Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Μια ανάσα

 


Την ώρα που στην Ουκρανία η αντιπαράθεση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία βρίσκεται μια ανάσα πριν από τη στρατιωτική σύγκρουση, ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ελλάδα θα συμβάλει με τη βάση της Σούδας, αλλά και με τις υποδομές στην Αλεξανδρούπολη!

Ειδικά για τη Σούδα, ο Αμερικανός διπλωμάτης αναφέρει πως «δεν είναι μυστικό ότι αποτελεί ένα από τα βασικά στρατηγικά μας πλεονεκτήματα». Οι «καμπάνες» ηχούν πλέον εκκωφαντικά για τους κινδύνους από την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών...

Κάτω απ' αυτές τις εξελίξεις, παίρνουν άλλη διάσταση οι «διαβεβαιώσεις» του υπουργού Αμυνας ότι «ματώσαμε και θα ξαναματώσουμε δίπλα στους Αμερικανούς», όπως δήλωνε από την Αλεξανδρούπολη πριν από μερικούς μήνες.

Από τη «στρατηγική» Σούδα, απ' όπου απογειώνονται πολεμικά αεροσκάφη επιτήρησης της Μαύρης Θάλασσας, έως την ακριτική Αλεξανδρούπολη, που αποτελεί τον βασικό κόμβο διεκπεραίωσης των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στα Βαλκάνια και στη ΝΑ Ευρώπη, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στο ΝΑΤΟικό σχέδιο περικύκλωσης της Ρωσίας, που έχει οδηγήσει στη σημερινή κλιμάκωση της έντασης.

Στοιχεία της βαθύτερης εμπλοκής σ' αυτόν τον επικίνδυνο σχεδιασμό είναι επίσης οι συνεχείς συνεκπαιδεύσεις - πρόβες πολέμου με τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, η επιτήρηση του εναέριου χώρου των βαλκανικών χωρών εξ ονόματος του ΝΑΤΟ, η συνοδεία των αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών - που μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα - στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, οι περιπολίες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε αποστολές του ΝΑΤΟ στη Μ. Θάλασσα.

Σε συνθήκες όξυνσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην περιοχή, όλα αυτά περνούν από το «μικροσκόπιο» της Ρωσίας, όπως επιβεβαίωσε τις προάλλες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι τους απασχολεί σοβαρά «το θέμα των νέων βημάτων που έγιναν στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις για την ενίσχυση του καθεστώτος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για τους σκοπούς του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, και ναι, φυσικά, διαβάσαμε σε ποιες κατευθύνσεις θα χρησιμοποιήσουν αυτό το λιμάνι οι Αμερικανοί».

Οσο πιο «στρατηγικό πλεονέκτημα» γίνεται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης - και κάθε άλλη στρατιωτική βάση στην Ελλάδα - για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, άλλο τόσο μετατρέπεται σε στρατηγικό στόχο για τους αντιπάλους τους, στο ενδεχόμενο στρατιωτικής κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Γι' αυτό, καμία βάση δεν έχει η προσπάθεια της κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων και των τοπικών αρχών να καλλιεργήσουν εφησυχασμό για τις εξελίξεις, ειδικά στις περιοχές που «φιλοξενούν» βάσεις και υποδομές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Πολύ περισσότερο να πείσουν ότι η ελληνική εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή, με την αναβάθμιση και του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, είναι τάχα παράγοντας «ασφάλειας» και «ειρήνης», την ώρα που όλες οι εξελίξεις αλλά και η ιστορική πείρα προδίδουν το ακριβώς αντίθετο!

Καμία βάση δεν έχουν και τα μυθεύματα που διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι με έναν «ενεργότερο ρόλο» της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και με μια άλλη «αρχιτεκτονική ασφαλείας» - με μια άλλη δηλαδή μοιρασιά ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές, αλλά πάντα με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών - οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί θα εκτονωθούν, ή και θα εξαλειφθούν!

Είναι άλλωστε γνωστό ότι η κλιμάκωσή τους περνάει μέσα τόσο από τον κίνδυνο της σύγκρουσης, όσο και από τα αλλεπάλληλα παζάρια για προσωρινούς συμβιβασμούς, με τον λαό να πληρώνει το μάρμαρο έτσι κι αλλιώς.

Η χώρα μας με τη ΝΑΤΟική εμπλοκή γίνεται «θύτης» σε ιμπεριαλιστικά εγκλήματα και ο λαός της θα συμπεριλαμβάνεται στα «θύματα».

Οι εξελίξεις επιβάλλουν επαγρύπνηση, κινητοποίηση, δράση. Για να ακουστούν τώρα πιο δυνατά τα αιτήματα για απεγκλωβισμό της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για καμιά συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, στα σχέδια περικύκλωσης της Ρωσίας.

Για να μην επικυρωθεί η νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και όποια συμφωνία δεσμεύει τον λαό και τη χώρα στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Για να κλείσουν εδώ και τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τον λαό κυρίαρχο στον τόπο μας.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου