεστό» χρήμα όταν πρόκειται να νοικιάσει καμιά κλίνη για ήπια COVID περιστατικά. Δεν υπάρχει πέτρα που να σηκώσεις και να μην βρεις από κάτω το κέρδος ως κριτήριο διαχείρισης της πανδημίας. Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα γίνεται εξόφθαλμο ότι το κριτήριο αυτό είναι ασύμβατο με την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού.

«Ιδεοληψίες»...

Οταν πριν από δυο χρόνια, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν στη Βουλή «μετά βαΐων και κλάδων» τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού «East Med», ο τότε εισηγητής της ΝΔ έλεγε με ύφος χιλίων καρδιναλίων: «Η κατασκευή του στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα εναντίον κάθε αμφισβητία της νομιμότητας (...) Την ώρα που η Τουρκία παρανομεί και προκαλεί με τους τυχοδιωκτισμούς της "γαλάζιας πατρίδας", η Ελλάδα σφυρηλατεί συμμαχίες και στοιχίζει τα ευρύτερα ευρωπαϊκά και δυτικά συμφέροντα στα δικά της, προς όφελος των δικών της. Είναι κρίμα, επιτρέψτε μου να πω, που η απόφαση της Βουλής φαίνεται πως δεν θα είναι ομόφωνη. Θα είμαι επιεικής στους επικριτές της συμφωνίας και ελπίζω να μην προκληθώ να επανέλθω σε δευτερολογία. Για μία ακόμα φορά θα πω, λοιπόν, ότι οι εγχώριοι αρνητές του "East Med" διατύπωσαν τις επικίνδυνες γεωστρατηγικές και περιβαλλοντικές αφέλειές τους, που δεν εδράζονται σε καμία ρεαλιστική ανάγνωση της πραγματικότητας, αλλά μόνο σε ιδεοληψίες, εξυπηρετώντας άλλοτε ευθέως και άλλοτε εκ του αποτελέσματος τα συμφέροντα ξένων».


... και «υπερόπλα»

Τα θυμηθήκαμε όλα αυτά με αφορμή τη συζήτηση περί «Λακεδαιμονίων» και «εθνικών γραμμών», που επανήλθε από ορισμένα παπαγαλάκια, επειδή δεν μπορούν να χωνέψουν την ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ για τους εξοπλισμούς που χρυσοπληρώνει ο λαός, όχι για την άμυνα της χώρας, αλλά κυρίως για την εξυπηρέτηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Το ποιος επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις με τον «East Med» δεν χωράει ερώτημα. Ο αγωγός αυτός υπήρξε μέρος του χοντρού ενδο-ΝΑΤΟικού και ευρύτερου ιμπεριαλιστικού παζαριού που συνεχίζεται στην περιοχή και αποσύρθηκε αφού εξάντλησε τη χρησιμότητά του. Επεσε έτσι και το τελευταίο φύλλο συκής απ' όσους τον παρουσίαζαν ως ...υπερόπλο για την προστασία τάχα των κυριαρχικών δικαιωμάτων απέναντι στις αμφισβητήσεις της Τουρκίας.


Ανεξέλεγκτος

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εξάπλωση των μεταλλάξεων, τις τελευταίες δύο βδομάδες του 2021 η «Ομικρον» ευθυνόταν μόλις για το 56% των κρουσμάτων, ενώ για τις δύο πρώτες βδομάδες του 2022 για το 75%. Θυμίζουμε ότι αυτές ήταν οι μέρες που ξεκινούσε το «γαϊτανάκι» του εφησυχασμού από την κυβέρνηση, η οποία έλεγε ότι η «ηπιότερη "Ομικρον"» γίνεται «κυρίαρχη» στην κοινότητα, επομένως δεν χρειάζονται πλέον οι 10 μέρες καραντίνας, ενώ δεν έλειπαν και οι πατροπαράδοτες πια κορόνες ότι «σε έναν μήνα τελειώνει η πανδημία», καθώς πλησιάζει πάλι η περίοδος που κλείνουν τα «τουριστικά πακέτα». Στην ίδια λογική, και για να μην αναγκάζονται οι επιχειρήσεις να δίνουν άδειες, θεσπίστηκαν με την πρόσφατη κατάπτυστη τροπολογία η τηλεργασία για τους νοσούντες και τα τιμωρητικά χαράτσια στους γονείς παιδιών με κορονοϊό, που παίρνουν άδεια για να τα φροντίσουν. Τα ίδια τα στοιχεία αποκαλύπτουν όμως το έγκλημα: Ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο παράλληλα κύματα πανδημίας, που «επωάζονται» στον εφησυχασμό της κυβέρνησης για το «τελευταίο μίλι», λόγω της σημαντικής διασποράς της «Δέλτα» αλλά και των δεκάδων χιλιάδων κρουσμάτων της «Ομικρον». Τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού που διεκδικούν σωματεία και φορείς αντιμετωπίζονται ως κόστος από κράτος και εργοδοσία, και γι' αυτό ο ιός κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος, με τραγικά αποτελέσματα, που αποτυπώνονται και στους δεκάδες θανάτους κάθε μέρα. Κανένας συμβιβασμός δεν χωράει με αυτήν την «κανονικότητα» της προστασίας των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, γιατί οι θυσίες πλέον είναι αμέτρητες.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου