Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

«Μείνετε σπίτι ή πάρτε το ρίσκο σας» η «συνταγή» διαχείρισης του χιονιά

 

ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σε συστάσεις για ...αυτοπροστασία και σε ευχολόγια κατέληξε η κυβερνητική σύσκεψη την περασμένη Κυριακή

 

RIZOSPASTIS

Την ώρα που η Αττική και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είχε κυριολεκτικά παραλύσει από την αναμενόμενη χιονόπτωση, εξαιτίας της έλλειψης των απαραίτητων υποδομών για την προστασία των εργαζομένων και του λαού, η κυβέρνηση επιχειρούσε να υποβαθμίσει τα τεράστια προβλήματα, στην πεπατημένη της «ατομικής ευθύνης». Μάλιστα, στελέχη της άφηναν με θράσος αιχμές για τους ίδιους τους εργαζόμενους που μετακινήθηκαν με το αμάξι τους για να πάνε στη δουλειά τους, όταν ακόμα και για τη διαδρομή Πατήσια - Ομόνοια χρειάζονταν αλυσίδες, εξαιτίας της ανυπαρξίας μέτρων πρόληψης του κακού...

Αποκορύφωμα ήταν η συνέντευξη τύπου που έδωσε ο υπουργός πολιτικής προστασίας, Χ.Στυλιανίδης, που είπε ότι απολογείται για την ταλαιπωρία των πολιτών στους δρόμους και στην συνέχεια εντελώς προκλητικά ότι ειδικά για την Αττική Οδό "θα αναζητηθούν ευθύνες", ενώ ...ευχήθηκε κουράγιο και επανέλαβε να μην ...βγαίνει ο κόσμος στο δρόμο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος νωρίτερα πιο προκλητικά Γ. Οικονόμου στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ενημέρωνε ότι όλα πήγαν κατά το ...σχέδιο που υπήρχε, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι ακόμα και σε αναμενόμενα καιρικά φαινόμενα το μοναδικό σχέδιο είναι το «μείνετε σπίτι» ή ακόμα χειρότερα «κόψτε τον λαιμό σας και βρείτε άκρη». Αυτό ήταν το νόημα και της ειδοποίησης από το 112, που αποστέλλονταν σωρηδόν από μια ώρα και μετά στους κατοίκους της Αττικής, την ώρα μάλιστα που τα προβλήματα είχαν φρακάρει όλο σχεδόν το Λεκανοπέδιο.

Προκλητικά, λοιπόν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι «ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε πλήρη ανάπτυξη προκειμένου να παρεμβαίνει, σε συνεργασία και με την Αυτοδιοίκηση όπου χρειάζεται», και ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και τα όσα παρουσιάστηκαν έχουν αντιμετωπιστεί ή αντιμετωπίζονται». Την ίδια στιγμή, βέβαια, εκατοντάδες οδηγοί σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Αττικής βρίσκονταν εγκλωβισμένοι επί ώρες στο χιόνι...

Προτάσσοντας εξάλλου την ατομική ευθύνη και αποσιωπώντας ότι - όπως καταγγέλλεται - πολλοί εργαζόμενοι δέχτηκαν εκβιασμούς από την εργοδοσία τους γα να πάνε στη δουλειά τους, επανέλαβε από μεριάς της κυβέρνησης «ισχυρή σύσταση στους πολίτες να αποφεύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση».

Πρόσθεσε δε ότι «καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το εθνικό δίκτυο και βασικές οδικές αρτηρίες να παραμείνουν ανοιχτά», την ώρα που αποσύροντας χτες λεωφορεία του ΟΣΥ από τους δρόμους άφησαν ακριβώς στην ατομική ευθύνη το ζήτημα της μετακίνησης για χιλιάδες εργαζόμενους στο λεκανοπέδιο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, απλά συνιστούσε ...«ψυχραιμία και υπομονή» και άφηνε τεχνηέντως αιχμές για όσους δεν πήραν αλυσίδες, λέγοντας: «Εκεί έξω στους δρόμους υπάρχουν αυτοκίνητα χωρίς αλυσίδες, που έχουν μείνει. Επειδή είναι χιονιάς, ας πάνε όλοι με ψυχραιμία στα σπίτι τους. Υπάρχει ταλαιπωρία, μεγάλα μποτιλιαρίσματα».

Να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Κυριακής είχε προηγηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την επερχόμενη στο Λεκανοπέδιο κακοκαιρία, στην οποία ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν κάθε «μη απαραίτητη μετακίνηση» τις επόμενες 48 ώρες και να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα γίνονταν «μεγάλη προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι για να είναι η χώρα λειτουργική και να συνεχίσει η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα»...

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου