Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Με τις «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» τιμωρούνται τα θύματα της ανεργίας

 

Ερώτηση στην Κομισιόν για τα οξυμένα προβλήματα των ανέργων

 

«Πρωταθλήτρια» στην ανεργία των νέων σε όλη την ΕΕ αναδείχθηκε η Ελλάδα τον Νοέμβρη, με 39,1%, 10 μονάδες μπροστά από τη δεύτερη Ισπανία μάλιστα, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπρόσθετα, οι άνεργοι τον Δεκέμβρη ανήλθαν σε 1.109.366 άτομα, σημειώνοντας νέα αύξηση της τάξης του 1,63% από τον Νοέμβρη, χωρίς να υπολογίζονται ως άνεργοι αυτοί που έχουν δουλέψει έστω και μία ώρα τον μήνα. Αποκαλυπτικά δε της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί στους χώρους δουλειάς είναι τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για το 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2021, σύμφωνα με τα οποία οι απολύσεις έφτασαν τις 2.066.741, δηλαδή έχασαν τη δουλειά τους περίπου όσοι αποτελούν το σύνολο των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο χρονικό διάστημα έγιναν 2.202.421 προσλήψεις, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει τη γενικευμένη επέκταση των «ευέλικτων» και προσωρινών μορφών απασχόλησης και της ανασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Στον αντίποδα των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, η κυβέρνηση της ΝΔ δήλωσε διά στόματος πρωθυπουργού στην πρόσφατη παρουσίαση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για το 2022 ότι θα στηρίξει τη μετάβαση από την «επιδότηση της ανεργίας» στην «επιδότηση της εργασίας». Καταργεί δηλαδή τα ούτως ή άλλως πενιχρά επιδόματα και παροχές στους ανέργους στο όνομα των «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», με τον προκλητικό ισχυρισμό ότι αποτελούν «αντικίνητρα», ενώ χρηματοδοτούνται αδρά οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να έχουν πάμφθηνο, ακόμα και εντελώς δωρεάν εργατικό δυναμικό. Οι λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» εφαρμόζονται ήδη σε κράτη - μέλη της ΕΕ ως εργαλείο για τις περικοπές επιδομάτων ανεργίας και με την ενεργοποίηση μέτρων τιμωρίας των πραγματικών θυμάτων, των ίδιων των ανέργων. Με αυτόν τον στόχο π.χ. η κυβέρνηση της Γαλλίας σχεδιάζει να κάνει 25% περισσότερες επαληθεύσεις, ενώ η κυβέρνηση της Ιταλίας θα εφαρμόσει το κριτήριο των δύο απορρίψεων προτάσεων εργασίας.

Στη βάση των παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος υπέβαλε τα παρακάτω ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-- Πώς αιτιολογεί η Επιτροπή το γεγονός ότι αντί να επιδοτούνται και να στηρίζονται αποφασιστικά τα θύματα της διογκούμενης ανεργίας, που ζουν μέσα στην ανέχεια, επιδοτείται η μεγαλοεργοδοσία για να συνεχίσει να προωθεί τη γενίκευση των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης, που αποτελεί στρατηγική της ΕΕ και αποδεδειγμένα οδηγεί στη διόγκωση και ανακύκλωση της πραγματικής ανεργίας, στην αβεβαιότητα και στη χωρίς τέλος εργασιακή περιπλάνηση;

-- Πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι η γιγάντωση της ακρίβειας σε Ενέργεια και βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης θέτει κατεπείγον ζήτημα επιβίωσης για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους στην Ελλάδα, και ότι αποτελεί ζωτική ανάγκη να παρθούν άμεσα κι ουσιαστικά μέτρα για την προστασία τους, όπως επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο ύψος του 80% του βασικού μισθού, έκτακτο επίδομα ενίσχυσής τους, αναστολή καταβολής χρεών προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, κατάργηση όλων των πλειστηριασμών και κατασχέσεων σε βάρος τους, καθώς επίσης κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης και απαγόρευση κάθε διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στα νοικοκυριά τους;

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου